Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Peter Bäck

Tycker inte om traditionella rekryteringsmetoder


Peter var en av företagarna som var på plats på Hermods egna rekryteringsträff, PopUp, i april 2018 i Stockholm. Som konsult för Maran och skatan var han där för att rekrytera 10-25 nya personer till deras bageri i Solna. 


 

Det är enklare att testa vilja och attityd med ”hands-on”-uppgifter.

 
 
 
 
 
 

-Hermods kontaktade Maran och skatan angående deras personalbehov vilket ledde till att jag åkte till rekryteringsträffen för att träffa kandidater för tjänsterna. 

Peter arbetar som konsult med företagsutveckling och har varit delaktig i många rekryteringsprocesser tidigare. Själv tycker han att det är alldeles för mycket fokus på Cv:t i dagens rekrytering. 

-Ett CV säger ingenting om dig som person. Jag vill se om du är målmedveten och motiverad och det är svårt att visa i pappersform. 

För Peter är det viktigt att se om kandidater har rätt inställning och kan ta egna initiativ. För att ta reda på det så använder han sig av något annorlunda och oväntade rekryteringsmetoder. 

-Jag ger mina kandidater olika uppdrag för att testa deras motivation. På PopUp kom det fram en kille till mig som var intresserad av en av bageritjänsterna. Jag bad honom komma till bageriet dagen efter för ett uppdrag. Det är enklare att testa vilja och attityd med ”hands-on”-uppgifter. 

Dagen efter dök killen upp på bageriet som avtalat och visade att han hade det som Peter sökte efter. Nu ska de skriva på anställningsavtal. 

-Arbetsgivare vill se att du är initiativtagande och drivande. Jag tror att attityden hos arbetssökande måste ändras. Istället för att berätta vad du vill ha ut av jobbet så borde du berätta vad du kan göra för företaget. Vad kan du förändra och utveckla? Det vill arbetsgivare höra! 

Även om Peter inte föredrar ansökningshandlingar eller traditionella rekryteringsmetoder så håller han med om att möten är bästa sättet att lära känna människor på. Hermods PopUp är ett rekryteringsevent där arbetsgivare och arbetssökande kan mötas under mer lediga former. 
Peter berättar att det går att visa att man har rätt inställning även i ett kort möte med arbetsgivare.

-Du kan visa att du har vad som krävs genom ditt kroppsspråk och att vara påläst inför mötet. Du visar det även genom att komma i tid och att kommunicera tydligt. 

Peter ser gärna ett fortsatt samarbete med Hermods Stöd och matchning och hoppas på fler möten med kandidater framöver.