Jobb

Utbildning

För arbetsgivare

SFI

Webbutik

Information om YH-utbildningar

YH-utbildningar, i vissa fall kallat KY-utbildningar är framtagna för att möta efterfrågan på arbetsmarknaden. Utbildningarna utformas i samverkan med företag som verkar i branscher med stor efterfrågan på utbildad arbetskraft. Det gynnar både företagen som söker utbildad arbetskraft och dig som studerar.

Hur lång är en YH-utbildning?

En YH-utbildning är vanligtvis kortare än en universitets- eller högskoleutbildning och en stor del av utbildningen består av praktik förlagd till en arbetsplats. Utbildningarna sträcker sig ofta över två år, men längden kan variera beroende på vilken typ av utbildningen det är.

Kostnad och studiemedel

En YH-utbildning är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. Att utbildningarna är berättigade till studiemedel gör att du som studerar har möjlighet att helt fokusera på din utbildning och nya karriär och kan känna en ekonomisk trygghet under studietiden. 

Praktiska moment - LIA

Som tidigare nämnt är en stor del av YH-utbildningar förlagda till en praktikplats. Att studera på yrkeshögskola innebär att du som studerar får praktisk erfarenhet av det yrke som du studerar och inte bara teoretisk kunskap. När du är färdig med din utbildning har du redan praktisk erfarenhet inom ditt framtida yrke. Du får kontakter inom arbetslivet och det är inte ovanligt att du som studerar får anställning hos det företag som där du praktiserat. 

Tips för att hitta en LIA-plats

Det är främst du själv som student som är ansvarig för att hitta en LIA-plats som passar, i vissa fall kan skolan hjälpa dig att hitta en passande praktikplats. Samtidigt får du tillgång till Hermods stora nätverk av företag där du får vara med på nätverksträffar och din utbildningsledare kan bistå med kontakter och erfarenheter. 

För att hitta en praktikplats som är rätt för dig är det viktigt att börja med att söka i tid och att välja LIA-plats med omsorg. Fundera på vad du vill lära dig och vilken typ av företag som passar dig.

Ett urval av våra utbildningar

Hermods har ett stort antal YH-utbildningar inom ett stort antal branscher. Nedan är ett litet urval av tre av våra utbildningar

Trädgårdsmästare arbetsledning

För dig med gröna fingrar som önskar att ta ett nytt steg i karriären eller göra din hobby till ditt yrke. Efter avklarad utbildning kommer du att kunna arbeta som trädgårdsmästare med ledande befattning. För att söka utbildningen krävs vissa förkunskaper. Du kan läsa mer om utbildningen här.

VVS-ingenjör

En utbildning för dig som är tekniskt intresserad och kan arbeta både i grupp och självständigt. Utbildningen är anpassad efter arbetslivets krav och i utbildningen ingår flera LIA-praktiker där de teoretiska kunskaperna omsätts i praktiken. Utbildningen kräver förkunskaper, de hittar du här. 

Tandsköterska

Att arbeta som tandsköterska innefattar bland annat administrativa uppgifter, har mycket patientkontakt och du assisterar vid undersökningar samt operationer där du sköter material och instrument. Idag är tandsköterska ett stort bristyrke och efter att din utbildning är avslutad kommer du ha mycket goda chanser till anställning. Läs mer om utbildningen och förkunskapskrav här. 

Ansökan till Hermods YH-utbildningar öppnar den 11 februari med start hösten 2019.

"Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Hermods.”