Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Dan Bertilsson

Vårt mål är att deltagarna ska få arbete

Namn: Dan Bertilsson
Ålder: 54 år
Lärare

Dan Bertilsson arbetar som lärare på Hermods arbetsmarknadsutbildning för byggnadsmålare i Göteborg. Med 35 år inom måleribranschen har han en stor erfarenhet av yrket. Han trivs med sin lärarroll som han både tycker är rolig och meningsfull. 

Dan Bertilsson arbetar som lärare på Hermods arbetsmarknadsutbildning
Jag tycker om att undervisa och lära ut. Sedan får jag utbilda inom det yrke jag älskar så det är ju en extra bonus. 

 

 

 

Dan Bertilsson är en sprallig och glad person som gärna är aktiv på sin fritid. Han gillar att vara ute i naturen där det blir mycket camping och fiske. Utöver sin aktiva livsstil stortrivs han med sitt yrke som lärare:

- Det är himla kul att arbeta med utbildning och försöka få ut deltagarna i arbete, säger en glad Dan.

Hur är det att arbeta på Hermods? 
- Vi lärare har fått anpassa utbildningen mycket efter vårt eget sätt vilket är ett fint förtroende. Vi har ett bra arbetsteam där vi alla har stor erfarenhet från branschen. Vi har som mål att få ut så många deltagare ut i arbete som möjligt. 


Viktigt med arbetsglädje

För att gå en arbetsmarknadsutbildning måste deltagaren först vara inskriven på Arbetsförmedlingen. När de sökt in till utbildningen börjar de med en förberedande utbildning som omfattar två veckor för att testa om de har yrkeserfarenhet nog att fortsätta. Efter det genomför varje deltagare en individanpassad utbildning på max 37 veckor. Varje deltagare kan sedan bli validerade av en gymnasieskola inom måleri på uppdrag av Arbetsförmedlingen. 

Dan berättar att han och de andra lärarna arbetar mycket med att skapa arbetsglädje för deltagarna:

- Vi försöker skapa arbetsglädje genom att vi exempelvis har ett gemensamt lunchrum där vi alla äter tillsammans. Det är många av deltagarna som inte bott i Sverige så länge och då får de chansen att prata ännu mer svenska. Vi försöker också att ha som rutin att alla ska hälsa på varandra på morgonen och på eftermiddag när de slutar. Detta för att få en trevlig atmosfär. Vi försöker även ordna andra aktiviteter som t.ex. grillkvällar för att stärka gruppkemin, säger Dan.

Vad är roligast med ditt yrke?
- Jag tycker om att undervisa och lära ut. Sedan får jag utbilda inom det yrke jag älskar så det är ju en extra bonus. Mitt arbete känns även meningsfullt, vilket också är viktigt. 
 
När blir du stolt över en deltagare?
- När de får fina omdömen från praktiken eller efter sin validering. Sen om deltagaren får jobb blir man extra stolt såklart.

Varför är en Arbetsmarknadsutbildning bra väg ut i arbete? 
- Det är ett effektivt utbildningssätt och visar du framsteg och utveckling direkt kan du komma snabbt ut i arbete. Utbildningen innehåller mycket praktik och vi kopplar all teori till det praktiska arbetet inom måleri.