Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Alexandra Forninge

Läs om Alexandra som snart är färdigutbildad målare!

Namn: Alexandra Forninge

Ålder: 25 år
Studerar: Måleriutbildning på Hermods i Bromma.

Alexandra Forninge studerat måleriutbildning på Hermods
Det roligaste har varit praktiken, men det har också varit roligt i skolan för det har varit så många praktiska moment även när vi inte haft praktik. Vi har inte suttit i skolbänken utan vi har arbetat i skolans verkstad.Hur kom du först i kontakt med Hermods?

Min första kontakt med Hermods var när jag läste en enstaka kurs via Komvux. Eftersom jag har läst på Hermods tidigare så visste jag att det är en bra skola så när jag sökte till måleriutbildning så var det på Hermods jag ville gå. Skolan ligger också nära där jag bor så det är lätt att ta sig till skolan.

Berätta lite kort om din tid hos oss på Hermods?

Första tiden på utbildningen var vi i skolan och hade introduktion, lärde känna varandra och fick arbetskläder. Redan vecka två på utbildningen fick vi börja arbeta med praktiska saker. Vi lärde oss grunder i målning, spackling och hade förstahjälpen-utbildning. I skolan har det varit många praktiska moment och det har passat mig jättebra. Jag har haft svårt att plugga genom att sitta i skolbänken och läsa i en bok så denna utbildning passar mig jättebra. Jag får kombinera skolan med praktiska övningar. Under andra terminen har vi haft praktik och nu är vi ute på praktik fyra dagar i veckan och pluggar hemifrån en dag.

I klassen så är vi 12 stycken elever. Hela klassen har superbra kontakt och god sammanhållning. Vi är hälften tjejer och hälften killar. Jag tycker det är kul att så många tjejer läser utbildningen. Innan jag började trodde jag nästan att jag skulle vara ensam tjej och det trodde de andra tjejerna också. Sedan märker man också på praktiken att det är fler och fler tjejer som jobbar inom yrket.

Vad är det bästa med Hermods?

Det bästa med Hermods är praktiken för det är en fot rakt ut i arbetslivet och praktiken på Hermods har gett mig jobb. I denna bransch säger inte ett papper allt utan det gäller att kunna visa vad du kan.

Upplägget på utbildning är också väldigt bra och jag har fått mycket praktisk kunskap. På skolan har alla elever ett eget målarbås som vi kan öva i. Där lär vi oss att måla, spackla och testa olika tekniker. Lärarna finns alltid på plats och vi har haft jättebra lärare som är extremt duktiga. Lärarna är utbildade målare och det känns tryggt. Min lärare har jobbat som målare, har mästarbrev och yrkesbevis.

Vad har varit roligast under utbildningen?

Det roligaste har varit praktiken, men det har också varit roligt i skolan för det har varit så många praktiska moment även när vi inte haft praktik. Vi har inte suttit i skolbänken utan vi har arbetat i skolans verkstad.

Du är ute på praktik, berätta lite om praktiken?

Jag gör min praktik på ett litet byggföretag. Jag känner dem som jobbar där sedan tidigare. De är utbildade målare och har jobbat med måleri i 10 år. Min handledare är extremt duktig och skicklig. 

Just nu håller vi på att renovera militärbostäder och snart ska vi börja med att utföra måleri efter stambyte på en fastighet. Det som är roligt är att man verkligen är ute på plats och träffar personer från olika branscher såsom elektriker, rörmokare m.fl. Jag börjar få koll på branschen och olika företag.

Det är också bra att läraren kommer och hälsar på oss under praktiken. Vi har haft lite telefonkontakt men nu ska han komma och hälsa på mig i nästa vecka och se hur det går, om allt känns bra och stämma av.

Vad är roligast att jobba med på praktiken?

Jag tycker egentligen allting är kul och jag har ett stort intresse för färg, form och måleri. Det roligaste är att se resultatet och komma ihåg hur det såg innan och hur det blev. Jag blir stolt över mig själv och peppad av att se resultatet. I början när man gör något nytt som man inte arbetat med innan är man rädd, men sedan märker man att man kan och att det blir bra och då blir man jätteglad.

Hur ser en dag ut på praktiken?

Dagen börjar ungefär vid kl. 07.00 och då går vi igenom vad vi ska göra under dagen och planerar arbetet. Antigen så börjar jag själv eller om jag inte vet vad jag ska göra så frågar jag min handledare. Arbetat varierar mellan stressigt och lugnare tempo. Just nu arbetar vi med fyra lägenheter som vi ska göra klart på två till tre veckor. 

Det som vi jobbar med under dagen kan vara allt från att måla fönster, till lister och garderober. Om vi väntar på att det ska torka i en lägenhet så finns det alltid något att göra i en annan.

Har du fått jobb via praktiken?

Ja, jag har fått jobb på min praktikplats och det känns jättebra och tryggt. Det är ju målet med praktiken att man ska få jobb genom att visa vad man kan. Jag vet också vad jag måste träna och öva på, det berättar min handledare för mig. Han säger att jag är jätteduktig och sedan berättar han vad jag ska träna mer på och det är toppen att han berättar det för då kan jag utvecklas hela tiden. 

Hur känner du för framtiden? Vad gör du om ett par år?

Jobbar som målare och är jäkligt grym på att måla! Min absoluta dröm är att jobba med inredning och ha eget företag. Jag tycker att denna utbildning är en bra väg in på det spåret. Jag vill jobba med roliga projekt, måla hemma hos privatpersoner och arbeta tillsammans med inredare och designer för att stylea och renovera hem.

Skulle du rekommendera Hermods och utbildningen till andra?

Det skulle jag definitivt göra, både utbildningen och Hermods som skola. Jag är jättenöjd. Det är bra kommunikation mellan elev och skola, behöver man hjälp får man det.

Vad gör du på fritiden, har du några speciella fritidsintressen?

Jag är en kreativ person som gillar att hålla på med konst och måla tavlor. Jag målar tavlor i akryl som jag precis har börjat visa vänner och dela på Facebook. Jag har sålt en tavla till min bästa vän som hon har hängt upp hemma hos sig.