Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Abu Haneef

Drömmer om att arbeta som läkare

 


Namn: Abu Haneef

Läser: SFI i Uppsala 

 

Abu Haneef är 26 år och uppvuxen i Bangladesh. Han kom till Sverige i mitten av april förra året. I Bangladesh arbetade han som allmänläkare. Kärleken fick honom att lämna sitt hemland och komma till Sverige. 

 


Språket är som havet, det finns inget slut på det. Jag ska lära mig hela livet.

 

När Abu Haneef började på Hermods kunde han nästan ingen svenska, men han hade många klasskamrater som pratade engelska. 

– Men en vän sa till mig att om jag byter till engelska så fort jag känner mig osäker på svenska så kommer jag aldrig att lära mig språket, berättar Abu Haneef. 

Abu flyttade till Sverige 2016 efter att han träffat sin stora kärlek. 
-Jag är gift med min fru Mobina Karim. Hon föddes i Sverige men hennes far kommer från samma ort som jag växte upp i. Mobina och jag träffades i Bangladesh och pratade mycket via Facebook och Skype, säger Abu som idag bor i Uppsala.

Abus mål är att arbeta som läkare även i Sverige. Men först måste han göra ett kunskapsprov. 
- Det har jag ansökt om sedan jag kom hit. Socialstyrelsen har sagt att jag måste klara SAS 3. Därför studerar jag svenska på Hermods. 

Han började i C1 i juni förra året. På fyra månader klarade han C och D-kursen. Sedan klarade han SAS 1 och 2 på ett par månader.Han ville klara SAS-kurserna ännu fortare, men han valde att åka hem till Bangladesh och träffa familj och vänner. 

- Men språket är som havet, det finns inget slut på det. Jag ska lära mig hela livet, säger Abu. Han får även mycket hjälp av sin fru Mobina och sin svärmor Rashida.

Du har ett väldigt bra uttal. Har du några tips på hur det kan bli bättre? 
- Jag brukar besöka ett språkcafé och prata svenska där. När vi elever pratar svenska med varandra i skolan så är det på ett annorlunda sätt jämfört med svenskar. Därför är det viktigt att prata svenska i kyrkan eller på språkcafé. Det förbereder mig för arbetslivet.