Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Hoppade av masterutbildning inom ekonomi för att utbilda sig inom vården

Namn: Weirui Xu
Ålder: 33 år
Studerat: Undersköterska på Hermods Komvux i Linköping

Weirui Xu flyttade till Sverige för 10 år sedan från Kina. Efter några år med universitetsstudier och jobb ville han arbeta inom vården och började då läsa till undersköterska på Hermods i Linköping. Nu har han valt att utbilda sig ytterligare och studerar idag till sjuksköterska vid Linköpings universitet.  


 

Jag mår bra av att hjälpa människor och det är därför jag vill utbilda mig inom vården.

 

 

 

33-åriga Weirui flyttade från Kina till Umeå för att studera en masterutbildning inom ekonomi. Han kände efter ett tag att det inte var rätt utbildning för honom utan flyttade till då till Stockholm och började läsa sfi och arbeta på en restaurang. 

- Efter ett par år inom restaurangbranschen ville jag börja arbeta inom vården och flyttade då till Linköping för att studera till undersköterska på Hermods vård- och omsorgsprogram.

Många fördelar med apl

Weirui trivdes med att studera på Hermods och han gillade kombinationen av teori samt apl (arbetsplatsförlagt lärande). Han gillade också det flexibla upplägget med distansundervisning och handledning. 
- Jag gjorde min apl på ett äldreboende och på ett sjukhus. Det var jättebra då jag både lärde mig det praktiska inom vården samt att min svenska blev bättre. Jag är också tacksam att Hermods hjälpte mig att hitta apl-platser.

Studerar och arbetar samtidigt 

Efter att Weirui blivit färdigutbildad undersköterska fick han mersmak för vårdyrket och ville utbilda sig ytterligare. Han ansökte in till sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet och är inom ett år klar med sin examen. 
 
- Jag studerar och arbetar samtidigt deltid som undersköterska vid ett serviceboende. Det känns verkligen meningsfullt det yrke jag har valt att utbilda mig till och jag trivs väldigt bra. I framtiden drömmer jag om att arbeta antingen som sjuksköterska på ett sjukhus eller som ambulanssjuksköterska, avslutar Weirui med att säga.


Läs mer om utbildningen till undersköterska här