Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om Hermods SFI

Här kan du som är intresserad av att läsa SFI (svenska för invandrare) hitta vanliga frågor och svar om SFI på Hermods. Hittar du inte svaret på din fråga är du alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst så hjälper de dig med det du behöver få svar på.

För dig som vill studera SFI

 • +
  Vad är SFI-utbildning i svenska för invandrare?
  SFI (svenska för invandrare) är en grundutbildning i svenska språket för dig som inte har svenska som modersmål. Den ger kunskaper i svenska och om Sverige. Utbildningen har tre olika studievägar. Vilken studieväg du ska ha beror på vilken utbildning du har från ditt hemland och vilka studiemål du har. Vi har studievägarna: Studieväg 1, Kurs A och B Studieväg 2, Kurs B och C Studieväg 3, Kurs C och D
 • +
  Kan jag läsa SFI?
  Du har rätt att läsa SFI om du har uppehållstillstånd i Sverige och ett svenskt personnummer, samt om du inte har grundkunskaper i svenska. Vill du läsa i en annan kommun? Kontakta SFI-centrum eller vuxenutbildningen i din kommun.
 • +
  Hur ansöker jag?
  Börja med att besöka kommunens hemsida för att ta reda på var du anmäler dig till SFI. Det kan vara vuxenutbildningen eller SFI-centrum. Hemsidans adress är ofta kommunens namn, till exempel www.stockholm.se. Sök på ordet SFI på kommunens hemsida. Första gången du anmäler dig ska ett personbevis från Skatteverket tas med. Ta även med din legitimation (pass, id-kort eller körkort). Hos Skatteverket beställer du personbevis.
 • +
  Kan jag få ekonomiskt stöd under utbildningen?
  Det är kommunen som bestämmer om du har rätt till eventuellt stöd under SFI. Kontakta din hemkommun så får du veta vilka bidrag du har rätt till.
 • +
  Vilken behörighet krävs för att få läsa grundläggande kurser?
  Om du saknar betyg från grundskolan kan du läsa grundläggande kurser. Du kan också läsa grundläggande kurser om du har fått betyg på SFI D.
 • +
  Kostar det något?
  Nej, alla kurser är gratis.
 • +
  Vilka betyg kan jag få?
  Du får betyg efter varje SFI-kurs om du har nått kursens mål och klarat det nationella provet.
 • +
  När börjar kursen?
  Det beror på vilken kommun du bor i, men kurserna brukar starta flera gånger om året. Kontakta Hermods där du bor om vill studera eller kontakta din hemkommun för att få reda på datum när SFI-kursen startar.
 • +
  Hur vet jag vilken kurs jag ska söka?
  Vilken kurs/studieväg du ska gå beror på vilken utbildning du har från ditt hemland och vilka studiemål du har. När du gjort ditt test i svenska hos kommunen får du veta vilken studieväg/kurs du ska gå.
 • +
  Vilken studietakt kan jag välja?
  Du kan välja mellan heltid 100 %, deltid 50 % och halvtid 25 %.