Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Allt du behöver veta om CSN och studielån


Nytt år vilket innebär skolstart runt om i Sverige. Detta innebär att du som studerar på Komvux eller högskola kan få ekonomiskt stöd för att underlätta studietiden, även kallat CSN. Studiemedlet består av två delar, ett bidrag och ett lån. Du registrerar dig via CSN:s hemsida och bestämmer själv om du vill ansöka båda delarna eller enbart bidraget. Lånet måste du betala tillbaka.
 

Hur ansöker jag om CSN?

För att ansöka om studiemedel behöver du Mobilt BankID eller annan e-legitimation. Om du inte har e-legitimation kan du använda en personlig kod som du får via CSN:s hemsida. Studiemedlet kan du söka när som helst under året. Du kan vänta upp till fyra veckor in i studierna med att ansöka och fortfarande få pengar för de veckor din utbildning har pågått. För att få ditt studiemedel behöver du lämna in ett studieintyg, så kallad studieförsäkran till CSN. Detta lämnar du in på CSN.se under ”Mina sidor” efter att du har blivit antagen till din utbildning. 
 

Betala tillbaka

Om du har valt att ansöka om studielån börjar du din avbetalning sex månader efter avslutad utbildning. På CSN:s hemsida hittar du din återbetalningsplan. Du betalar av lånet i högst 25 år och det ska vara färdigbetalt när du är 60 år. Återbetalningsplanen kan anpassas efter dina ekonomiska förutsättningar. 
 

Studiemedel och annan inkomst

Om du vill ansöka om studiemedel och ha annan inkomst samtidigt finns det vissa regler som du behöver följa. Du får ha en inkomst på ett visst belopp utan att ditt studiemedel minskas. Beloppet varierar beroende på dina studier. Mer detaljerad information hittar du på hemsidan.
 

Studentrabatter

Som student har du tillgång till en mängd studentrabatter. Gör det till en vana att alltid fråga i butiken om de har studentrabatt. Tillgång till dina studentrabatter får du bland annat genom att visa upp ditt Mecenatkort i mobilen när du handlar. Studentrabatter och aktuella erbjudanden hittar du till exempel på Mecenat.se,  HappyStudents.se och Studentkortet.se.

 

Att arbeta som barnskötare
5 studietips för dig som studerar på distans