Underhållstekniker - Mikael Jacobson

Det känns verkligen som behovet i branschen är stort. Just den mångsidiga kompetens som vi får är efterfrågad ute i arbetslivet. Det är dessutom många äldre som arbetar som underhållstekniker som går i pension om några år. Så framtiden som en multikunnig underhållstekniker ser verkligen ljus ut.Studerande på YH utbildning Underhållstekniker

Mikael läser just nu i Karlskrona och kommer till våren att vara utbildad Underhållstekniker. Innan han började vår utbildning så arbetade han på en mindre industri med produktion av styrsystem till återvinningsmaskiner. Han kände dock att han ville vidareutveckla sig och även få formellt papper på sin kunskap och erfarenhet från sitt arbete. Han letade efter en lämplig utbildning och hittade denna som kändes helt rätt.  

Hur trivs du i skolan och
på utbildningen?

Skolan och utbildningen är bra. De fysiska träffarna som genomförs kontinuerligt under utbildningen är mycket värdefulla. Det är tufft att läsa på distans och på egen hand, och då är de fysiska träffarna ett viktigt stöd.

Vad är mest givande på utbildningen?

Att den har ett så brett innehåll och ger kompetens inom flera områden inom underhållsteknik. Oftast är arbetet som underhållstekniker uppdelat som mekaniker och elektriker, men denna utbildning ger kompetens inom både och. 

Berätta om dina LIA-perioder. Hur stor nytta har du haft av dessa?

I början av andra terminen hade vi vår första LIA-period och då var jag på Berg&Berg som tillverkar trägolv. Jag fick arbeta med underhåll och prova på diverse underhållsuppgifter. LIA-perioden gav mig en bra inblick i hur det att arbeta som underhållstekniker.

Sedan ser jag verkligen framemot den kommande LIA-perioden som vi kommer att genomföra under våren. Där finns alla förutsättningar för att den ska bli kanon, eftersom vi har mycket mer kunskap i bagaget och mer kött på benen.

Vad har du för framtidsplaner? Vad vill du jobba med efter utbildningen?

Jag siktar på att få ett arbete som är mångsidigt och där jag kan få arbeta med många olika saker. Viktigt för mig är att jag har möjlighet att hela tiden utvecklas och kan komma vidare.

Hur ser behovet ut i din bransch? Är det lätt att få jobb och vad eftersöks?

Det känns verkligen som behovet i branschen är stort. Just den mångsidiga kompetens som vi får är efterfrågad ute i arbetslivet. Det är dessutom många äldre som arbetar som underhållstekniker som går i pension om några år. Så framtiden som en multikunnig underhållstekniker ser verkligen ljus ut.

Läs mer om YH-utbildningen Underhållstekniker.