Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Tips på förberedelser inför högskoleprovet och förbättrad högskolebehörighet

Högskoleprovet kan göras av dig som har högskolebehörighet men vill öka dina chanser att bli antagen till kurser eller program på svenska högskolor och universitet. Alla har möjlighet att göra provet, som hålls två gånger per år. Oavsett medborgarskap, uppehållstillstånd eller ålder. Varje provtillfälle kräver dock en anmälan som måste skickas in senast en månad innan sista anmälningsdag samt en anmälningsavgift på 450 kronor.

De ansökningar som kommer in till utbildningscentrum runt om i Sverige delas upp i ett tudelat urval, där den ena gruppen bedöms efter betyg och den andra efter uppnått resultat på högskoleprovet. I vissa fall, framförallt när det råder hård konkurrens om utbildningsplatserna, ställs också krav på att den ansökande genomför högskoleprovet för att kunna bli antagen. För vissa är det alltså mycket som hänger på att provet går bra, och då kan extra förberedelser vara på sin plats. Nedan ges exempel på vilka områden du som skall skriva högskoleprovet kan fokusera på:

Svenska

Även om högskoleprovet är öppet för alla, oavsett medborgarskap, så finns det endast tillgängligt på svenska. Du som vill uppnå ett bra resultat bör därför se till att behärska det svenska språket för att säkert förstå provets alla frågor. Som invandrare kan du till exempel vinna på att fullfölja en SFI-kurs. Sådana kurser är alltid gratis och fokuserar på att stärka elevernas språkkunskaper både i tal och i skrift.

Övningsprov

Ett bra sätt att plugga till högskoleprovet är att genomföra övningsprov. Olika former av övningsmaterial finns att köpa på webben och många universitet erbjuder tidigare versioner av högskoleprovet som är bra att träna på. Ett tips är att genomföra gamla prov med inställningen att de faktiskt är det riktiga. På så sätt blir det lättare att hantera tidsbegränsningarna som gäller för de olika provdelarna när det är dags för det verkliga provtillfället. Talesättet övning ger färdighet stämmer bra i det här fallet och de flesta förbättrar sina resultat andra gången de gör provet.   

Provdelar

Högskoleprovet är uppdelat i sammanlagt åtta delar som testar kandidatens språk- och mattekunskaper samt läsförståelse. När du förbereder dig bör du tänka på att gå igenom de olika delarna var för sig. Ett sådant upplägg gör det lättare att upptäcka svagheter och områden som du behöver öva mer på. Du som är intresserad av att effektivt träna inför högskoleprovet kan också kontakta Hermods. De erbjuder en högskoleprovskurs för dig som vill förbättra dina chanser att bli antagen på olika utbildningar.

"Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Hermods.”

Komvux i Stockholm - en överblick och några grundläggande detaljer
SFI kurser är av hög betydelse för dig som är ny i Sverige