Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Läs en yrkesutbildning inom restaurang och livsmedel

Jobba i en föränderlig bransch med ökade krav på hygien och nyskapande!

Restaurang och livsmedel

Restaurang och livsmedel - en bransch med ökade krav

Under flera år har restaurang- och livsmedelsbranschen haft en stark utveckling och om du vill utbilda dig inom en stark bransch, få relevant arbetslivserfarenhet under tiden och blir eftertraktad på marknaden efter avslutad utbildning ska du läsa vår yrkesutbildning på gymnasial nivå inom restaurang och livsmedel. Hos oss kan du utbilda dig till:

Hur fungerar en yrkesutbildning inom restaurang och livsmedel på Hermods?

Vår yrkesutbildning inom restaurang och livsmedel startar flera gånger om året. Du läser teoretiska studier i klassrum och praktiska studier i våra egna lokaler samt via apl (arbetsplatsförlagt lärande) på ett företag. Samtliga av våra yrkesutbildningar innefattar minst 15% apl. Via en praktiksamordnare kan du få stöd att söka en praktikplats. Hermods kvalitetssäkrar alla praktikplatser.

Största delen av utbildningarna sker i våra egna lokaler där du tillsammans med dina klasskamrater fördjupar er i ert kommande yrke. Yrkesutbildningen är CSN-berättigad. Du ansöker själv om studiestöd och lån på CSNs hemsida.

Yrkesubildningen är indelad i delkurser som alla hanterar olika moment. Alla delkurserna ger dig din kompletta yrkesutbildning. I vissa fall kan du läsa kurserna en och en och i andra fall så kan du läsa flera kurser parallellt. Efter varje aslutad kurs får du ett betyg i kurser och när du genomfört alla delkurser så får du även ett diplom som ett bevis på din kompetens.

Efter utbildningen

För att jobba inom restaurang är det nyttigt att vara stresstålig, social och serviceinriktad. Ett jobb inom restaurang innebär ofta arbete både på kvällar och helger. Siffror från Arbetsförmedlingen visar att restaurang och cafénäringen har ökat de senaste 10 åren och på sikt fortsätter den ökningen. Efter avslutad restaurangutbildning kan du arbeta i allt från gourmetrestauranger, storkök, små kvarterskrogar till livsmedelsindustrin. 

Kock

Restaurang- och livsmedelsbranschen runt om i världen är alltid i behov av skickliga och utbildade kockar. Det är dock inte bara restauranger och andra “vanliga matställen” som behöver kockar. Du kan som kock bland annat även arbeta på fartyg inom försvarsmakten, på kryssningsfartyg, eller i det privata hemmet som inhyrd kock eller eventkock. Kockyrket är brett och innehar otaliga inriktningar att välja mellan: allt från skolkock, a la carté kock, till olika inriktningar inom specialkost och kokkonst som asiatisk kock, vegankock eller dietkock.En kock tjänar i genomsnitt 25 800 kr/månaden.