Karen Johansson

Karen har läst SFI på Hermods, idag jobbar hon som matematiklärare på Hermods i Stockholm!

 

Namn: Karen Johansson
Har läst: SFI på Hermods i Stadshagen, Stockholm
Ålder: 32 år
Det som också var en framgångsfaktor för mig var att jag hade så bra lärare som gjorde att jag aldrig tappade motivationen utan vill plugga vidare för att lära mig svenska.

 

Hur kom du först i kontakt med Hermods?

Första gången jag kom i kontakt med Hermods var via SFI-centrum i Stockholm. Dit går alla elever som ska studera SFI och gör ett prov för att se vilken nivå i svenska man ska börja på. Jag fick då veta att jag skulle börja läsa SFI 3C.
På SFI-centrum fick en lista på alla skolor där jag kunde läsa. Då valde jag den skola som låg mest centralt i Stockholm och nära hem, och det var Hermods. Sedan ringde jag också till olika skolor och frågade när jag kunde börja och Hermods var den skola som erbjöd mig snabbaste start för mina studier.

Berätta lite om din studietid på Hermods?

Jag studerade på Hermods i fem månader. Jag studerade i klassrum på dagtid i Hermods i Stadshagen. Det gick jättebra och studietiden gick snabbt men det beror mycket på att jag är ambitiös och var motiverad att lära mig språket snabbt för att förstå människor, så jag pluggande mycket hemma. 

Jag hade också en jättebra lärare som var väldigt engagerad i sina lektioner och elever. Vi fick prov en gång i veckan, det gjorde att jag hela tiden lärde mig nya ord i svenska och höll uppe tempot.

Berätta lite om din bakgrund?

Jag är född och uppvuxen i Colombia där jag också är utbildad till civilingenjör i botten och det jobbade jag som i sex månader. Sen har jag bott i Tyskland i tre och ett halvt år. Där pluggande jag till lärare på universitetet och efter det flyttade jag till Sverige. I Sverige studerade jag först språket men sedan läste jag en kompletterande utbildning på Universitet för att få min behörighet och lärarlegitimation. 

Nu har jag bott i Sverige i fem år och idag arbetar jag som lärare på Hermods Vuxenutbildning i Stadshagen. Jag är lärare i matematik, teknik och naturkunskap.

Vad var det bästa med SFI på Hermods?

Det som var roligast var att det i min klass fanns flera elever som var lika ambitiösa som jag vilket gjorde att man blev motiverad och kämpade tillsammans. Det som också var en framgångsfaktor för mig var att jag hade så bra lärare som gjorde att jag aldrig tappade motivationen utan vill plugga vidare för att lära mig svenska.

När jag började kursen på Hermods lät inte svenska språket längre så svårt som jag tyckte det var i början när jag hörde språket. Jag studerade tyska i Tyskland och för mig var svenska mycket lättare att lära sig än tyska.

Min lärare Nina hon var också mycket bra, snäll och snabb. Vi hade prov varje vecka och fick svar snabbt från henne, så att man kunde träna på de språkiga fel man hade på en gång. För mig tror jag att det var det som gjorde mig så motiverade och att hon hade tid för sina elever. Nu efter fem år har jag fortfarande inte glömt henne och hon är en inspiration för mig.

Hur var skolan och gemenskapen med andra elever i klassen?

Det var en jättetrevlig stämning på skolan och de flesta i klassen var ambitiösa och ville klara SFI-kursen fort. Vi hjälpte varandra, hade diskussioner tillsammans och var ute på studiebesök. Vi var på flera studiebesök tillsammans med läraren och vart vi än gick så berättade läraren något om platsen. Läraren berättade om varje sak vi gick förbi, vi kunde till exempel gå förbi en blomma och då berättade hon vad den blomman heter.

Du jobbar idag på Hermods som lärare, berätta om det!

Jag känner att jag kan jag identifiera mig med min egen lärare som jag hade på Hermods, för på Hermods får du vara lärare. På mitt schema finns bara undervisning och handledning, så 80 % av min arbetstid är bara för mina elever och klassrumslektioner.  

Det som är bra med Hermods är att elevantalet i klassrummet är lagom stort vilket för att man hinner hjälpa alla elever. På eftermiddagen har eleven möjlighet att få handledning av mig, så eleverna i min klass kan träffa mig hela dagen om dem vill. Eleverna uppskattar att dem har möjlighet att träffa mig hela dagen och jag har förmånen att komma närmare eleven. Det gör att eleverna vågar ställa vilka frågor dem vill utan att vara rädda och det är så kul att märka att dem tycker om en och vill ha kontakt med sin lärare.

Hur känner du för framtiden? Vad gör du om ett par år?

Det känns bra inför framtiden, jag hoppas på att jag jobbar kvar som lärare på Hermods med de ämnen som jag undervisar i nu. Jag skulle vilja studera lite specialpedagogik samtidigt som jag arbetar också.

Skulle du rekommendera Hermods till andra som ska läsa SFI?

Absolut! Jag skulle rekommendera Hermods för på Hermods får lärarna tid för sina elever och som elev får man hjälp och stöd med sina studier.