Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Studera på Komvux – hur funkar det?

Kommunal vuxenutbildning inrättades i Sverige på 60-talet med syftet att utbilda vuxna människor som saknade fullständig utbildning från grund- eller gymnasieskola. Idag kallar vi vanligen den kommunala vuxenutbildningen för Komvux, en sammanslagning av de båda orden. Inrättningen har fortfarande samma huvudfokus idag som den hade när den startades, men det har också blivit vanligt att vända sig till Komvux för att höja enstaka betyg inför universitets- och högskolestudier samt för att gå kurser och utbildningar för att öka sin kompetens inom ett visst område.

Det finns alltså en hel del olika skäl till varför en person väljer att studera på Komvux. Gemensamt för kurser och vuxenutbildningar på Komvux är dock att du ansöker via den kommun där du är bosatt och folkbokförd. Är du bosatt i Västerås betyder det alltså att du ansöker till Komvux i Västerås. Många kurser och utbildningar ges dock på distans för att du som studerande ska kunna vara så flexibel som möjligt.

Om du funderar på att söka en kurs eller utbildning på Komvux finns det några saker som kan vara bra att tänka på innan:

Vad ska du studera?

På Komvux hittar du en uppsjö av olika kurser och vuxenutbildningar att välja mellan. För att välja rätt kan det vara smart att först fundera över syftet med dina studier. Har du en ofärdig eller otillräcklig gymnasieexamen och ska söka vidare utbildning? Ett tips kan här vara att ta reda på exakt vilka behörighetskrav som finns för den universitets- eller högskoleutbildning du vill gå och sedan läsa dessa kurser på Komvux. Vill du göra dig attraktiv för arbetsmarknaden inom en viss bransch? På Komvux finns kurser och yrkesutbildningar inom en rad olika ämnen som är utformade för att göra dig redo för arbetslivet.

När och var ska du studera?

Många av de kurser och utbildningar du hittar på Komvux kan du läsa både i klassrum och på distans. Du kan även kombinera de båda och vistas i klassrummet när du har tid och lust. Med ett flexibelt upplägg blir det lättare att kombinera jobb och studier. Se efter hos din kommun vad som gäller för just din valda kurs eller utbildning.

I många större städer hittar du utbildningscenter på flera platser runt om i staden. Det är inte heller ovanligt att en kurs eller utbildning ges i flera städer runt om i landet. En utbildning på Komvux i Jönköping kan alltså även finnas på Komvux i Stockholm eller i Umeå.

"Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Hermods.”