Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Jana Hojan

Jana Hojan har studerat till HR-assistent på Hermods i Jönköping

Namn: Jana Hojan
Ålder: 33 år
Studerar: Läser sista kursen på utbildningen till HR-assistent via Hermods i Jönköping. Jana läste först till Ekonomiassistent men bytte under utbildningen till HR-assistent.

Jana Hojan berättar om sin tid på Hermods


 

Det bästa med att studera på Hermods är att man studerar i sin egen takt. Du måste planera din studietid men det finns alltid utrymme om det händer något som gör att du inte kan och studera just den dagen.

 


Hur kom du först i kontakt med Hermods?

Jag fick först kontakt med Hermods via Jönköpings kommun. Via kommunen fick jag välja mellan olika utbildningar. Det fanns ett stort urval av utbildningar att välja på, bland annat Butikssäljare och HR-assistent. Jag valde utbildningen till Ekonomiassistent för att utveckla mina kunskaper och för att utveckla mitt yrkesspråk. Sedan började jag läsa på Hermods och jag är väldigt tacksam över det.

Berätta lite om din tid hos oss på Hermods?

Jag började på utbildningen till Ekonomiassistent i oktober förra året, men bytte under studierna till HR-assistent. Efter en månad kände jag att den kunskap jag fick under utbildningen till Ekonomiassistent hade jag redan, jag har en masterexamen i ekonomi från mitt hemland. Det var därför jag bytte utbildning och började studera till HR-assistent. Jag läser min sista kurs nu, Ledarskap och organisation, och i juli är jag klar med min utbildning till HR-assistent. 

Vad är det bästa med Hermods?

Det bästa med att studera på Hermods är att man studerar i sin egen takt. Du måste planera din studietid men det finns alltid utrymme om det händer något som gör att du inte kan och studera just den dagen. Till exempel kan mina barn bli sjuka ibland och då hinner jag ändå göra uppgifterna som ska göras eftersom jag kan planera min egen studietid. Det är också jättebra att man får reda på vilka uppgifter och examinationer som kommer en månad i förväg så att man kan få in det i sin planering.

Du har två barn, hur fungerar det att studera samtidigt som du har små barn?

Det är en utmaning att studera med barn när barnen är små. Jag studerar hemma när barnen har sover, det gör att jag studerar mest på kvällar och nätter framför allt. När jag går på lektionerna så lämnar jag barnen på dagis, sedan när vi kommer hem vill jag tillbringa dagarna med familjen, så studera gör jag på min egen tid.

Du började läsa till Ekonomiassistent men bytte till HR-assistent. Hur kom det sig att du bytte? Och tycker du det gick smidigt att byta linje?

Jag gick först två kurser under utbildningen till Ekonomiassistent, kursen Företagsekonomi 1 och kursen Administration 1, men jag kände som sagt att jag redan hade den kunskapen som jag fick lära mig och ville därför byta. Det gick jättesmidigt att byta linje då utbildningarna har liknande kurser. Jag träffade min lärare och bytte utbildning, sedan fortsatte jag på HR-assistentutbildningen.

Vad tyckte du om lärarna och lektionerna?

Lärarna var mycket bra och professionella. Lärarna skapar en personlig kontakt med eleverna. De uppmärksammar och ser varje individ. Jag gillade min lärare Elise väldigt mycket. Elise har mycket erfarenhet från arbetslivet. Det är jättebra att ha en lärare som ger exempel från verkligheten och hon berättade mycket om sitt eget arbetsliv.

Jag lärde mig mycket under lektionerna, inte bara teori utan praktiska saker också. När jag sökte till min utbildning valde jag lärarledd undervisning, jag har gått på flera lektioner i veckan och studerat hemma också. Lektionerna är inte obligatoriska men jag rekommenderar att man går på dem. Har man lyssnat på lektionerna är det mycket lättare att studera hemma sedan. Jag har också utvecklat mitt språk och yrkesspråk väldigt mycket.

