Rickard Mårtensson

Rickard Mårtensson, Utbildningsledare för Arbetsledare - Byggproduktion


"Det är inspirerande att se våra studerande utvecklas!"
 

Fördelar med en yrkeshögskola är att du kommer nära ett yrke på riktigt eftersom stora delar av utbildningen är praktik.Rickard Mårtensson arbetar som utbildningsledare på Hermods Yrkeshögskola för utbildningen Arbetsledare - Byggproduktion i Stockholm. Han drivs av att se elevers personliga utveckling och han arbetar extra mycket med att få dem inspirerade inför kommande yrkesliv.Jag träffar Rickard i Hermods lokaler vid Tomtebodavägen strax norr om Karlberg. Byggnaden här ser nästan ut som ett gammalt slott.

- Jag är ju inte direkt kungligt klädd i mina shorts och skjorta. Men det är sjukt varmt ute idag, skrattar Rickard.

Jag håller med honom samtidigt som jag funderar på varför inte jag också tog shorts på mig.

Rickard Mårtensson är 39 år gammal och kommer från ett litet samhälle som heter Vargön strax utanför Vänersborg i Västra Götaland. I ungdomen var det bara idrott som gällde. Tyvärr satte en rad ganska allvarliga skador stopp för en eventuell karriär och han var tvungen att lägga ned proffsdrömmarna. Idag har han fotboll som fritidsintresse och han spelar fortfarande i ett lag tillsammans med vänner.

Rickard har arbetat med olika typer av arbeten under åren innan han började på Hermods. Han har bland annat bott i London, Gibraltar och Malta där han arbetat som Poker Manager för Ladbrokes och Paf. Rickard är även utbildad som personlig tränare där han specialiserade sig inom Crossfit och han har haft eget företag där han arrangerade olika gruppträningar utomhus.

- Jag gillar att stötta och coacha människor. Tror jag har fått mycket av det från lagidrotten, berättar Rickard.

Hermods värdegrund passar mig

Sedan 1,5 år tillbaka arbetar han numera som utbildningsledare och näringslivskoordinator på Hermods i Stockholm. Rollen innefattar bland annat kontakt med företagen som eleverna har praktik hos, bokning av föreläsare och hjälpa till att coacha eleverna. Det krävs att du kan hantera många bollar i luften eftersom det är många olika moment i rollen.

- Det är kul att arbeta med människor som vill utbilda sig. Man är med om en stor utveckling i deras liv och det är en häftig känsla.

Hur gör du för att kunna koppla av om det är stressigt på jobbet?
Jag brukar lyssna på musik för att koppla av. Tycker om countrymusik så brukar fantisera att jag hänger i USA med en stor hatt på huvudet och ett halmstrå i munnen, skrattar Rickard.

Rickard berättar att han verkligen hittat rätt sen han började arbeta på Hermods. Han förklarar att värdegrunden stämmer bra överens med hur han är som person.

- Jag har höga krav och vill nå resultat samtidigt som jag bryr mig om andra människor.

Vad är det bästa med att arbeta på Hermods?
Det bästa med den här arbetsplatsen är att jag har sådan frihet att anpassa min roll efter egen förmåga så länge jag når ett bra resultat. Min känsla är också att vi verkligen bryr oss om varje enskild människa och gör allt för att den ska utvecklas så mycket som möjligt.  Stämningen är även god mellan oss kollegor då vi alla respekterar varandra och vi jobbar mot gemensamma mål.

Varför ska man välja att studera på en yrkeshögskola?
Fördelar med en yrkeshögskola är att du kommer nära ett yrke på riktigt eftersom stora delar av utbildningen är praktik. Med en komprimerad utbildning och fokus på det praktiska kan vi på Hermods göra i princip vem som helst till byggledare så länge eleven har motivationen och intresset, säger Rickard.

Vill få bort ”machokulturen” inom byggbranschen

Rickard förklarar att det fortfarande finns en ”machostämpel” kring byggbranschen som han vill få bort.

- Eftersom många förknippar bygg som typiskt manligt där du ska vara stark och hård för att klara av det försvinner tyvärr många av de kvinnliga ansökningarna. Jag vill att vi ska få en annan bild av bygg som inte bara består av svett och illa luktande baracker utan att de är ett yrke där det både krävs teoretiska och praktiska kunskaper.

Han menar också på att det är viktigt att inspirera elever i början av utbildningen för att få dem att vilja fortsätta.

- Det är enormt viktigt att vi har inspirerande lärare och föreläsare som gör att eleverna känner att det valt rätt bransch. Samtidigt att vi är ärliga vad det innebär i rollen som exempelvis byggledare så att inte eleverna blir chockade den dagen de går ut på praktik.

Rickard påpekar också att han vill få in flera kvinnliga elever på utbildningarna.

- I bästa av världar skulle varje klass innehålla hälften män och hälften kvinnor. Men riktigt så är det ju inte. De kvinnliga elever vi har och haft är fantastiskt duktiga och det hade varit kul om fler skulle vilja söka sig till byggutbildningar.

Hur ser den perfekta klassen ut?
Lika många från de båda könen, mixade åldrar, mångfald och olika typer av livserfarenheter, säger Rickard.

Efter en längre pratstund med Rickard börjar vi komma till ett avslut. Rickard är en social och pratglad person som känns väldigt avslappnad men som blir väldigt fokuserad och engagerad när vi pratar om hans elever. Min känsla är att han är en stöttande person som gillar att hjälpa människor. Mycket har han nog från sin fotboll där du måste arbeta för laget för att nå resultat. Samtidigt som han är avslappnad får jag en känsla av att han är rak och ärlig, vilket känns som en bra egenskap som utbildningsledare.