Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Shqipe Balaj

Hon bytte bana mitt upp i livet

Namn: Shqipe Balaj
Ålder: 29 år
 

Shqipe Balaj var mitt uppe i drömmen om att bli skådespelare i Los Angeles när hon plötsligt kände att hon ville byta inriktning i livet. En dröm om att bli jurist hade börjat växa fram och ledde till att hon flyttade hem till Sverige för att börja studera. 

Kunskap har ingen åldersgräns och är en färskvara. Jag skulle säga att den största allmänbildningen vi har i Sverige är under gymnasiet så det är något man ska ta till vara på. 

 


Shqipe Balaj från Landskrona prioriterade under sin gymnasietid jobb och att jaga sin dröm om att bli skådespelare, vilket ledde till att skolan inte prioriterades. 
 
- Jag blev inspirerad av min kusin som var skådespelare så jag sökte in till olika filmskolor och fick sedan göra en audition på New York Film Academy. Jag kom in så jag flyttade till New York.
 
Endast 20 år gammal flyttade Shqipe ensam till USA för att utbilda sig till skådespelare. 

- Jag fick stipendium, lån hos CSN och finansierade en del själv. Utbildningen var tre år lång
och jag slutförde den i Los Angeles där jag också bodde och jobbade ett tag efter utbildning.


En ny dröm väcktes till liv

År 2013 bestämde sig Shqipe för att flytta hem till Sverige. En ny dröm om att bli åklagare hade växt fram, det enda problemet var att hon inte hade en fullständig gymnasieexamen. 

- Jag kände att det finns mycket som är fel med rättssystemet och ville befinna mig i en miljö som jag kan påverka på ett eller annat sätt. Eftersom jag inte hade betyg att söka in till juristlinjen var jag tvungen att läsa upp mina betyg på Komvux.

Hon valde att läsa vid Hermods vuxenutbildning i Landskrona på distans. Där läste hon upp många ämnen och tog sin gymnasieexamen med strålande betyg.

- Hermods fungerade jättebra och lärarna var super engagerade. Det som jag uppskattade med att läsa på Hermods var att de förbereder en för högskolan genom upplägget och att du arbetar under eget ansvar. 

På frågan om hur det är att studera på Komvux senare i livet svarar hon:
- Kunskap har ingen åldersgräns och är en färskvara. Jag skulle säga att den största allmänbildningen vi har i Sverige är under gymnasiet så det är något man ska ta till vara på. 


Kom in på juristlinjen i Karlstad

Efter sin tid på Hermods sökte hon in till juristlinjen i Karlstad och kom in. Nu studerar Shqipe sitt första år utav 4,5 och stortrivs med att studera.

- Jag är verkligen motiverad att studera och jag vill nå min dröm om att bli åklagare. 

När vi pratar om att nå sina drömmar har Shqipe många tips och hon är verkligen rätt person att fråga.

- Har du ett mål måste du tänka att du fixar det. Jag brukar fråga mycket för att lära mig och det är något man inte ska vara rädd för att göra i skolan. Sedan är ett bra tips att försöka lära sig att tycka om skolan. Som jag tidigare sa är kunskap en färskvara och kunskap har ingen åldersgräns. 
 
Läs mer om våra vuxenutbildningar här