Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Svenska för invandrare

Många invandrare har kommit till Sverige genom åren, av olika orsaker. Vissa har anlänt för att arbeta, medan andra söker sig bort från sina hemländer på grund av krig eller konflikter. Rent historiskt har det i perioder varit svårt för nyinflyttade att integreras i sitt nya hemland då det inte funnits några utbildningsmöjligheter för den som önskat lära sig det svenska språket och den svenska kulturen. Det enda sättet att lära sig svenska har då varit att kommunicera med den närmsta omgivningen. Då detta ofta är ett ineffektivt sätt att lära sig ett nytt språk så har många istället valt att använda sitt modersmål och att kommunicera med andra med samma bakgrund. Svenska för invandrare växte fram för att underlätta invandrarnas språkinlärning och för att få dem att lära känna sitt nya hemland på ett mer effektivt sätt. Detta med förhoppningen att underlätta integration och få in nyinflyttade på arbetsmarknaden samt lära sig svenska. 

Att lära sig svenska 

Svenska för invandrare (sfi) är ett integrations- och utbildningsprogram för nybörjare där du får lära dig tala svenska och lära dig om det svenska samhället. Idén för sfi är simpel – gratis kurser för personer som är över 16 år och som bor lagligt i Sverige och som önskar utveckla sina svenska språkkunskaper. Det svenska språket för invandrare blir enklare att löra sig genom sfi-undervisning. 

Du kan alltid välja om du vill studera på heltid, deltid eller under kvällar. Dessutom är det möjligt att läsa sfi-kurser på distans. Längden på utbildningen beror dels på din tidigare studiebakgrund och dels på hur länge du vill fortsätta studera inom sfi, som bygger på olika studievägar. För dig som är nybörjare i svenska är materialet gratis. 

För att kunna studera sfi krävs tre saker:

  • Du behöver vara över 16 år gammal
  • Du behöver bo lagligt i Sverige, detta betyder att du behöver vara registrerad hos den svenska skattemyndigheten (Skatteverket) och ha ett personnummer.
  • Du bör sakna grundläggande språkkunskaper i svenska (det är okej att kunna lite svenska sedan innan)

 

Hermods sfi-utbildning

Svenska för invandrare vänder sig till dig som bor i Sverige och har ett annat språk än svenska som modersmål och vill lära sig svenska. Sfi består av tre studievägar (1,2 och 3) och fyra kurser (A, B, C och D). Vilken studieväg och vilken kurs du ska läsa beror på hur bra din nuvarande svenska är och vad du tidigare läst. 

På Hermods kan du läsa alla kurser från 1A till 3D:

Bor du utanför Sverige men planerar att flytta finns det även möjlighet att studera sfi. Vi ger dig möjligheten att lära dig svenska vart du än är och när det passar dig. Sfi online studeras via vår webbaserade plattform Novo. Här får du tillgång till alla uppgifter och material. På Novo kan du även skicka dina frågor till en svensklärare som svarar inom 24 timmar alla vardagar. När du läser svenska för invandrare får du gratis material och behöver inte oroa dig för några kostander.

Läs mer om sfisfi online och vanliga frågor och svar.

 

Individuell studieplan

Innan dina studier påbörjas så gör du ofta en studieplanering. På så sätt kan du vara säker på att studierna verkligen anpassas efter dina behov och förutsättningar och att du får med dig rätt kunskaper och behörigheter för fortsatta studier eller ditt framtida yrkesliv. Du kan kombinera sfi med flera andra utbildningar.

Efter avslutade studier på sfi har du fått utbildning i bland annat att läsa, skriva, tala, förstå svenska och att använda dator. Med dessa nya omdömen i bagaget kan du sedan gå vidare på olika sätt. Antingen kan du studera vidare, och till exempel läsa grundläggande vuxenutbildning och därefter fortsätta med gymnasial vuxenutbildning. 

Sfi distans

Du kan studera sfi på distans. När du studerar svenska för invandrare på distans innebär det att du har din kurs på internet och kan studera hemma, i en park, på ett café eller där det passar dig. Det enda du behöver är en internetuppkoppling. Sfi distans är ett bra alternativ för den som inte har tid att studera i klassrum men vill lära sig svenska hemifrån. 

Du läser din kurs i vår webbaserade utbildningsplattform som heter Novo. Där hittar du alla dina uppgifter, instruktioner, filmer och prov. I Novo kan du kontakta lärare och andra elever.
Skulle du behöva hjälp är du alltid välkommen till skolan och Hermods lokaler. Våra duktiga lärare och handledare hjälper dig och ger dig extrastöd med det du behöver träna mer på.

Guide svenska för invandrare - ansökan

Här nedan följer en enkel beskrivning hur du ansöker till sfi. Har du frågor och funderingar kan du alltid kontakta oss på Hermods. 
 

Besök din kommuns hemsida
Det första du ska göra är att besöka din kommuns hemsida, adressen till hemsidan är oftast kommunens namn. Din kommun är där du är folkbokförd. På kommunens hemsida står det hur du ska anmäla dig till sfi. Det kan vara via vuxenutbildningen eller Sfi-centrum hos kommunen, börja med att söka på ordet sfi på hemsidan.

Personbevis och legitimation
När du anmäler dig till sfi behöver du ha med dig ett personbevis från Skatteverket till kontoret hos kommunen. Du beställer ditt personbevis på Skatteverket hemsida. Länk till Skatteverket för att beställa personbevis. Ta även med din legitimation (pass, id-kort eller körkort).

Besök kontoret för att göra test i svenska
Du måste alltid besöka kontoret för att göra test i svenska. När du har gjort ditt test får du veta vilken studieväg och kurs du ska börja med. Berätta för din kommun att du vill börja läsa din kurs på Hermods

 

En yrkeshögskola guidar dig till goda framtidsutsikter
Välj en Swedish language course för dina mål och behov