Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Alina Almine

Från SFI-elev till anställd på Hermods 


Namn: Alina Almine
Ålder: 34 år
Har studerat: Hermods SFI Göteborg

Jobbar: Studieledare på Hermods i Kungsbacka


Alina Almine från Litauen började studera SFI på Hermods under 2014. Efter att hon visat stora framsteg är hon numera anställd som studieledare och har arbetat fyra år på Hermods.
Jag har mycket att tacka Hermods för att jag först lärde mig svenska och sedan fick anställning här!

 

Alina är en glad och målmedveten tjej som gärna läser böcker, träna yoga, mediterar och går långa promenader i skogen på fritiden. Hon flyttade till Sverige år 2013 från Litauen och började studera SFI på Hermods 2014.
 
- Efter att jag avslutat alla SFI kurserna frågade jag Hermods om jag kunde göra praktik här eftersom de behövde personal. Jag fick göra praktik som administratör i två månader och jag är utbildad revisor i grunden så jag kunde anpassa mig lätt och är van att arbeta hårt. Numera är jag anställd som studieledare och har arbetat på Hermods fyra år, säger Alina
 
Vad gör en studieledare?
- Jag sköter bland annat om administrativa uppgifter som provskrivningar, beställningar, introduktion för nya elever, expedition, samt supportfrågor via mail och telefon. 
 
Vad är roligast med att arbeta på Hermods? 
- Det känns som att alla medarbetare är väldigt varma människor som bryr sig om varandra, vilket jag uppskattar. När det gäller arbetsuppgifter gillar jag att hjälpa och introducera nya SFI-elever. Jag har själv varit ny i Sverige så jag känner extra mycket för att hjälpa och vägleda dem rätt. 

Under intervjun kommer vi in på hur viktigt det är att studera SFI när man är ny i Sverige. 
 
- Man lär sig så mycket mer än bara svenska under lektionen som t.ex. om hur det svenska samhället fungerar, kulturen och så vidare. Jag rekommenderar alla att läsa SFI. Jag vill påpeka att mina lärare som jag hade när jag läste SFI var underbara. De gav mig mycket mer än bara språket, säger Alina.
 
Har du några tips på hur man kan lära sig svenska utöver SFI?
- Jag började innan jag kom in på SFI att kolla korta filmer på Youtube. Sedan gick jag till biblioteket och lånade lättlästa böcker. Jag tittade även mycket på barnprogram på TV för att enkelt kunna lära mig svenska i början, avslutar Alina med att säga.