Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Athina Pliakau

Min lärare Cecilia var jättebra, bästa läraren i världen!

Namn: Athina Pliakau
Ålder: 34 år
Studerar: SFI på Hermods i Stadshagen och Komvux på Hermods i Kista


 

Jag valde själv att jag ville studera på Hermods, jag vill inte byta skola för jag var rädd att jag inte skulle få samma fina bemötande och utbildning på en annan skola.Hur kom du först i kontakt med Hermods?

Jag började studera SFI på Hermods när jag kom till Sverige. Jag läste kurserna i klassrum, först en introduktionskurs och sedan läste jag C-kursen. Jag studerade SFI i sex månader.

Berätta lite kort om din bakgrund?

Jag kom till Sverige för ett år sedan från Grekland med min familj. I Grekland har jag studerat på universitet, där studerade jag ekonomi. Sedan har jag jobbat i åtta år på ett livsmedelsföretag som försäljare.

Situationen i Grekland är inte bra så därför flyttade vi till Sverige för att få ett bättre liv. Min man läser också SFI nu på Hermods och vill också studera på universitet sedan. Vi trivs mycket bra i Sverige!

Berätta lite kort om din tid hos oss på Hermods? Vad har du lärt dig?

Jag har lärt mig det svenska språket väldigt bra och det har varit jätteviktigt för mig. Det känns bra för mig att jag kan läsa och skriva på svenska. Jag tittar på TV och läser tidningar vilket gör att jag har koll på vad som händer i Sverige. Jag kan prata och kommunicera med alla och jag har fått många svenska kompisar, med dem pratar jag bara svenska och kan mer och mer för varje dag.

Hur var det i klassen och med eleverna?

Allt har varit fantastiskt! Som vuxen när du vill börja ett nytt liv i Sverige så var min tid på Hermods mycket lärorik och på detta sätt integrerades jag i samhället.

I klassen var vi elever från många olika delar av världen och vi var tvungna att prata på svenska för att alla skulle förstå varandra. Vi fick inte prata engelska utan bara på svenska vilket var bra då vi på så vis lärde oss mer.

Jag hade jättebra klasskamrater som jag är vän med idag, vi har en grupp på Facebook som träffas ofta och jag har även kontakt med lärare och utbildningschefen från Hermods. Vi har en bra relation!

Vad tyckte du om lärarna?

Min lärare Cecilia var jättebra, bästa läraren i världen! Det är jätteviktigt att ha en bra lärare i början när man lär sig ett nytt språk. Jag har lärt mig svenska på ett enkelt sätt och min lärare har hållit mig motiverad. Vi har också besökt många platser och varit på studiebesök för att lära oss om Sverige, så som Nordiska museet, Vasamuseet och Spårvägsmuseet.

Annika som är chef på SFI Stadshagen gör verkligen allt för att hjälpa eleverna på Hermods.

Sedan läste du även Komvux på Hermods, hur var det?

Jag läste Svenska som andraspråk på Hermods Vuxenutbildning i Kista och efter att ha läst på två Hermods skolor kan jag säga att båda skolorna har samma fina atmosfär.

Jag valde själv att jag ville studera på Hermods, jag ville inte byta skola för jag var rädd att jag inte skulle få samma fina bemötande och utbildning på en annan skola. På Komvux hade jag en jättebra lärare som heter Eva och jag lärde mig mycket från hennes lektioner. Jag har bland annat lärt mig att skriva faktatexter, dikter och argumenterade texter. Vi har också lärt oss om samhället, politik och lagar i Sverige.

Vad är det bästa med Hermods?

Allt har varit det bästa faktiskt men först och främst alla mina lärare på SFI och Komvux har varit jättebra. Från första dagen som jag var på skolan har jag verkligen känt att alla lärare är intresserade av oss elever och vill att vi ska lära oss. Lärarna ser enskilt på oss som elever och hjälper varje elev. Det har hjälpt mig att studera och vara ambitiös, att jag haft så bra lärare!

Vad har dina studier på Hermods givit dig?

Jag kan prata svenska och är en del av det svenska samhället, vilket är viktigt för mig då jag planerar att stanna i Sverige med min familj. Jag vill att mina barn ska prata svenska och att deras mamma kan prata bra svenska med dem. Om du vill ha kontakt med myndigheter så måste man kunna prata svenska för att kunna förstå vad dem säger eller skriver till dig. Det kan också handla om enklare saker så som att parkera, läsa på ett kvitto eller ett kontrakt.

Hur känner du för framtiden? Vad gör du om ett par år?

Nu läser jag på universitet och kommer avsluta mina studier i juni 2017. Jag studerar folkhälsovetenskap på Karolinska Universitetssjukhuset. Efter min utbildning vill jag hitta ett jobb där jag har användning av min utbildning. Men jag har inga problem med att arbeta med något annat tills jag hittar mitt drömjobb.

Kan du rekommendera Hermods till andra?

Jag kan rekommendera andra att studera på Hermods. Det är en bra skola som ger människor en bra utbildning. Jag har rekommenderat alla som jag känner att studera på Hermods. Jag säger till personer som inte kommer från Sverige att de måste studera svenska och integrera sig i samhället. Sverige är ett fantastiskt land att bo i och det finns massor att upptäcka i Sverige.