Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Houda Idoudi

Houda berättar om sin tid på Hermods hela vägen från Yrkessvenska och SFI till Stöd och matchning.

Namn: Houda Idoudi
Har läst/deltagit i: Yrkessvenska, SFI och Stöd och matchning på Hermods i Helsingborg.

 

Hur kom du först i kontakt med Hermods?

Det var via Arbetsförmedlingen som jag först kom i kontakt med Hermods. Jag började läsa Yrkessvenska på Hermods. Efter att ha studerat Yrkessvenska läste jag SFI-kurser på kvällen och studerade till lokalvårdare på dagen, och efter det har jag tagit del av Stöd och Matchning på Hermods.

Du fortsatte läsa på Hermods, varför det?

Jag känner mig trygg på Hermods då jag tidigare har varit elev på skolan och därför ville jag fortsätta på samma skola. Jag känner all personal och på skolan känner jag mig som hemma.


 

Det bästa med att gå på Hermods är att jag har utvecklats och att jag fått så mycket stöd från all personal på Hermods. Skolan känns trygg, det är bra studiemiljö och god stämning.

 

Berätta lite om din tid på Hermods?

På Hermods har jag lärt mig många nya saker och jag har fått utveckla min svenska. Det är viktigt för mig att jag pratar bra svenska.

På Stöd och matchning har jag inte bara lära mig språket utan jag har också fått lära mig datorkunskap, hur man tränar inför en intervju och hur man svarar på frågor under en intervju. Min handledare har också hjälpte mig med mitt CV och personligt brev. Via Stöd och matchning på Hermods har jag även fått många nya kontakter och kamrater.

Efter bara två veckor på Stöd och matchning blev jag presenterad för en arbetsgivare via Hermods kontaktnät. Jag fick komma på intervju och nu arbetar jag där, på Sodexo AB, och städar på H&M, folktandvården, förskolor, skolor, kontor och vårdcentraler. Det känns jättebra på jobbet och jag trivs bra. För mig är det viktigt att städa noga och lämna bra resultat bakom mig när jag går från jobbet.

Har det gått bra att kombinera arbete med studier på Hermods?

Det har gått jättebra att kombinera mitt arbete med min tid på Hermods, men det är viktigt att man ger allt och kämpar på. Jag går upp tidigt på morgonen för att jobba ett par timmar och sedan går jag till Stöd och matchning på skolan dagtid för att sedan jobba ett par timmar till på kvällen.

Jag vill inte lämna Hermods än. När jag är på skolan och deltar i Stöd och matchning pratar jag med mina kurskamrater. Varje dag får jag lära mig nya ord och jag utvecklas i svenska språket. Från personal och kurskamrater får jag många tips och råd. Vi pratar med varandra, berättar om våra liv och utbyter erfarenheter.

Berätta lite om din bakgrund?

Jag kom till Sverige från Tunisien för tre och ett halvt år sedan. I Tunisien arbetade jag som frisör i 10 år och hade en egen frisörsalong.  När jag kom till Sverige gick jag runt till frisörsalonger och frågande efter jobb, men i Sverige krävs det specifik utbildning och innan kunde jag inte prata så bra svenska som jag gör nu. 

Jag ville bli bättre på att prata svenska och därför ville jag studera. Det var då jag sökte mig till Yrkessvenska på Hermods.

Hur har kontakten med din handledare och personalen på Hermods varit?

Personalen på Hermods i Helsingborg är jättesnälla och hjälpsamma. Jag har fått mycket hjälp från mina lärare och min handledare under min tid på Hermods. Det är också väldigt bra stämning på skolan och bland klasskamraterna. Eleverna vill verkligen komma till skolan och lokalerna är trevliga att vistas i. Jag brukar säga att Hermods är mitt andra hem.

Jag vill tacka personalen på Hermods för all hjälp och för att dem är så trevliga. Jag vill även tacka mina klasskamrater för den goda stämningen på skolan.

