Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Omed Abdullsamad

För Omed är ingenting omöjligt. Vägen till målet startar med Hermods komvuxutbildning i klassrum.

Namn: Omed Abdullsamad Ålder: 21 år
Studerat: Kurserna Geografi, Franska 1 och Franska 2 på Hermods i Mellerud.

 

 

Lärarna var omtänksamma och hjälpsamma och de förstod mina svårigheter och begränsningar. Vi hittade tillsammans lösningar och alternativ som fungerade jättebra!

 

 

Berätta lite om dig själv Omed

Jag är född i Afganistan för 21 år sedan men redan som liten bebis flyttade jag och min familj till Moskva där vi bodde i flera år. Jag gick både på dagis och i skolan där och lärde mig ryska. För cirka sex år sedan började min syn bli allt sämre och sämre. I Ryssland fanns det inte så många möjligheter för mig som synskadad att få studera eller så småningom få jobb och vi bestämde då att vi skulle flytta till Sverige istället. Jag har nu bott här i ca 4 år. Bodde till en början i Vänersborg där jag började studera svenska men efter ca 6 månader flyttade vi till Mellerud där jag fortfarande bor. På Dahlstiernska gymnasiet i Mellerud började jag med svenska och matematik på grundnivå. 2015 började jag på vuxenutbildningen där jag studerade svenska, historia, samhällskunskap, engelska och matematik.  Eftersom det inte fanns alla de ämnen jag ville läsa på skolan sökte jag mig till Hermods istället. Den första kursen jag läste på Hermods var geografi, sen blev det franska 1 och 2.

Berätta lite kort om utbildningen du har läst, hur var det?

Med tanke på mitt synhandikapp var det till en början väldigt svårt. Jag hade svårt att förstå hemsidan och i början var jag tvungen att ha med en seende som kunde hjälpa mig, antingen en familjemedlem eller min assistent. Men ju mer jag tränade och ju mer kurser jag läste, desto lättare blev det. Lärarna anpassade sig jättebra efter mina behov. De skickade mig sina mailadresser så jag kunde ha direktkontakt med dem om det var något jag behövde ha hjälp med och jag kunde använda mycket ljudfiler istället för skriftliga uppgifter. Alla lärare jag hade var hjälpsamma och samarbetsvilliga.

Vad var det bästa med utbildningen?

Att man kan läsa kurserna på kort tid, att man själv kan bestämma hur man lägger upp sina studier och på hur lång tid.

Var det svårt att välja vilken/vilka kurser du skulle läsa?

Både ja och nej. Eftersom vuxenutbildningen i min kommun inte har så många ämnen att läsa i klassrum var jag tvungen att välja Hermods. Men eftersom Hermods har så himla många olika kurser att välja mellan var det svårt att bestämma sig för vilka kurser jag ville läsa.

Var kurserna som du hade väntat dig?

Geografi och Franska 2 var svårare än vad jag hade trott.

Hur var kontakten med lärarna?

Den var jättebra! Lärarna var omtänksamma och hjälpsamma och de förstod mina svårigheter och begränsningar. Vi hittade tillsammans lösningar och alternativ som fungerade jättebra!

Fick du den hjälp och det stöd du behövde?

Ja jag fick mycket stöd, ljudböcker och på Hermods hemsida finns bokintroduktion som var mycket bra. Hermodsbiblioteket använde jag mig mycket av och det hjälpte.

Vad har du för mål med dina studier?

Mitt mål är att jag vill skapa mig en framtid och skaffa mig de kurser jag behöver på gymnasial nivå för att sedan söka till universitetet och i slutändan skaffa mig ett intressant jobb. Just nu har jag två tankar. Den ena är att utbilda mig till mattelärare och den andra är tolk. Jag gillar matte men har svårt med det eftersom man måste kunna rita och förklara på tavlan när man undervisar elever. Jag gillar språk väldigt mycket och har därför tankar på att utbilda mig till tolk. Men mitt yttersta mål, är att utbilda mig till både och!

Kan du rekommendera denna utbildning till andra?

Ja det kan jag absolut. Men jag måste också säga att det inte är så lätt som man tror att läsa på distans. Jag har lagt minst 4 timmar om dagen för att hinna med. Det är mycket man måste göra själv och mindre kontakt med läraren. Vill man läsa på distans måste man vara beredd att det tar tid och kräver disciplin.

Kan du tänka dig att läsa fler kurser på Hermods?

Ja, just nu läser jag religion 1. Sen vill jag läsa kemi och fysik men tror att jag måste ha det med lärare då det är en del laborationer. Om jag ska läsa mer på Hermods blir det något ämne som fungerar bra med ljudfiler som t.ex. något mer språk.

Passar denna utbildningsform alla?

Nej det passar inte alla- Människor är olika, för några passar det bäst att studera själv och då är distans jättebra. Medan andra behöver mer kontakt med lärare och andra elever, då passar klassrum bättre.