Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Amer Aloqaily

Amer fick jobb på äldreboende via Stöd och matchning på Hermods

Namn: Amer Aloqaily
Ålder: 39 år
Deltagit i: Stöd och matchning på Hermods i Växjö.
 

Hur kom du först i kontakt med Hermods?

Jag kom i kontakt med Hermods via Arbetsförmedlingen när jag sökte till Stöd och matchning. 

Berätta lite om din tid på Stöd och matchning hos Hermods?

Jag började på Stöd och matchning i december förra året och slutade nu i juni. När jag kom till Stöd och matchning träffade jag min handledare Eva. Jag berätta för henne vad jag har studerat och jobbat med tidigare, vilka mina erfarenheter är och vad jag vill göra i framtiden. Från Eva fick jag tips och hjälp att söka jobb och utbildning. Eva tipsade mig om olika sätt att hitta jobb på, till exempel via olika rekryteringssidor, sociala medier och att gå med i Facebookgrupper.

Innan sommaren sa Eva till mig att vi ska åka runt och dela ut mitt CV och presentera mig för olika arbetsgivare på äldreboenden. Vi åkte till sex stycken olika äldreboenden och många ville att vi skulle skicka CV via internet istället, men det sista äldreboendet som vi var på ville träffas och prata. Jag fick ge mitt CV till arbetsgivaren. Eva hjälpte mig också att berätta om mig och att jag hade erfarenhet från vården sedan tidigare då jag jobbat som personlig assistent. Chefen på äldreboendet blev intresserad av mig vilket gjorde att jag fick komma på intervju och sedan fick jag sommarjobb där.

 


På Hermods får man hjälp och stöd. Du sitter inte ensam vid en dator och söker jobb utan du får hjälp att söka och hitta jobb av personalen på Hermods.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att jag känner mig trygg och självständig. Jag jobbar och tjänar pengar. Sedan gillar jag att jobba inom äldreomsorgen och hjälpa äldre människor som har svårt att klara sig själva. Mina arbetskamrater är mycket trevliga också och jag har fått mycket hjälp från dem i mitt arbete.

Berätta lite om din bakgrund, när kom du till Sverige?

Jag kom till Sverige från Jordaninen 2003. När jag kom till Sverige läste jag SFI och sedan har jag jobbat som personlig assistent. Efter det så har jag tagit del av Stöd och matchning på Hermods och nu läser jag till undersköterska.

Hur var kontakten med din handledare på Hermods?

Jag fick jättebra kontakt med min handledare Eva. Hon är en trevlig person som har lång erfarenhet och jobbat mycket både i Sverige och utomlands. Hon gav mig bra tips för att söka jobb, hjälpte mig att hitta jobben och motiverade mig att söka dem.

Vad är det bästa med Hermods?

På Hermods får man hjälp och stöd. Du sitter inte ensam vid en dator och söker jobb utan du får hjälp att söka och hitta jobb av personalen på Hermods. Man träffar också andra deltagare och vi sitter mycket i grupp tillsammans med handledaren och prata och byter erfarenheter med varandra. Vi har en bra sammanhållning på skolan och i gruppen och är nästan som en familj. 

Hur känner du för framtiden?

Jag läser omvårdandsprogrammet nu och efter jag är klar med min utbildning vill jag jobba som undersköterska på äldreboende eller inom hemtjänsten. Jag har inte planerat att läsa vidare till sjuksköterska just nu utan jag vill komma ut i arbetslivet, jobba och få en fast anställning.

Skulle du rekommendera Stöd och matchning på Hermods till andra?

Absolut, det gör jag redan. Jag säger till mina vänner att kom till Hermods istället för det är bra på Hermods jämfört med på många andra skolor.

Vad gör du när du inte jobbar, har du några speciella fritidsintressen?

På min fritid gillar jag att spela fotboll. Jag spelar fotboll varje helg tillsammans med min vän. Jag gillar också att titta på fotboll och mitt favoritlag är Bayern Munchen. Sedan är mina intressen även att resa, laga mat och läsa. Jag går ofta till biblioteket och lånar böcker.