8 tips för att börja plugga som vuxen

Vuxna studerar på ett helt annat sätt än yngre studenter. Många vuxna kommer börja plugga på deltid samtidigt som de arbetar och försörjer sin familj. De brukar vara mer medvetna om sina styrkor och svagheter som studenter, har en mer konkret attityd gentemot skolan och en tydlig motivation att börja studera.

En vuxen har med sig reell livserfarenhet in i klassrummet som ofta berikar studierna. Vuxna studenter kan måhända också bära på negativa känslor, inklusive tveksamhet kring att börja plugga senare i livet och även rädsla och oro över att bli student igen men med rätt inställning och metod kan alla studenter, oavsett ålder och situation, nå sin fulla potential i klassrummet.

Idag finns det otaliga anledningar att börja plugga igen. En högskoleexamen kan till exempel göra dig mer attraktiv bland arbetsgivare, hjälpa dig kapitalisera på arbetslivserfarenhet och nå nästa nivå i din karriär eller ge färdigheterna du behöver för att få ett ökat förtroende för dig själv och dina färdigheter.

Oavsett anledning så är det användbart för vuxna att reflektera tillbaka på sina tidigare erfarenheter av utbildning för att förbereda sig. Både högskolan och många vuxenutbildningar kan ha ändrats markant under de åren du varit ute i arbetslivet, många gånger i anknytning till teknologiska utvecklingar.

Tricket är att bibehålla ett lugn och hålla dina osäkerheter i schack när du ska bli student igen, oavsett om du ska börja plugga vid 30, 40, 50 eller ännu äldre. Skolan kan kännas överväldigande för alla, inklusive unga studenter och lärare. Kom ihåg varför du valde att anmäla dig till dina olika kurser från första början och var snäll mot dig själv.

Varje vuxenstudent kommer genomgå en justeringsperiod och det är inget fel med att ta tiden som behövs för att bli bekväm som student igen.

VÅRA TIPS FÖR VUXENSTUDENTER

1. Styr ditt lärande

Som vuxen har du med stor sannolikhet en bättre insikt i vilka dina styrkor respektive svagheter i klassrummet är. Det innebär att du kan planera och ta bättre kontroll för hur du studerar olika utbildningar. Om du inte gör bra ifrån dig i salslektioner, se till att läsa på materialet i förväg. Om övningarna läraren ger inte verkar användbara, skapa din egen övningsrutin.

2. Gör ditt yttersta

Många tonåringar är tillfreds med att låta läraren styra deras studier, men som vuxen gäller helt andra förutsättningar. Studera de ämnen som intresserar dig utanför klassrummet, ställ frågor och studera material utanför kursplanen. Din lärare kommer uppskatta din entusiasm.

3. Utmana dig själv

Rygga inte tillbaka om något är svårt. Kom ihåg att du alltid kan få hjälp när du behöver det. Fråga din lärare, avdelningschef eller andra studenter, och om du behöver en privatlärare - skaffa en!

4. Var organiserad

Att balansera familjeliv och jobb med sina studier kan vara en stor utmaning. Nyckeln till framgång är att vara organiserad i allt du gör för att säkerställa att du prioriterar dina olika sysslor och byter mellan dem effektivt.

5. Skapa tid för att studera

Oavsett om du ska börja studera komvux eller på högskolan så behöver du ta dig tiden att faktiskt studera. Som tidigare nämnt under punkt 4 så kan detta vara en stor utmaning. Sätt dig ned varje vecka och se över veckans schema, både i jobbet och skolan, och planera in tillfällen där du kan sätta dig ned och studera.

6. Var mer strategisk

Studera smart och spara tid genom att vara mer strategisk i ditt lärande. Detta inkluderar bland annat att lära sig att föra bättre anteckningar, engagera sig i studiematerialet på ett produktivt sätt, snabbt uppskatta kärnan av en text och skanna efter mer detaljerad information.

7. Utöka dina färdigheter

Utöver fler studietekniker är det en god idé att också utveckla färdigheter du behöver för att vara en effektiv forskare. Datorfärdigheter som att veta hur man skriver snabbt och korrekt är essentiella med tanke på hur mycket datorn numera används inom många olika utbildningar.

8. Möt andra studenter

Bara för att du är ett par år äldre än andra studenter betyder inte att du inte kan socialisera med dem. Att sätta sig ned tillsammans och diskutera lektionerna eller dela med sig av sina anteckningar hjälper att förstärka lärande och att beklaga sig över uppgifter och tentamensresultat kan resultera i minskad oro.

Börja studera hos Hermods

Vill du börja studera? Ansök till en vuxenutbildning hos Hermods idag. Vi erbjuder ett brett utbud av olika utbildningar och kurser inklusive:


Läs vår 2021 studieguide.