Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Yh utbildningar

Du kanske har hört talas om yrkeshögskola eller YH-utbildning som det också kallas. Här nedan går vi igenom vad en YH-utbildning är och vikten av att studera på en yrkeshögskola. 

Vad är en YH-utbildning

Yrkeshögskolan är en utbildningsform som är direkt skapad efter näringslivets behov. YH-utbildningarna tas fram tillsammans med företag som verkar i branscher där efterfrågan på arbetskraft med rätt kompetens är stor. Ett koncept som visat sig vara mycket lyckat både för studerande och för företag. 

Vad är en YH-utbildning? Det är en utbildning som vanligtvis kortare än en universitets- eller högskoleutbildning och en stor del av utbildningen består av praktik förlagd till en arbetsplats. Utbildningarna är under cirka två år, men längden kan variera beroende på vilken typ av utbildningen det är. Målet med utbildningen är att du ska få arbete eller få ökad kompetens inom din bransch. 

Mål med utbildningen

För dig som hoppas på arbete inom en specifik bransch eller yrke finns det mycket att vinna på att läsa en yrkesutbildning som snabbt tar dig ut i yrkeslivet. Myndigheten för yrkeshögskolans rapport med resultat och statistik för 2019 visar att 93 procent av de som gått en YH-utbildning hade jobb året efter sin examen.

Kostnad och studiemedel

En YH-utbildning är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. Att utbildningarna är berättigade till studiemedel gör att du som studerar har möjlighet att helt fokusera på din utbildning och nya karriär och kan känna en ekonomisk trygghet under studietiden. 

Praktiska moment - LIA

Som tidigare nämnt är en stor del av yrkesinriktade utbildningar förlagda till en praktikplats. Att studera på yrkeshögskola innebär att du som studerar får praktisk erfarenhet av det yrke som du studerar och inte bara teoretisk kunskap. När du är färdig med din utbildning har du redan praktisk erfarenhet inom ditt framtida yrke. Du får kontakter inom arbetslivet och det är inte ovanligt att du som studerar får anställning hos det företag som där du praktiserat. 

Tips för att hitta en LIA-plats

Det är främst du själv som student som är ansvarig för att hitta en LIA-plats som passar, i vissa fall kan skolan hjälpa dig att hitta en passande praktikplats. Samtidigt får du tillgång till Hermods stora nätverk av företag där du får vara med på nätverksträffar och din utbildningsledare kan bistå med kontakter och erfarenheter. 

För att hitta en praktikplats som är rätt för dig är det viktigt att börja med att söka i tid och att välja LIA-plats med omsorg. Fundera på vad du vill lära dig och vilken typ av företag som passar dig.

Ett urval av våra utbildningar

Hermods har ett stort antal YH-utbildningar inom ett stort antal branscher. Vi finns inom en rad olika områden som till exempel vård, trädgård, ekonomi, bygg, it och mycket mer. Vi erbjuder utbildningar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Helsinborg, Örebro, Karlskrona och Östersund. Nedan är ett litet urval av tre av våra utbildningar

Trädgårdsmästare arbetsledning

För dig med gröna fingrar som önskar att ta ett nytt steg i karriären eller göra din hobby till ditt yrke. Efter avklarad utbildning kommer du att kunna arbeta som trädgårdsmästare med ledande befattning. För att söka utbildningen krävs vissa förkunskaper. Du kan läsa mer om utbildningen här.

VVS-ingenjör

En utbildning för dig som är tekniskt intresserad och kan arbeta både i grupp och självständigt. Utbildningen är anpassad efter arbetslivets krav och i utbildningen ingår flera LIA-praktiker där de teoretiska kunskaperna omsätts i praktiken. Mer info om utbildningen hittar du här. 

Tandsköterska

Att arbeta som tandsköterska innefattar bland annat administrativa uppgifter, har mycket patientkontakt och du assisterar vid undersökningar samt operationer där du sköter material och instrument. Idag är tandsköterska ett stort bristyrke och efter att din utbildning är avslutad kommer du ha mycket goda chanser till anställning. Läs mer om utbildningen och förkunskapskrav här. 

 

Hermods erbjuder även andra utbildningar och tjänster, läs mer under länken. 

Hermods yrkeshögskolor i Sverige
Utbildningar som leder till jobb