Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Bra att veta om: Yrkesutbildningen Undersköterska och vad du kan studera vidare efter en undersköterska utbildning

Uppdaterad: November 19 - 2020

Älskar du att arbeta med människor? Vill du hjälpa till att skapa ett bättre samhälle och mer fördelaktiga omständigheter för individer med behov av vård och omsorg? Med stora möjligheter till anställning direkt efter genomförd utbildning? Då kan yrkesutbildningen undersköterska på Komvux vara något för dig.

Undersköterskor är en av Sveriges största yrkesgrupp med cirka 250 000 verksamma undersköterskor. Men behovet av utbildade undersköterskor med yrkeskompetens är fortfarande stort i Sveriges kommuner, landsting, såväl som hos privata arbetsgivare. SKL:s rekryteringsprognos har gjort en uppskattning om att det kommer behövas ytterligare 129 000 undersköterskor och 38 000 sjuksköterskor inför 2022.

Skicka in din ansökan för att påbörja din utbildning till undersköterska på komvux redan idag, eller ta en titt runt på vår hemsida för mer information om Hermods yrkesutbildningar.

Undersköterska inriktningar

Alla program inom utbildningen undersköterska innehåller kurser som ger dig en bred kompetens med goda kunskaper inom vård- och omsorgsområdet. Målet är att förbereda dig inför att komma ut i arbetslivet.

Undersköterska inriktning: Sjukvård

Inriktningen sjukvård är för dig som vill jobba inom akutsjukvården, på en vårdavdelning, eller en vårdcentral. Den gör det också möjligt att arbeta som personlig assistent för brukare med behov av medicinsk omvårdnad.

Undersköterska inriktning: Funktionsnedsättning

Inriktningen funktionsnedsättning fokuserar på att bistå med en kompetens som personlig assistent för brukarens vardag, eller som stödassistent för individer på ett boende.

Undersköterska inriktning: Psykiatri

Inriktningen psykiatri ger dig kompetensen och förutsättningarna för att jobba inom psykiatrin eller som en boendestödjare.

Undersköterska inriktning: Äldreomsorg

Inriktningen äldreomsorg är utformad att förbereda dig som vill arbeta inom hemtjänsten eller på ett äldreboende.

Undersköterska validering

Har du tidigare erfarenhet av att jobba inom vården men utan någon formell träning? Då kan du istället genomföra en validering för undersköterska eller vårdbiträde. En validering testar dina tidigare kunskaper så att du inte behöva läsa de kurser som ingår i utbildningen undersköterska du redan ha erfarenhet och kunskap inom.

Det är en mer komprimerad typ av utbildning så individer med tidigare arbetslivserfarenhet och jobb som undersköterska snabbt kan bli behöriga för att jobba inom området vård och omsorg.

Hermods erbjuder följande valideringar inom vård och omsorg:

- Funktionsnedsättning (LSS)
- Äldreomsorg

 • Vårdbiträde
 • Grundläggande arbetssätt inom hemtjänst och äldreomsorg

Finns validering från undersköterska till sjuksköterska?

Nej. Det finns ingen validering från undersköterska till sjuksköterska. För att bli sjuksköterska behöver du genomföra en 3-årig sjuksköterskeutbildning på högskolenivå. 

Undersköterska innehåll och upplägg

Utbildningen undersköterska består av ett antal grundläggande kurser samt valfria kurser som du själv väljer beroende på vad du är intresserad av. Hermods utbildning till undersköterska innehåller även två tillfällen av arbetsförlagt lärande där du får använda de teorier du lärt dig i praktiken.

Hermods yrkesutbildning undersköterska innehåller kurserna:

 • Svenska 1/Svenska som andraspråk 1
 • Etik och människans livsvillkor
 • Hälsopedagogik
 • Medicin 1
 • Specialpedagogik 1
 • Vård- och omsorgsarbete 1 och 2
 • Psykologi 1
 • Psykiatri 1
 • Samhällskunskap 1a 1
 • Valfria kurser 300 p
 • Vård- och omsorgspecialisering

Vad kan man plugga efter en undersköterskeutbildning?

Det finns ett stort urval av påbyggnadsutbildningar du kan studera vidare efter undersköterska för att bli specialistundersköterska. Så vad kan man plugga efter man blivit undersköterska? Nedan är ett par exempel på olika områden:

 • Barn- och ungdomssjukvård
 • Demensvård
 • Palliativ vård
 • Anestesi, operation och intensivvård
 • Ambulanssjukvård

Studera till undersköterska hos Hermods

Hermods arbetar för att alla individer i alla åldrar ska kunna uppnå sina yrkesdrömmar vart de än är i livet. Ansök till en yrkes- eller lärlingsutbildning inom komvux på vår webbplats och påbörja din resa mot ditt framtida yrke.

Kontakta Hermods för mer information om våra undersköterska inriktningar och för att får svar på dina frågor och funderingar om våra vård- och omsorgsutbildningar.

Läs mer om Hermods utbildningar inom vård och omsorg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Humana och Hermods inleder samarbete inom yrkeshögskola
3 metoder för att lära sig svenska