Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Plugga smart och effektivt inför högskoleprovet

Ett prov som kan vara avgörande för fortsatta studier på högskolan kan kännas nervöst för många. Har jag pluggat ordentligt? Hur ska jag hinna med alla frågor på så kort tid? Kommer mina poäng att räcka till det betyg jag behöver? Dessa frågor är det många som funderar på innan de ska göra högskoleprovet. Visst är det sant att det är svårt att med säkerhet veta i förväg om dina ansträngningar kommer att räcka till, och det enda du kan göra är att förbereda dig så väl som möjligt.

Följande är några studietips som du kan använda dig av när du pluggar inför högskoleprovet eller något annat prov du känner dig lite osäker inför:

Arbeta SMART

SMART är en metod som vanligtvis används inom sportpsykologi men som går jättebra att applicera även på studier. När man lägger upp en arbetsplan bör denna vara:

  • Specifik: Ta reda på exakt vad det är du behöver läsa och prioritera de områden där du känner dig som mest osäker.
  • Mätbar: Använd listor för att organisera och kryssa av saker som du gjort klart.
  • Anpassningsbar: Lägg upp arbetet så att du har möjlighet att plugga lite flexibelt. Om något oförutsett händer kan det vara smart att ha lite svängrum innan deadline.
  • Realistisk: Gör så gott du kan men försök att vara realistisk i dina åtaganden med hänsyn till tid och kapacitet. På så vis slipper du slita ut dig.
  • Tidsoptimerad: När du listar de uppgifter du har kvar att göra kan du samtidigt försöka uppskatta hur lång tid du behöver för att slutföra varje punkt. Genom att planera tiden smartare slipper du stressa i sista minuten.

Färgkoda

Att använda dig av färger är ett effektivt sätt att strukturera ditt arbete. Ta fram allt ditt studiematerial och markera områden, meningar och kapitel efter hur väl du känner att du kan dem.

  • En grön post-it eller markering kan betyda ”det här har jag koll på!” och användas för att märka ut de områden som du inte behöver lägga speciellt mycket mer tid på.
  • En orange markering kan användas för att sortera ut de delar du är lite osäker på och som du kan behöva gå igenom någon extra gång.
  • En röd markering sätter du vid områden du inte ännu kan eller inte har hunnit gå igenom. De röda markeringarna är alltså sådant du bör prioritera.

Använd hjärnan

Att skriva av studiematerial ord för ord hjälper dig sällan att minnas det bättre. Läs istället igenom kapitel och stycken, skriv ner det du inte har koll på men omformulera det sedan med egna ord. Att formulera om sig, att läsa högt och att diskutera med andra är alla bra sätt att träna hjärnan på. Ju mer hjärnan får arbeta desto större chans är det att informationen fastnar.

Skriv en ”fusklapp”

Det finns många små knep du kan använda dig av för att plugga effektivare och smartare, men det går däremot inte att fuska när du ska träna inför högskoleprovet. Med det sagt kan du pröva att tänka dig att du ska fuska utan att faktiskt göra det på riktigt. Om du kunde ta med dig en fusklapp till provet, vad skulle det stå på den då? Skriv ner de saker du fortfarande är osäker på och titta på den innan du ska iväg för att göra provet. På så vis kan du ha lappen färskt i minnet innan examinationen sätter igång. Kom bara ihåg att lämna själva lappen utanför provsalen!

”Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Hermods.”

Information för dig som funderar på att studera vidare på högskolenivå
Lärande under hela livet