Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

PopUp blev vändpunkten

PopUp – Stöd och matchning i Kista blev vändpunkten 

I måndags skrev de kontrakt. PopUp – Stöd och matchning i Kista blev vändpunkten för Wasan, Samia, Liban och Shafie. Shafie var inte inskriven på Hermods Stöd och matchning men hans kompis Liban var. Efter att Liban berättat om PopUp för Shafie som sökte jobb gick han in på facebooksidan för PopUp och idag skrev dem alla fyra kontrakt. Wasan och Samia fick jobb via Hermods stöd och matchning

- Här har vi mycket aktivitet på morgonkvisten, säger Anita Lundqvist vice vd på Global Fastighetsservice. Klockan är strax efter sju på morgonen och förutom våra fyra kontraktsskrivare så är det ett gäng anställda som plockar ihop städgrejor och packar bilarna för dagens uppdrag. Det hörs skratt och tjatter och det är en skön stämning på kontoret i Midsommarkransen.

Stolta berättar dem att de skrivit på 6-månaders provanställning med möjlighet till tillsvidareanställning. De kommer precis ut ur konferensrummet efter att ha fått information av Anita om allt från värderingar inom Global och certifieringar till fackliga regler som lunchtimme. 
- Jag har jobbat städ 13 år innan jag blev arbetslös, säger Samia. Idag är första gången jag fått så mycket information och bra regler, säger hon och ler. 
- Det ska bli kul att jobba för Global, jag ska göra ett bra jobb och hoppas på en fast anställning.

Liban och Shafie fick jobb via Hermods stöd och matchningLiban träffade ni på Hermods PopUp september i Kista när han på video berättade att han har varit i Sverige i två år. Han har körkort och har gått på SFI. Innan Hermods PopUp hade han inte fått något svar på sina ansökningar och inte heller fått träffa någon arbetsgivare. Denna PopUp dag gjorde han intryck på Linus från Global, fick komma på intervju och nu står han här med ett kontrakt. - Det är en härlig känsla, jag är mycket glad, säger Liban. Hermods PopUp har gett mig ett jobb. Jag är också glad över att jag kunde ta med min kompis Shafie och att vi nu blir kollegor.

Under de två timmarna på PopUp hade Linus på Global Fastighetsservice omkring 80 speedintervjuer och fick med sig en tjock bunt med cv:n från eventet. I denna konkurrens har dessa fyra gjort intryck på Linus och klarat intervjustegen.

Wasan och Shafi får kläder att prova ut av Anita. Här jobbar alla i profilkläder för professionellt intryck och av säkerhetsskäl. 

- Wasan var på alla PopUp i September, hennes svenska är på lättare konversationsnivå men hon har sett till att presentera sig för företagen, visa på vilja att jobba och på rätt inställning. Utan erfarenhet av städning är det jättekul att hon idag skriver kontrakt, säger Hannah Bothin Hanssen, Wasans handledare i Slagsta. Det är motiverande för deltagarna i språkstödsgrupperna i vårt program, säger hon och fortsätter. När Wasan ringde och sa att hon fått en intervju så sa hon ” Jag gjorde som vi fick lära oss på gruppaktiviteterna under PopUp: jag log, hade ögonkontakt och visade intresse för jobbet, det funkade!”.

Killarna och Wasan kommer få ingå i patrull och lära upp sig att städa lägenheter. Wasan har vi sedan tänkte på för ett nytt kontrakt som är på gång. Samia kommer att få gå bredvid på upplärning som lokalvårdare i Hagsätra för att sedan gå över till Bredäng när vårt kontrakt börjar där i november. Det gäller att placera rätt person på rätt plats, säger Anita. Alla är anställda på sex månaders provanställning med möjlighet till fast anställning. Vi tar hand om vår personal och många av våra anställda har varit med oss i många av våra 25 år i branschen. Idag har vi hundra anställda och är ett av Stockholms äldsta och största lokalvårdsföretag. Jag ser gärna att dessa fyra är med oss många år framöver, säger Anita innan hon och de nydressade nyanställda går mot fotograferingen för den sista detaljen, id-kortet som alltid ska bäras i tjänst. Ett bevis på att de är dem de utger sig för att vara och att företaget är godkänt hos Skatteverket.