Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Sarah Dasgupta

Sarah Dasgupta jobbar idag som undersköterska efter att ha utbildat sig på Hermods

Namn: Sarah Dasgupta

Ålder: 35 år
Studerar: Sarah har läst till undersköterska på Hermods i Stockholm. Sarah läst utbildningen på distans med obligatoriska träffar i skolan.
 

Hur kom du i kontakt med Hermods?

Jag ansökte till Hermods via min hemkommun. Jag jobbade redan som personlig assistent när jag sökte till undersköterska på Hermods, men jag ville fördjupa mina kunskaper mer inom vården. Jag valde att studera till undersköterska då min dröm är att arbeta inom sjukvården.


 

Jag valde utbildningen till undersköterska för att jag tycker om att hjälpa människor och känner mig stolt över att arbeta inom vården.Berätta lite kort om din tid på Hermods?

Min tid på Hermods har varit jättebra. Studierna har kunnat anpassas efter mina behov och lärarna har varit väldigt flexibla. Tiden på Hermods kändes trygg, lugn och det var en bra studiemiljö. Jag läste utbildningen på distans då jag haft väldigt oregelbundna jobbtider. Jag jobbade extra som personlig assistent och blev uppringd när de behövde personal så det passade bra för mig att läsa på distans.

Jag studerade till undersköterska på Hermods under cirka ett och ett halvt år. Jag har studerat utbildningen i mitt eget tempo vilket har varit bra. Jag ville kunna jobba och studera samtidigt och få en bra balans, men även ha tid för familj och vänner.

Jag har också haft lektioner som varit obligatoriska i klassrum. Under dessa träffar har det varit moment som varit obligatoriska att delta i, till exempel utföra insulinprov. På de obligatoriska träffarna jobbade vi i grupp, det var kul att träffa andra elever och vi var en bra grupp.
Förra månaden blev jag helt klar med mina studier till undersköterska. Jag fick jobb via utbildningens praktik och nu jobbar jag på Huddinge sjukhus. Innan jag läste utbildningen till undersköterska läste jag också kursen Svenska som andraspråk på Hermods.
Jag är väldigt nöjd  med mina studier på Hermods!

Vad är det bästa med Hermods?

Det bästa med Hermods är att man kan studera på distans och kombinera studier med arbete. Hermods är en bra och flexibel skola, som elev kan du lägga upp din studietid efter dina behov. 

Du läste till undersköterska, berätta lite kort om utbildningen?

Det är en lärorik men rätt svår utbildning. Det är väldigt roligt att läsa utbildningen om man är intresserad av sjukvård, medicin eller att hjälpa människor. Jag valde utbildningen för att jag tycker om att hjälpa människor och känner mig stolt över att arbeta inom vården.
Innan mina studier till undersköterska jobbade jag redan inom vården, men efter mina studier känner jag mig mer säker i mitt arbete. Jag känner att jag fått svar på många frågor under mina studier som jag har undrat över när jag arbetat.

Hur har det varit att arbeta samtidigt som du studerat?

Det var rätt tufft, men det gick bra att balansera studier och arbete. Mina arbetstider varierade mycket därför passade det mig bra att läsa på distans. Sedan är man rätt trött efter jobbet, men har man viljan och vill studera för att man gillar att plugga eller vill vidareutbilda sig så jobbar hjärnan fast kroppen är trött. Jag pluggade på morgonen eller på nätterna. Det blev en hel del kaffe för att hålla mig vaken. Jag tog också böcker med mig till jobbet, läste på bussen på väg till jobbet eller på rasten/lunchen. Väl hemma gjorde jag uppdragen i Novo. Vill man nå sina mål så kämpar man på, det gjorde i alla fall jag!

Hur var kontakten med din lärare?

Jag hade jättebra kontakt med min lärare. Hon kom och hälsade på mig under min praktik och det kändes bra. Jag märkte att hon var stolt över mig och nöjd med mina presentationer. Jag och min lärare fick bra kontakt och hon peppade verkligen mig att skicka mitt CV till min praktikplats, vilket jag gjorde och nu har jag fått jobb på min praktikplats.

Sedan var studieledarna på Hermods väldigt bra. Till exempel blev jag underkänd i en kurs, men jag fick hjälp av studieledaren på Hermods. De gav bra feedback och peppade mig, de sa att jag inte ska ge inte upp utan försök igen och efter att försökt igen fick jag godkänt i kursen. Jag fick mycket hjälp och extra stöd av personalen på Hermods i Stockholm, det tackar jag dem för!

Hur har det varit att studera via utbildningsplattformen Novo?