Du har blivit något av en Ambassadör för Hermods i Helsingborg. Berätta!

Jag är Ambassadör för deltagarna på Hermods i Helsingborg. Jag har till exempel följt med min handledare från Stöd och matchning till ett seminarium (Regionskonferens Stöd och Matchning Syd) i Malmö för att berätta om min resa och min tid på Hermods för chefer och handledare. Jag fick prata inför 30 personer och berätta om mig och min erfarenhet från tiden på Hermods. Jag berättade att man måste ge 100 %. Jag fick också många frågor från de andra deltagarna. De undrade hur jag trivdes på jobbet och hur jag hade lärt mig svenska så snabbt. Jag berättade att på skolan pratar vi bara svenska. Om någon försöker prata arabiska med mig säger jag att vi ska prata svenska. Det säger jag alltid när jag kommer till skolan.

För mig är det också väldigt viktigt att man kommer i tid till skolan. Ibland kommer någon försent och då brukar jag säga till dem. Jag säger att de måste komma i tid för att läraren inte kan förklara det som dem har missat en gång till.

Du har också hjälpt andra kamrater på skolan. Berätta!

Som person är jag positiv, social och lycklig. Jag delar med mig av detta på skolan och sprider det till andra deltagare. Jag hjälpte en kurskamrat på Stöd och matchning med praktikplats. Jag berättade för ett klädföretag där jag tidigare praktiserat om en kurskamrat och genom det fick hon praktikplats. Jag följde med henne till praktikplatsen första dagen och stöttade henne då hon var väldigt nervös. 

Du har haft praktik. Var praktiserade du?

Jag hade praktik på Yrkessvenskan. Jag fick praktikplats på secondhandaffären Erikshjälpen en månad och sedan under min andra praktikperiod fick jag praktik som sömmerska. Jag har både frisör- och sömmerskautbildning från hemland och erfarenheten så det passade mig bra.

Vad är det bästa med Hermods?

Det bästa med att gå på Hermods är att jag har utvecklats och att jag fått så mycket stöd från all personal på Hermods. Skolan känns trygg, det är bra studiemiljö och god stämning.

Hur känner du för framtiden? Vad vill du göra om ett par år?

Jag hoppas att jag ska få en heltidstjänst på mitt jobb. Annars vill jag fortsätta med Stöd och matchning. Jag vill vara med och hjälpa andra deltagare och elever. Många elever är invandrare och jag brukar hjälpa till att översätta och det vill jag gärna fortsätta med. Handledarna på Hermods i Helsingborg studerar arabiska och jag brukar få hjälpa till att översätta och hjälpa till med uttalet. Det gillar jag.

Om jag inte fortsätter att jobba inom lokalvården vill jag öppna en egen frisörsalong i Helsingborg. Jag brukade vara med i frisörtävlingar och har vunnit fem medaljer från mitt hemland. Jag gjorde frisyrer, sminkning och färgning. I mitt hemland saknar mina kunder mig. För mig är det viktigt att kunderna blir nöjd. Jag tänker inte på pengar utan det som är viktigt för mig är att kunderna känner att de fått bra service och vill komma tillbaka. Så tänker jag också när jag jobbar inom lokalvården. Jag kollar inte på klockan när jag städar utan jag vill bara noggrann så att det blir ett bra resultat.

Skulle du rekommendera Hermods till andra?

Ja, jag rekommenderar Hermods till andra redan. Jag har berättat om Hermods för mina tidigare klasskamrater på en annan skola. Jag säger att dem ska komma och studera på Hermods istället. Hermods har ett stort utbud av kurser och utbildningar. Du kan läsa allt från SFI, yrkesutbildning och kurser på distans till Stöd och matchning via Arbetsförmedlingen.

Vad gör du när du inte jobbar eller studerar, har du några speciella fritidsintressen?

På min fritid träffar jag mina vänner, går på promenader och läser böcker på svenska.