Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Optimera dina chanser till högskolebehörighet

För många innebär ett lyckat resultat på högskoleprovet den bästa och i vissa fall enda vägen till högskolebehörighet och arbete. Ett sätt att sticka ut och stå sig in konkurrensen. Den pressen kan kännas tung att bära, men om du istället fokuserar på att lära känna provet och dess upplägg så ökar chansen för att du snabbare når ditt mål.

Högskoleprovet sker en gång på hösten och en gång på våren. Att plugga till högskoleprovet kräver noggrann planering och en målmedveten inställning, men för att lyckas är det också viktigt att komma i gång i tid - rent praktiskt. Så, införskaffa penna och papper, gå igenom gamla prov och skaffa dig en inblick och förståelse för hur frågorna är konstruerade. När du väl har hittat fram till ett bra sätt för att ta dig igenom alternativen så kommer allt kännas mycket lättare.

Men, det går inte på en kväll, eller ens några dagar. Det är tvärtom mer effektivt att lägga upp en långsiktig och metodisk plan som hjälper dig lokalisera vilka delar du har svårast för, och som du behöver träna mer på. Om du ger dig själv mer utrymme till studier så kan du också känna dig trygg med att du faktiskt har kontroll över processen. När dagen för provet har kommit så finns det också vissa praktiska rutiner och tips som kan vara bra att tänka på, och som kan underlätta i en i övrigt pressad situation:

Ät regelbundet

Se till att ta med frukt, smörgås, smoothie eller annat lämpligt mellanmål till provsalen, och ät en ordentlig, nyttig och balanserad lunch. Att göra högskoleprovet är energikrävande och allt tankearbete skapar behovet av regelbundet näringsintag. Samtidigt kan det vara bra att undvika stora mängder av kolhydrater eller tunga rätter som annars riskerar att göra dig trött snarare än pigg. Energin ska till hjärnan inte till magen. 

Klä dig varmt

Det tar lång tid att skriva högskoleprovet, och dagen innebär många timmars stillasittande. Detta innebär också att det är lätt att du börjar frysa, vilket i sin tur leder till att kroppen måste lägga energi på att värma upp sig istället för att tänka ut rätt svar på frågorna. Tänk på att klä dig varmt, eller ta med extrakläder. Bättre att klä av dig om du blir för varm än motsatsen. 

Rör på dig

Som sagt, högskoleprovet är knappast ett motionspass. Du får inte särskilt många chanser att röra på kroppen, men när möjlighet ges är det bra att passa på. Ta en kort, rask promenad i samband med lunchen och sträck ut armar och ben när du hinner. Även den minsta rörelse kan resultera i att du känner dig piggare.

Ett bra resultat på högskoleprovet handlar om förberedelser. Om du har svårt att träna inför högskoleprovet på egen hand, eller inte hittar något bra system för hur du ska lägga upp studierna så kan du kontakta Hermods. De erbjuder en effektiv högskoleprovskurs för dig som vill förbättra dina chanser att få bra resultat.

"Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Hermods.”

Yrkeshögskola i Stockholm - din väg ut i arbetslivet
Dags att börja plugga till högskoleprovet