Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Viviane Ankarhake

Namn: Viviane Ankarhake
Ålder: 49 år
Distanslärare Hermods Distans Plus Engelska 5 som ämne

 

"Jag försöker få en personlig kontakt med våra distanselever”
 

Viviane är uppvuxen i en lärarfamilj från tre generationer. " Pedagogiken finns i min DNA, "säger hon glatt. Hon har själv fortsatt i samma fotspår. Hon har alltid älskat att lära ut och arbetar i dag som distanslärare på Hermods Distans Plus i Stockholm. 

Viviane Ankarhake arbetar i dag som distanslärare på Hermods Distans Plus

 

Det är otroligt kul att få undervisa för så många blandade åldrar. Mina elever är allt från läkare, snickare, till advokater. Jag försöker att skapa en personlig kontakt med eleverna även om det är via distans för att de ska känna att de har stöd och att vi finns här för att hjälpa
dem.

 

År 2001 flyttade Viviane till Sverige från Filippinerna och har sedan dess arbetat bland annat som förskollärare i 13 år. För ett år sedan började hon på Hermods som SFI-lärare och distanslärare inom Komvux. 
 
- Jag kombinerar att arbeta 50 % som närlärare inom SFI och 50 % som distanslärare inom engelska 5. Jag har alltid tyckt att språk är ett spännande ämne att lära ut i. 

Är det svårt att undervisa via distans?
- Nej det är inte svårt, men det gäller att du är kreativ och skapar intressanta webbinarier så eleverna vill ta del av den. Via Hermods Distans Plus erbjuder vi kompletterande undervisningspasser på plats (handledning) där eleverna får möjlighet att komma in till skolan och träffa oss lärare. Det är drop in tid en gång i veckan där de kan få hjälp och svar på sina frågor. 

Hur funkar undervisningen på distans?
- Vi undervisar genom olika webbinarier där det funkar som en vanlig lektion i klassrum förutom att det sker digitalt. Eleverna har möjlighet att ställa frågor via chatt. Det är ett smidigt och effektivt upplägg. Mestadels sköter eleven mycket av sina studier via studieguider i  lärplattformen Novo.   De arbetar med modulerna, skriver prov,  lämnar in olika uppdrag och  får värdefull återkoppling genom  lärarkommentarerna.

Vad är roligast med att arbeta som lärare?
- Det är otroligt kul att få undervisa för så många blandade åldrar. Mina elever är allt från läkare, snickare, till advokater. Jag försöker att skapa en personlig kontakt med eleverna även om det är via distans för att de ska känna att de har stöd och att vi finns här för att hjälpa dem. Sedan älskar jag språk så det är en förmån att få lära ut om något som man tycker om så mycket.  

Vad tror du krävs för att bli en duktig distanslärare?
- Jag tror du måste vara påhittig när du utformar olika webbinarier för att få eleverna intresserade. Jag tror även att du måste vara duktig på att individanpassa då det är många olika åldrar och bakgrunder på elever som läser Komvux. 
 
 
Avslutningsvis, har du några tips till de som kanske är tveksamma att läsa på Komvux?
- Mitt tips är att inte tänka så mycket på vad andra tycker. Man ska tänka att det är resultatet som räknas. "All roads lead to Rome."  Behöver du t.ex. studera upp ett ämne för att komma in på en högskola ska du ha tänka på slutmålet. Sedan passar Komvux för de som vill kunna anpassa sin tid individuellt tillskillnad från när man gick under gymnasiet. Vissa kanske inte hade samma motivation då som nu vilket är det fina med Komvux där du kan få en andra chans.