Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Andresa Costa

"Det är roligt att lära sig svenska" 

Namn: Andresa Costa
Ålder: 29 år
Studerar: Sfi vid Hötorget i Stockholm
 

 

Andresa från Brasilien flyttade till Sverige efter att hon träffade sin nuvarande man. Hon har läst ungefär en månad på Hermods sfi och lär sig mer och mer svenska för varje dag. 

Är du ny i ett nytt land är det självklart viktigt att lära sig språket för att inte bli utanför samhället. Det är viktigt att ta till vara på utbildning som erbjuds och jag kan verkligen rekommendera andra att studera på Hermods 

- Tjena, hur är läget? 

De är det första Andresa säger till mig innan vi ska börja vår intervju. 

- Jag har lärt mig säga några svenska ord och meningar. Jag blir bättre för varje dag som går.

Hur trivs du i Sverige?
- Jag trivs mycket bra här och ju mer svenska jag lär mig desto bättre blir det. Sverige är ett fridfullt land att bo i, säger Andresa glatt.

Andresa är en glad och positiv person. Hon berättar att hon kommer från San Paulo i Brasilien och flyttade till Sverige efter att hon träffade sin man som kommer härifrån. Hon berättar att hon har en universitetsexamen inom IT och psykolog.

Hur är det att studera på Hermods? 
- Det är jättebra att studera här. Jag läser sfi varje dag och trivs med mina lärare. Lärplattformen Novo är fungerar bra också då vi har möjlighet att studera på distans. 

Kan du förklara varför lärarna är bra?
- De är väldigt duktiga på att ge konkreta exempel. De instruerar ibland när de ska förklara en svensk mening med rörelser och gester. 

Hur är din klass?
- Jag trivs med min klass. Man träffar många nya vänner och vi brukar laga mat ihop. Eftersom det är många olika kulturer blir det en spännande variation på mat, skrattar Andresa. 
 
Har du några favoritord eller meningar på svenska?
- Jag gillar orden ”precis” och ”men då så”. Jag vet egentligen inte varför men tycker det låter roliga.
 
Varför är det viktigt att läsa sfi?
- Är du ny i ett nytt land är det självklart viktigt att lära sig språket för att inte bli utanför samhället. Det är viktigt att ta till vara på utbildning som erbjuds och jag kan verkligen rekommendera andra att studera på Hermods. Det är roligt att lära sig svenska.