Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Komvux i Stockholm - en överblick och några grundläggande detaljer

1968 lanserade den svenska regeringen en kommunalt styrd vuxenutbildning med syfte att ge vuxna yrkeskunskaper inom vissa områden. De tre främsta anledningarna till utbildningsprogrammets bildande var att stärka den bristande utbildningsnivån i samhället, göra det möjligt för vuxna att komplettera tidigare oavslutade studier och bygga upp tillgången på kompetent arbetskraft. Än idag erbjuder Sverige olika former av vuxenutbildning, men nuförtiden är det många olika aktörer som bidrar till utbudet. Det innebär att det finns mycket att välja på för dig som är intresserad av sådana utbildningsmöjligheter.

Vuxenutbildningar i Stockholm

Via kommunala vuxenutbildningar är det möjligt att komplettera oavslutade grundskole- eller gymnasiestudier. De olika programmen är ofta utformade för att vara tillgängliga och flexibla och på så vis möta många olika behov. Även du som inte har möjlighet att studera på heltid har därför möjlighet att läsa en sådan utbildning. Om du är intresserad av komvux i Stockholm är det två viktiga förutsättningar som du måste uppfylla för att bli antagen:

  •  Du som ansöker måste vara 20 år eller äldre
  •  Sökande skall vara folkbokförda i Stockholm

För den som är under 20 år men som har en gymnasiebehörighet är det dock möjligt att ansluta sig till vuxenutbildningens program. Väl antagen innebär komvuxutbildningen frihet för dig att välja fritt mellan olika teoretiska och yrkesinriktade kurser. Du bestämmer själv om du vill studera på heltid, deltid eller på distans. Om du är under 20 år och planerar att söka till en vuxenutbildning i Stockholm så kan du välja mellan följande kurser:

Grundläggande vuxenutbildning

Denna utbildning motsvarar den nioåriga svenska grundskolan och riktar sig till dig som vill repetera vissa ämnen eller som saknar delar av denna utbildning sedan tidigare. 

Gymnasial vuxenutbildning

Utbildning för dig som önskar bygga på din gymnasiebehörighet eller som saknar fullständigt gymnasiebetyg. Du har alltid möjlighet att fritt handplocka de specifika kurser du vill läsa eller välja ett redan sammansatt program som matchar dina behov.

Lärlingsutbildning

Komvux gör det också möjligt för sökande att gå bredvid en mentor inom ett visst område. Lärande i verkligheten under praktiska former är ett bra sätt för dig som vill stärka din kompetens och på så sätt också bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Denna utbildning riktar sig vanligen till vuxna med gymnasieutbildning eller motsvarande.

Lärvux

Utbildning som riktar sig till dig med inlärningssvårigheter och som är över 20 år.

Hos många aktörer som erbjuder vuxenutbildning hittar du också högre yrkesmässiga utbildningar, designade specifikt för att passa arbete inom olika branscher. Grundtanken bakom vuxenutbildning är att hjälpa dig vidare både på ett personligt och yrkesmässigt plan. Utbildningsföretaget Hermods erbjuder många olika högkvalitativa komvuxutbildningar och möjligheten att skräddarsy lösningar som passar just dig och dina mål. Kontakta Hermods redan idag!

"Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Hermods.”

 

Komvux i Stockholm eller andra städer hjälper dig hitta rätt
Tips på förberedelser inför högskoleprovet och förbättrad högskolebehörighet