Din utbildning - Ditt jobb - Din framtid

Sök och hitta din utbildning

Välj ort
Välj typ
Välj ämne

Hämtar innehåll...

Saknas din ort?
Ale
Alingsås
Alvesta
Arboga
Arvidsjaur
Arvika
Askersund
Avesta
Bengtsfors
Bjurholm
Boden
Borlänge
Borås
Bromölla
Dals-Ed
Degerfors
Dorotea
Eda
Emmaboda
Eskilstuna
Eslöv
Essunga
Fagersta
Falkenberg
Falköping
Falun
Filipstad
Finspång
Flen
Forshaga
Gagnef
Gislaved
Gnosjö
Gotland
Gullspång
Gällivare
Gävle
Göteborg
Hallstahammar
Halmstad
Haparanda
Heby
Hedemora
Helsingborg
Hudiksvall
Hylte
Håbo
Härnösand
Höganäs
Höör
Jokkmokk
Jönköping
Kalix
Kalmar
Karlsborg
Karlshamn
Karlskoga
Karlskrona
Karlstad
Katrineholm
Kil
Kiruna
Kisa
Knivsta
Kramfors
Kristianstad
Kristinehamn
Krokom
Kumla
Kungsbacka
Kungälv
Köping
Landskrona
Laxå
Leksand
Lenhovda
Lessebo
Lilla Edet
Linköping
Ljusdal
Ljusnarsberg
Luleå
Lund
Lycksele
Malmö
Malå
Mariestad
Mellerud
Motala
Norberg
Nordmaling
Norrköping
Norsjö
Nybro
Nyköping
Nässjö
Olofström
Oxelösund
Pajala
Piteå
Ragunda
Robertsfors
Ronneby
Rättvik
Sala
Sandviken
Sjöbo
Skellefteå
Skene
Skurup
Skövde
Sollefteå
Sorsele
Stenungsund
Stockholm
Stockholm - Alvik
Stockholm - Botkyrka kommun
Stockholm - Danderyd kommun
Stockholm - Haninge kommun
Stockholm - Huddinge kommun
Stockholm - Järfälla kommun
Stockholm - Kista
Stockholm - Lidingö kommun
Stockholm - Medborgarplatsen
Stockholm - Nacka kommun
Stockholm - Norrtälje kommun
Stockholm - Nykvarn kommun
Stockholm - Nynäshamn kommun
Stockholm - Salem kommun
Stockholm - Sigtuna kommun
Stockholm - Sollentuna kommun
Stockholm - Solna kommun
Stockholm - Sundbyberg kommun
Stockholm - Södertälje kommun
Stockholm - Tyresö kommun
Stockholm - Täby kommun
Stockholm - Upplands Väsby kommun
Stockholm - Upplands-Bro kommun
Stockholm - Vallentuna kommun
Stockholm - Vaxholm kommun
Stockholm - Värmdö kommun
Stockholm - Älvsjö
Stockholm - Österåker kommun
Storfors
Storuman
Strömstad
Strömsund
Sundsvall
Sunne
Svedala
Svenljunga
Sölvesborg
Tanum
Tidaholm
Tierp
Timrå
Tingsryd
Tjörn
Trelleborg
Trollhättan
Töreboda
Uddevalla
Ulricehamn
Umeå
Uppsala
Vansbro
Varberg
Vilhelmina
Vindeln
Vänersborg
Vännäs
Värnamo
Västervik
Västerås
Växjö
Ystad
Åmål
Åre
Årjäng
Åsele
Åtvidaberg
Älvdalen
Älvsbyn
Örebro
Örnsköldsvik
Östersund
Östhammar
Övertorneå
Arbetsförmedlingstjänst
Arbetsmarknadsutbildning
Komvux - Grundläggande
Komvux - Vuxenutbildning
Komvux - Yrkesutbildning
New in Sweden - SFI och Integration
Yrkeshögskoleutbildning
Affärsutveckling och ledarskap
Barn och fritid
Butik, administration och personal
Bygg och måleri
Data, IT och teknik
Ekonomi och juridik
Förberedande och orienterande
Företagsutbildning
Gymnasiearbete
Hotell och turism
Humaniora och samhällsvetenskap
Inköp och logistik
Lärling
Marknadsföring och försäljning
Matematik och naturvetenskap
Media och kommunikation
Restaurang och livsmedel
SFI
Språk
Svets- och plåtteknik
Transport och fastighet
Trädgård
Vård och omsorg

Lennart Peters

"Varje vecka kände jag att min svenska blev bättre och bättre, jag kände verkligen skillnad." 


Namn: Lennart Peters
Ålder: 26 år
Har studerat: SFI 3C och 3D vid Hermods SFI, T-centralen

 Jag kände inte till Hermods sedan tidigare men redan första dagen i skolan fick jag en jättebra känsla av skolan, lärarna och eleverna.


 


Lennart Peters kom till Sverige för cirka sex månader sedan, han är ursprungligen från Tyskland och har bott i där hela sitt liv. Anledningen till varför han kom till just Sverige var för att han träffade den stora kärleken.

- Min far var ursprungligen från Sverige men flyttade till Tyskland som barn. Han kan prata svenska men han har inte lärt ut svenska till mig. När jag träffade min flickvän fick jag verkligen chansen att lära mig svenska på riktigt, berättar Lennart.

