Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Ayham Stita

Ayham drömmer om att arbeta på bank

 

Namn: Ayham Stita
Läser: Läst SFI och Engelska på Hermods
Ålder: 23 årJag hade en fantastisk lärare i engelska på Hermods. Tanja hette hon och var väldigt pedagogisk i sitt arbetssätt. 

 
 

 

 

I snart två år har den ekonomi intresserade Ayham Stita från Jerusalem bott i Sverige. Han trivs bra i Sverige och han ser sig själv bo här i framtiden. Han har under sina två år i Sverige bl.a. studerat SFI och engelska på Hermods. I augusti ska han börja studera Analytical Finance vid Mälardalen University i Västerås.

Flyttade till Sverige för att få ett bättre liv

Ayham är född i Jerusalem men växte upp i Qatar och flyttade till Sverige för två år sedan. Han berättar att det är dålig ekonomi i Qatar och att det är väldigt ojämnställt bland människor. Ayham säger också att det är många som är rasistiska i landet, vilken var en av anledningarna till att han flyttade. 

- Jag och min bror flyttade till Sverige för att få ett bättre liv. Här är allt mer jämställt och det finns möjligheter till att få ett bra jobb, säger Ayham.

Ayham bor i Sundbyberg och arbetar just nu på skatteverket. Han har ett brinnande intresse för ekonomi och har bland annat studerat Accounting i Jordanien innan han flyttade till Sverige. I augusti ska han börja studera Analytical Finance som är en treårig Bachelor vid Mälardalen University i Västerås.

- Det ska bli himla kul att börja studera. Jag har alltid tyckt om att räkna och hålla koll siffror. I framtiden vill jag arbeta på bank, berättar Ayham.

Förutom ekonomiska formler gillar Ayham att träna på fritiden. Han lägger ner många timmar på gymmet och tittar gärna på fotboll.

- Utomlands är Barcelona mitt favoritlag, men här i Sverige håller jag på AIK. De är kul att gå på derbyn i Stockholm då det är en häftig inramning, säger Ayham.

Läste SFI och Engelska på Hermods

Ayham började med att läsa SFI i Upplands Väsby och efter det läste han engelska på Hermods i Sollentuna. Han berättar att han tycker det är viktigt att både kunna svenska och engelska för att kunna integrerar med många olika typer av människor.

- Jag hade en fantastisk lärare i engelska. Tanja hette hon och var väldigt pedagogisk i sitt arbetssätt.

När vi pratar om Hermods berömmer Ayham lärarna och han vill ge ett extra plus till läroplattformen. Han tycker den var smidig och lättsam att använda. Vi kommer under intervjun också in på olika sätt att lära sig svenska förutom att gå på lektioner.

- Förutom att läsa mycket böcker brukar jag gå till olika barer. Där kan du träffa olika typer av människor under mer avslappnade förhållanden. Sedan på jobbet lär jag mig nya ord varje dag.  

Vill stanna i Sverige

Det märks att Ayham tycker om Sverige då han talar mycket gott om allt här. Han gillar samhället och tycker att människor i allmänhet har en bra människosyn. Innan vi avslutar intervjun får han frågan om han ser sig själv bo här om 10 år:

- Absolut! Jag vill bo och bilda mig en familj här. Jag måste bara träffa en tjej först. Men jag är ung och har gott om tid på mig, skrattar Ayham.