Under min utbildning har jag också kontakt med distanslärarna via Novo. De har rättat uppdrag och examinationer. På examinationerna såg lärarna vilken kunskap jag hade, dem frågade frågor och hjälpte till. När jag har skickat mejl till dem med frågor har jag alltid fått snabba och trevliga svar som haft en professionell ton. Jag tycker att deras bedömning har varit rättvis när de rättat examinationerna. Ett exempel på vad som gjorde lärarna bra var också att dem var flexibla. En gång vid en examination fungerade inte min mikrofon men då ringde läraren upp mig istället och vi såg varandra via kameran men pratade via telefonen. Det var jättebra gjort tycker jag.

Har det fungerat bra att studera i Novo?

Det har fungerat bra. Jag tycker om Novo, det är lätt att använda och examinationerna i Novo är mycket bra. Det som är bra med examinationerna är att lärarna ger bra förklaringar. Jag har jobbat hemifrån i Novo och det var varit mycket lätt att studera. Sedan är det också jättebra att man får påminnelser i Novo som påminner en om att man har en dag kvar att lämna in en uppgift eller att man ska ha examination snart.

Vad har varit det roligaste med din utbildning?

Det roligaste med utbildningen har definitivt varit lektionerna på Hermods i Jönköping. Vi lärde oss jättemycket under lektionerna och det var samtidigt roligt. Förra veckan slutade flera elever som hade läst klart sin kurs/utbildning och då hade vi en fika tillsammans där vi umgicks med andra kurskamrater och våra lärare.

Vad har varit en utmaning för dig under dina studier?

Det har varit en utmaning att studera på ett helt annat språk. Min familj och jag flyttade till Sverige för tre år sedan från Slovenien. Min man är fotbollsspelare och fick kontrakt med J-Södra. Idag spelar han för Habo FF där han också är assisterande tränare. Vi beslutade oss för att stanna i Sverige eftersom vi tycker det är ett mycket bra land. Sedan har det också varit en utmaning att studera när barnen är små.

Du har fått jobb! Berätta om ditt nya jobb?

Jag fick jobb för ungefär en månad sedan på GR Produkter AB. Jag är verksamhetscontroller med ansvar för ISO 9001, HR och delvis ansvarig för ekonomi. I mitt arbete kan jag verkligen ta nytta av mina kunskaper från skolan, både mina studier från Slovenien där jag är utbildad Utvecklingsingenjör inom textil och det jag läst på Hermods inom ekonomi och HR. På jobbet var dem mycket imponerade av mina kunskaper och anställde mig.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det roligaste med mitt jobb är att jag får arbeta inom olika områden. Jag arbetar med allt från produktion till HR och Ekonomi. Mina kollegor är så snälla och hjälper mig in i arbetet. Det är mycket man måste lära sig men det kommer med tiden. 

Hur känner du för framtiden?

Jag känner mig trygg och säker inför framtiden. Jag kan använda min kunskap inom de olika områden jag har studerat och kan nu använda det i verkliga arbetslivet. Jag ser fram emot framtiden med ett stort leende på läpparna. Efter mina studier på Hermods känner jag mig klar med att studera och redo för arbetslivet. Jag har studerat så mycket under mitt liv både här och i mitt hemland så nu vill jag fokusera på arbete och hur jag kan utvecklas i mitt arbetsliv.

Skulle du rekommendera Hermods till andra?

Ja, det gör jag jättegärna. Det är en bra skola! Det är en bra skola för de personer som inte studerat tidigare. Lärarna frågar om man har förstått och förklarar saker så att man verkligen förstår. Lärarna vet att vi har olika bakgrund, många är inte ursprungligen från Sverige samt ganska unga och då anpassar lärarna sitt sätt att undervisa så att man kan förstå dem. Hermods fokuserar på den enskilda individen tycker jag.

Vad gör du när du inte studerar eller jobbar, har du några speciella fritidsintressen?

På min fritid är jag med min familj, min man och våra två barn. Vi är mycket ute i naturen. Om jag hinner så tycker jag om att träna på gymmet också.