Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Högskoleprovet 2018

Funderar du på att läsa en utbildning på högskola eller universitet, känner du kanske att det är dags att byta bana i karriären eller bredda dina kunskaper? Då kan högskoleprovet vara ett alternativ för dig.

 

Ungefär en tredjedel av samtliga som studerar på högskola eller universitet i Sverige har kommit in på utbildningen genom sina resultat på högskoleprovet. Högskoleprovet är alltså en vanlig väg att gå för att komma in på högskoleutbildningar och ett bra komplement till gymnasiebetygen.

 

Högskoleprovet skrivs två gånger varje år, en gång på hösten och en gång på våren. Det andra tillfället för högskoleprovet under 2018 är söndag 21 Oktober. Anmälan till provet öppnar 15 augusti och avslutas 3 september. Fram till 2018 skrevs provet alltid på lördagar men numera skrivs provet istället på söndagar.

 

Förberedelser inför högskoleprovet

 

Att lyckas på högskoleprovet handlar om att vara förberedd och att vara ute i god tid med sina förberedelser. Se till att träna extra mycket på de delar som du känner dig osäker på. Om du vet att du har mycket bra kunskap inom svenska och engelska, lägg då merparten av studierna på andra områden för att höja ditt resultat så mycket som möjligt.  

 

Ett mycket bra sätt att förbereda sig på är att gå en högskoleprovskurs där du bland annat får möjligheten att:  

 

  • Gå igenom provets samtliga delar
  • Lära dig att disponera tiden under provtillfället
  • Få nyttiga tips inför provdagen
  • Få ta del av lektioner och texter
  • Ta del av material och underlag för självstudier
  • Repetera dina kunskaper

Högskoleprovsboken kan också vara ett bra hjälpmedel för att lyckas på högskoleprovet.

 

Gör provet flera gånger

När du väl sitter där med provet framför dig är viktigt att inte stressa upp sig och att våga lita på de kunskaper som man fått när man pluggat till högskoleprovet. Många gör ett bättre resultat när de genomfört provet någon gång innan. Första gången är man ofta nervös eller osäker på hur upplägget ser ut och stressar över hur mycket tid man har till sitt förfogande. Har man gjort provet någon gång tidigare känner man sig oftare mer avslappnad. Det är vanligt att skriva högskoleprovet flera gånger för att få ett så bra resultat som möjligt.

 

Är du intresserad av att höja dina resultat på högskoleprovet eller ska göra högskoleprovet för första gången? Kontakta Hermods för att gå en förberedande kurs och öka dina chanser för att komma in på din drömutbildning.

 

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Hermods.”

 

Anledningar att söka in till komvux på distans
Komvux - för nya karriärmöjligheter