Den första tiden i Sverige har gett Lennart ett gott intryck av det svenska samhället. Redan första veckan kunde han fixa med det praktiska, däribland att skriva in sig på Komvux.

- Som EU-medborgare var det enkelt att skriva in sig på Komvux och man behövde inte ha något personnummer utan jag kunde läsa SFI ändå. Det var verkligen smidigt!

På Vuxenutbildningsenheten i Stockholms stad skrev Lennart in sig på Komvux och gjorde både nivåtest och personlig intervju. Lennart började med en introduktionskurs och sedan läste han svenska som andraspråk 3C och 3D på Hermods. Han valde skola utifrån vilken skola som var smidigast för honom att resa till, då han främst ville läsa på plats i klassrum.

- Jag kände inte till Hermods sedan tidigare men redan första dagen i skolan fick jag en jättebra känsla av skolan, lärarna och eleverna.

Lennart valde att läsa sina svenska studier på heltid. Han läste måndag till fredag, fyra dagar på plats i skolan och en dag hemma på distans.

- Det var jättebra att man själv kunde välja i vilken takt man ville studera. Att läsa på heltid var perfekt för mig, det gjorde att jag pluggade mycket under en period och det gav verkligen resultat. Varje vecka kände jag att min svenska blev bättre och bättre, jag kände verkligen skillnad. Innan jag flyttade till Sverige kunde jag säga några enstaka ord på svenska men nu har jag lärt mig jättemycket, säger Lennart.

När Lennart läste hemma på distans hade han tillgång till Hermods utbildningsplattform Novo. Där kunde han göra tester, olika uppgifter och lyssna på inspelade lektioner.

- Det var jättebra att man kunna lyssna på inspelade lektioner och höra hur orden ska uttalas på svenska.

Lennart känner sig nöjd med stödet från sina lärare. Han tycker det var skönt att kunna komma till skolan och träffa en lärare som kunde lära ut hur man bygger upp svenska meningar, och ge feedback på hur man uttalar orden på svenska.

- Jag är väldigt nöjd med min lärare Arian, berättar Lennart. Han var väldigt duktig och efter att jag suttit ner med Arian i två veckor kände jag verkligen att jag lärt mig mycket svenska. Arian är väldigt engagerad i sina elever, är alltid på bra humör och har verkligen som mål att lära sina elever det svenska språket.

Det var också en upplevelse för Lennart att träffa och lära känna nya människor som kom från alla delar av världen. Även fast dem inte hade språket gemensamt så fungerade det alltid att tala med varandra utifrån den svenskan man kunde.

- Idag har jag vänner från hela världen. Vi hade en bra sammanhållning i klassen och tack vare mina studier på Hermods känner jag personer från bland annat Mexiko och Indien. Jag känner personer som kommit till Sverige för kärleken eller dem som lämnat sitt hemland på grund av krig. Det var verkligen det bästa med att studera SFI på Hermods, att lära känna så många nya människor från alla delar av världen.

Anledningen till varför man ska läsa SFI och lära sig svenska är många enligt Lennart. Det kan handla om att göra det för att lösa enklare vardagsbestyr, börja utmana sig själv och prata svenska till vardags eller att helt enkelt se det som en investering i sig själv och sin framtid.

- Jag hade som mål att jag en gång skulle lära mig att tala svenska både för att min flickvän är svensk men också för att min pappa kan tala svenska. Men om man ställer sig frågan ”varför ska jag läsa svenska” så tycker jag det är det bästa investeringen man kan göra för sig själv om man vill bo i Sverige. Jag trodde aldrig jag skulle kunna prata tre olika språk, men det kan jag nu!

Lennart jobbar idag på ett företag inom tryckeribranschen och är jättenöjd med sitt nya jobb.

- Jag har fått jobb som Projektledare på ett tryckeri som heter POD Stockholm, företaget jag jobbar på är verkligen bäst. Jag är så tacksam att dem låter mig utvecklas under tiden som jag arbetar, då jag ännu inte pratar eller skriver perfekt på svenska.

De arbetsuppgifter som ingår i Lennarts jobb hade han inte kunnat arbeta med om det inte var för att han lärt sig svenska via SFI på Hermods.

- Jag har jobbat inom tryckeribranschen i Tyskland men hade inte kunnat få detta jobb i Sverige om det inte var för att jag nu kan skriva och tala svenska. När jag kommunicerar på jobbet med kunder sker all mejlkonversation och telefonkontakt på svenska.

För Lennart så känns planerna inför framtiden bra och han vet vad han vill göra härnäst.

- Nästa steg för mig är att läsa grundläggande svenska på Komvux. Jag vill fortsätta att arbeta, så nu blir alternativet på distans intressant för mig. Jag vill kunna kombinera jobbet med mina studier.

Slutligen vill Lennart ge några tips till alla framtida SFI-elever och det är att försöka prata svenska så mycket som möjligt till vardags. När man gör saker till vardags ska man försöka göra det på svenska så att man får med sig svenska språket. Sedan måste man också prova svensk husmanskost.

- Den bästa rätten i hela Sverige tycker jag är raggmunk med fläsk och lingon. Har man inte testat den rätten är det något man bara måste göra, avslutar Lennart med ett leende.