Jag tycker att Novo är fantastiskt! I Novo finns en tydlig struktur och kursens upplägg är bra, man får mycket hjälp genom kursen och beskrivningarna är tydliga. I Novo är kommunikationen med webbläraren mycket bra. Det är smidigt att kontakta sin webblärare och de förklarar bra när man frågar saker eller när man får sitt uppdrag rättat.

Jag rekommenderar verkligen elever att fråga sin webblärare saker om de kört fast. Stanna inte upp i pluggandet utan skicka ett mejl till webbläraren. Man får snabbt svar från läraren och de svara pedagogiskt med enkla svar som förklarar. Det är precis som vanliga lärare i klassrum bara att man ställer frågor via datorn istället för i klassrummet.

Vad har varit roligast under utbildningen?

Det roligaste under utbildningen var praktiken, under min praktik lärde jag mig jättemycket. Det var roligt att få testa mina kunskaper i verkligheten. Min handledare på praktiken var jättebra och det var roligt att träffa kollegor och patienter. Det var väldigt nervöst i början av praktiken men ju mer jag fick testa mina kunskaper ju säkrare blev jag. Från min utbildning hade jag med mig kunskap om hur jag skulle göra när jag var ute på praktik. Allt från hur man skulle göra praktiskt till olika termer och begrepp som används inom vården. Jag lärde mig hela tiden nya saker under praktiken.

Vad tycker du om praktiken, var den lärorik?

Jag gjorde min praktik på Huddinge sjukhus, Gastrocentrum. Jag tycker att praktikens upplägg var bra och hade bra struktur. Min handledare som jag hade under praktiken var jättebra, noggrann och pedagogisk. Hon visade mig mycket och lärde mig om arbetssätt och rutiner, samt hur man ska hantera patienter och vad man ska tänka på kring medicin, kost och hälsa. 
Ett tips till elever som ska göra praktik är att man inte ska vara rädd när man är ute på praktiken. Visst är det nervöst i början men fråga personalen så mycket du kan, var lyhörd och säg till om du känner dig osäker. Försök ta egna initiativ och gör det du känner att du kan. En bra egenskap att ha om du ska jobba inom vården är att du måste vara noggrann.

Du har fått jobb via praktiken! Berätta om ditt nya jobb?

Det är mitt drömjobb! Nu jobbar jag som undersköterska på Huddinge sjukhus. Jag jobbar med allt från att skriva rapporter, göra kontroller, sköta journaler till att ta hand om patienterna och förbereda måltider. Jag trivs jättebra med mina kollegor, vi har bra kontakt och jobbar bra tillsammans.

Under min praktik frågade de på jobbet när jag var klar med mina studier, dem vill att jag skulle arbeta där när jag var utbildad undersköterska. När jag slutade praktiken hade jag fortsatt kontakt med en kollega och min handledare. Under min sista studietid jobbade jag extra på min praktikplats tills jag slutförde mina studier. Sedan fick jag anställning på Huddinge sjukhus, kirurgavdelningen och där jobbar jag idag.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det är roligt att kunna göra saker för patienterna och hjälpa dem. Arbetet som undersköterska är varierande och flexibelt. Jag gillar mina arbetstider och vi har en bra stämning på jobbet som gör det roligt att arbeta.

Hur känner du för framtiden och vad gör du inom de närmsta åren?

Jag är jätteglad att jag är klar med mina studier till undersköterska. Nu tänkte jag ta en liten paus från studierna och arbeta istället. Sedan vill jag studera vidare på universitetet till sjuksköterska och specialisera mig inom ett område, och att börja arbeta som undersköterska öppnar många vägar.

Mitt närmsta mål nu är att få arbetslivserfarenhet, läsa på om olika saker inom området och håll mig uppdaterad kring hälso- och sjukvård.

Skulle du rekommendera Hermods till andra?

Jag rekommenderar absolut Hermods till andra som ska studera för jag tycker det är en bra skola. Hermods har lärt mig vad jag kan och jag känner mig nöjd med mina studier på Hermods och allt jag lärt mig. Jag tackar verkligen Hermods för det! Sedan tackar jag också min praktik, mitt arbete och min familj för att de har hjälp mig jag lyckas med mina studier.

Vad gör du när du inte jobbar, har du några speciella fritidsintressen?

Jag gillar att vara ute i naturen och skogen. Det lugnar mig efter att jag har arbetat. Jag brukar ta med mig något att läsa när jag går ut i skogen och bara slappna av. Sedan gillar jag att umgås med familj och vänner, gå på bio, gym, simma och gå till ridskolan.