Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Sahar Jalileh Vand

Blivande sjuksköterskan Sahar kom in på högskola efter kurs på Hermods

Namn: Sahar Jalileh Vand 
Ålder: 32 år
Studerat: Matematik på Hermods i Sollentuna

 

- Hade jag haft denna lärare under gymnasiet hade jag aldrig undvikit matte, säger Sahar bestämt.

 

 


Sahar Jalieh Vand studerar just nu sjuksköterska vid Sophiahemmet Högskola. Innan hon kom in på högskolan var hon tvungen att läsa upp ämnet matematik för att kunna bli antagen. Matte är Sahars mardrömsämne, men lösningen blev Hermods Vuxenutbildning i Sollentuna.

Drömde om att utbilda sig till sjuksköterska

Social, ärlig och nyfiken är några ord som beskriver 32-åriga tvåbarnsmamman Sahar. Hon inleder direkt med ett ärligt svar om vad hon tyckte om matematik:

- Jag hade så extremt svårt för matte under gymnasiet. Var totalt värdelös på det och jag ansträngde mig inte heller för att lära mig det. Jag tyckte om alla andra ämnen men matte gick bara inte, säger Sahar

Sahar kommer ursprungligen från Iran, men flyttade till Sverige med sin mamma och hennes två syskon när hon var sju år gammal. Idag bor Sahar tillsammans med sin man i Barkarby och de har två barn tillsammans. Hon studerar just nu sin andra termin på sjuksköterskeprogrammet och hon trivs bra på sin utbildning.

Hon har arbetat med olika typer av jobb innan hon kom in på sjuksköterskeprogrammet vid Sophiahemmet Högskola. Hon arbetade i många år med försäljning av framförallt elektronik. Senare utbildade hon sig till undersköterska och arbetade inom psykiatrin och det var där intresset för vården kom fram.

- Jag fick under en period av mitt liv en identitetskris och tänkte vad ska jag göra av livet. Jag trivdes inte med att arbeta med försäljning utan ville arbeta med något som har större mening. Det var under tiden på psykiatrin som jag kände att här vill jag utvecklas.

Sahar ville ta ett steg vidare i karriären och drömmen om att utbilda sig till sjuksköterska växte fram. Problemet var bara att hon behövde läsa upp matematik för att ha chans att komma in på en sjuksköterskeutbildning. Sahar gillade verkligen inte matte, men för att lyckas med sitt mål var det bara att bita i det sura äpplet och läsa upp ämnet.  

Hyllar sin mattelärare

Sahar sökte runt efter olika Komvux utbildningar och valet föll på Hermods som hon hade hört talas om. Hon började läsa på Hermods i Sollentuna på 50 % och hon minns första dagen mycket väl:

- Det första jag tänkte på när jag satt satte mig i klassrummet var att jag inte skulle klara av detta. Jag kände mig mycket stressad tills att läraren kom in och det första hon sa var att alla som sitter i detta klassrum kommer att klara kursen. Då släppte all anspänning och jag kände mig mer positiv, berättar Sahar.

Matteläraren hette Ronja och hon var både tydlig och pedagogisk i sitt sätt att lära ut, vilket uppskattades av eleverna i klassen. Sahar förklarar att det som var speciellt med Ronja var att hon tog hänsyn till varje elevs situation och erfarenhet. Att hon verkligen brydde sig om varje person i klassen och ville att alla skulle lyckas. Hon gav också konkreta exempel på frågor som kunde dyka upp på prov.

- Hade jag haft denna lärare under gymnasiet hade jag aldrig undvikit matte, säger Sahar bestämt.

Sahar säger att hon kan rekommendera Hermods till andra som behöver läsa upp sina betyg. Hon har redan tipsat vänner som också behöver läsa upp matematik och att de ska söka i Sollentuna där Ronja arbetar.

Studentlivet

Efter kursens slut hade Sahar behörighet att söka in till sjuksköterskeprogrammet vid Sophiahemmet Högskola där hon idag studerar. Hon berättar att hon trivs bra med sin klass och att studierna går bra. På frågan om hon lever ett ”klassiskt studentliv” svarar hon:

- Nej, den tiden är förbi. Jag har haft min ”storhetstid”. Nu är jag tvåbarnsmamma så mitt fokus är på familjen och studierna. Jag är som ”klassens mamma” då vi ofta är hemma hos mig och studerar vid grupparbeten, skrattar Sahar.

Hon berättar också att det krävs stor disciplin när en har barn att ta hand om. Hon undviker att studera hemifrån då det lätt blir att fokus hamnar på fel ställe.

- Det är bäst att plugga på skolan eller vid något trevligt café. Jag försöker också att undvika sociala medier under studietid för att bli effektivare.     

Framtidsplaner

Sahar ser ljust på framtiden och säger att hon har förändrats som person sen hon började studera. Hon berättar att livet är mer stressigt nu, men att det är positiv stress eftersom hon studerar till något som hon brinner för.

- Jag är mer nöjd med mig själv. Förr gick allt i repris och varje dag såg likadan ut. Nu däremot är allt nytt och spännande. Jag har också fått fler vänner och jag är gladare som person, säger Sahar

I framtiden vill hon arbeta inom psykiatrin då hon vill hjälpa människor med psykisk ohälsa. Hon berättar också att hon gärna arbetar kommunalt eller på landstinget.

- För mig är det viktigt att arbeta så nära ”golvet” som möjligt där jag får vara social och hjälpa människor.

Hon tror att det är viktigt för att bli en bra sjuksköterska att vara empatiskt och stresstålig. Det är mycket som händer inom vården och du måste kunna ha ett bra humör även om det är stressigt. Sahars självförtroende är det inget fel på:

- Jag kommer bli en bra sjuksköterska då jag är social, envis och rak i min kommunikation. Jag säger alltid vad jag tycker och står för det. Vi sjuksköterskor ska vara stolta över det vi gör då vårt arbete är viktigt för samhället, säger Sahar.

Intervjun börjar leda mot sitt slut och det har varit intressant att prata med Sahar. Det är kul att träffa människor som är ärliga och har ett brinnande intresse för något. Det är också inspirerande med personer som är öppna och delar med sig av sin historia.