Jobb

Utbildning

För arbetsgivare

SFI

Webbutik

Skapa nätverk

Nätverk som leder till jobb

Ofta hör man om människor som fick sitt drömjobb via kontakter. Det kan bli även din verklighet. Genom att utveckla och underhålla ditt nätverk så kan du också få ditt drömjobb och säga att du fått det via dina kontakter. 

Utforska ditt nätverk

Det första du bör tänka på är att alla har kontakter. Personen du pluggade med, sommarjobbade tillsammans med för många somrar sedan kan du räkna in i ditt personliga nätverk. Se dem som möjligheter att få chans att komma på intervju och till sist, ett jobb. Ett enkelt tips är att du går igenom din bekantskapskrets och listar upp dem. Tänk utanför din familj! Även en granne, en kurskamrat, före detta kollega eller kanske en förälder på ditt barns förskola kan också ingå i ditt nätverk. Om du tänker på detta sätt blir din lista över kontakter säkert längre än du från början trott. 

Utvidga ditt nätverk

Ju fler personer du har i ditt nätverk desto mer ökar chansen att få ett jobb via dina kontakter. Ta alla chanser du kan att knyta nya kontakter! Att besöka t ex mässor och föreläsningar kan ge dig bra och naturliga tillfällen att börja prata med andra personer som är där av samma anledning som du. Likaså om du deltar i en utbildning. Ni deltagare är då där av samma anledning och det blir lättare att starta ett samtal och skapa en relation som du kan ha nytta av i ditt jobbsökande. Via sociala medier kan du hitta intressanta personer/företag som du kan följa. Är du ute efter ett arbete inom en speciell bransch finns det exempelvis på Facebook, branschgrupper som du bli medlem i och på så sätt komma i kontakt med andra personer som delar ditt intresse. 

Att delta i professionella nätverk är ytterligare något som du bör tänka över, framförallt om du är inriktad på en specifik bransch. Där kan du få tips och råd men även du kan dela med dig av dina erfarenheter. Ju mer du bjuder på dina erfarenheter desto större är chansen att du får hjälp när du ber om den.

Ett annat bra ställe att skapa kontakter är vid kaffemaskinen. Bortsett från Finland är Sverige det land i världen där det dricks mest kaffe. Chansen är alltså stor att du kan knyta nya kontakter just där!

Underhåll ditt nätverk

Ditt nätverk är som motion, du behöver underhålla den för att få ut det mesta av det när du vill använda det. Som beskrivet ovan så hjälper det dig den dagen du ber om hjälp om du tidigare erbjudit din hjälp. Tänk på att ditt bemötande spelar roll för hur villiga andra är att hjälpa dig. Var tillmötesgående och hjälpsam så vinner du mycket. Försök även att skicka ett meddelande, sms eller till och med ett samtal då och då. Du planterar dig då i deras medvetande och det blir lättare för dem att tänka på dig när de hör om en tjänst som skulle passa dig.

Utnyttja ditt nätverk

Använd ditt nätverk till att faktiskt be om hjälp. Om du vill söka en ny tjänst eller ett arbete överlag, tala om det och var extra aktiv med dina kontakter under tiden.