Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

5 fördelar och nackdelar med distansstudier

Distansstudier och utbildningar online är bara barnet i jämförelse med den traditionella utbildningen som försiggår på plats. Men en sak är säkert, distansstudier och utbildningar online är här för att stanna och kommer att fortsätta växa i takt med att vår teknik utvecklas, förutsättningarna förändras och nya behov uppstår.

Distansstudier med Hermods

Precis som andra typer av utbildningar så har distansstudier sina styrkor – och sina svagheter. I denna artikel tänkte vi gå genom 5 fördelar och 5 nackdelar med att studera på distans och plugga hemma.

Först och främst, vilka är de 5 främsta fördelarna med distansstudier?

1. Utbildningar online är väldigt flexibla

Eftersom distanskurser inte kräver att du är fysisk närvarande i ett klassrum eller behöver följa ett tidsbestämt schema är det helt upp till dig att bestämma vart, när och hur du vill studera. Behöver du ta hand om något viktigt på morgonen? Inga problem, gör klart dina skoluppgifter senare på eftermiddagen eller kvällen.

2. Lär dig samtidigt som du jobbar

Många studenter som genomför en utbildning online är yrkesverksamma personer som vill ta nästa steg i sin karriär. Även om du för tillfället inte arbetar heltid så innehar distansstudier en hög flexibilitet som tillåter dig att jobba samtidigt som du studerar.

3. Glöm bort geografiska begränsningar!

Eftersom du kan genomföra distanskurser vart du än är du inte bunden till din geografiska position. Du kan välja vilken skola som helst, som erbjuder distansstudier, vart du än bor. Ska du flytta under dina studier slipper du också byta skola.

4. Billigare studier

Att studera i Sverige är tack och lov helt gratis. Men det tillkommer fortfarande kostnader i form av bränsle till bilen, parkering, barnomsorg som en dagmamma eller dagis och andra saker. Med distanskurser slipper du allt det där. Eftersom många distanskurser kan läsas i sin egen takt har du också möjligheten att läsa klart utbildningen mycket snabbare än om den vore på plats.

5. Utbildning online hjälper dig bli mer tekniskt kunnig

Distanskurser använder sig av olika typer av sofistikerade teknologi för att kunna genomföra utbildningarna. Genom att få tillgång till studiematerial elektroniskt, skicka in uppgifter via webbsidor och spendera tid på online forum för att interagera med lärare och studenter så kommer du oundvikligen bli mer tekniskt kunnig.

Vilka skulle då vara de 5 främsta nackdelarna med distansstudier?

1. Tvivelaktig kvalitet

Oavsett distansstudiernas popularitet och tillväxt så finns det personer som fortfarande ifrågasätter dess kvalitet och legitimitet. Den största anledningen till denna skepticism kommer från existensen av bluffuniversitet som helt enkelt säljer falska studiebevis. Det enda sättet att bemöta denna skepticism är att studera hos en pålitlig institution.

2. Högt studentansvar

En av de största utmaningarna med distansstudier är att lockelsen av att prokrastinera kan vara svår att hantera eftersom du själv är ansvarig för dina studier. Du behöver därför vara fokuserad, disciplinerad och motiverad för att kunna plugga på distans.

3.  Bli överväldigad av studiematerialet

Distanskurser består främst av självstudier. Alla kan inte hantera att studera på egen hand utan hjälp från lärare, speciellt när det kommer till de mer komplexa delarna i studiematerialet. Självstudier kan lära dig att bli en mer självständig elev, men det är inte för alla.

4. Avsaknad av individuellt lärande och feedback

Många studenter anser att avsaknaden av direkt och fysisk interaktion med andra studenter och lärare är den största nackdelen när det kommer till distansstudier. Utbildningar online kan få en att känna sig isolerad. Dock behöver detta inte alltid vara fallet då det finns flera olika typer av distansutbildningar som kombinerar att studera online såväl som fysiska möten

5. Går miste om campus-liv och att möta nya personer

Många möter sina vänner för livet såväl som sin respektive i skolbänken. Tyvärr är det desto svårare att knyta dessa kontakter och förhållanden när man genomför sin utbildning på distans. Du kan annars se det som ett lågt pris att betala för att kunna studera en utbildning som inte är möjlig på något annat sätt.

Studera på distans hos Hermods

Hermods erbjuder ett brett utbud av distansutbildningar inom olika områden och av olika former. Kontakta oss och ansök till en utbildning idag för att ta nästa steg i ditt liv. Du kan läsa mer om vad det innebär att läsa en distansutbildning här.

 

 

How difficult is it to learn and study Swedish?
Bra att veta om Hermods vuxenutbildning