Jobb

Utbildning

För arbetsgivare

SFI

Webbutik

Dags att börja plugga till högskoleprovet

1 april 2017 smäller det igen, vårens upplaga av högskoleprovet. Du som vill förbereda dig ordentligt har mycket att vinna på att redan nu börja förbereda dig, för bästa möjliga utgångsläge. Visst är det lätt att skjuta på studierna och komma igång först någon eller ett par veckor innan provet går av stapeln. Bättre än inget, kan tänkas, men inte ett upplägg som kommer att vara till särskilt stor hjälp - tyvärr. Bara genom att verkligen lära känna provets struktur, dina egna styrkor och svagheter kommer du att förbättra dina förutsättningar att uppnå bästa möjliga resultat.

För dig som i vår planerar att göra provet för första gången gäller det med andra ord att nu börja titta närmare på högskoleprovets olika delar. Eftersom det kan vara svårt att föreställa sig dessa utan att tidigare ha sett dem på nära håll följer här en mer ingående beskrivning av momenten som ingår:

Kvantitativt provpass

Det kvantitativa provpasset består av fyra olika delprov med inriktning mot matematisk problemlösning, kvantitativa jämförelser, kvantitativa resonemang samt diagram, tabeller och kartor. I de här delarna krävs en förståelse för bråk, procent, avrundning och diagramavläsning. Öva gärna på gamla högskoleprov för att få en bättre insikt om hur delarna ser ut och vad du måste kunna. Först när du har utvecklat ett tänk som passar dig så har du goda möjligheter att få ett bra resultat, men det kräver träning. Börja i tid!

Verbalt provpass

Också det verbala provpasset består av fyra delprov som fokuserar på ordförståelse, svensk läsförståelse, meningskomplettering och engelsk läsförståelse. För att vara förberedd på denna del är det bra att öva upp läshastighet och läsförståelse. Träna på att läsa ordentligt och på att snabbt få överblick över texten. Förbered dig på stressiga omständigheter och använd gärna en timer när du ska plugga till högskoleprovet.

Utprövningspass

Högskoleprovet består också av ett så kallat utprövningspass. Detta utgörs av nya uppgifter som testas inför kommande prov. När du skriver högskoleprovet så får du ingen information om vilket pass som är utprövningspass, och det är alltså ingen bra idé att försöka spara energi genom att slarva sig igenom något av provpassen. I värsta fall kan ett sådant scenario leda till att du får ett sämre provresultat.

Att gå igenom gamla prov är ett bra sätt att få en bra bild av högskoleprovets upplägg och dina kunskaper. Det är ovanligt att vara lika bra på allt och du som vill träna inför högskoleprovet och aktivt öva upp dina problemområden kan få rätt stöd via Hermods högskoleprovskurs. Denna förbättrar dina möjligheter till ett bättre resultat och eftersom den ges på distans kan du lägga upp studierna helt efter dina egna förutsättningar och önskemål. Mer information hittar du på Hermods webbplats.

"Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Hermods.”