Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Erika Maria Giusti Angulo

- Jag tänkte att Sverige var ett drömland.

En dag bestämde sig Erika Maria Giusti Angulo för att hon ville se mer av världen. Hon kände att hon inte utvecklades på sin dåvarande arbetsplats hemma i Mexiko och bilden hon hade av Europa lockade. Hon gjorde slag i saken och första anhalten blev Köpenhamn där hon tillbringade två år som au pair. Sen flyttade hon över sundet till Malmö. Det var 2014 som hon började sitt nya liv i Sverige. Ett liv utan vänner, familj och tillräckliga språkkunskaper.

Erika Maria Giusti Angulo berättar om sin tid på Hermods

- Första tiden var svår. Att jag kunde lite danska hjälpte såklart till men jag hade lämnat all min trygghet bakom mig för en idé om ett bättre liv. Det känns fortfarande konstigt när jag tänker på det men jag är säker på att det var rätt beslut, berättar hon. 

Hemma i Mexiko hade hon en examen i industriell ekonomi, men om den är giltig även i Sverige vet hon inte än. - Den är i Stockholm där den ska utvärderas och det ska tydligen ta åtta månader. Så just nu är jag en person utan examen, vilket är lite märkligt. Jag är nervös för att den inte ska bli godkänd men om jag måste komplettera något så tänker jag göra det.

Vill gärna ha praktik

Erika läser idag yrkessvenska på Hermods. Hon trivs med sin utbildning och parallellt jobbar hon som personlig assistent.

- Jag tycker om att lära mig språk och jag måste kunna bra svenska för att kunna jobba med det jag vill. Jag hade velat göra praktik som ingenjör eller något så jag får tillbaka mina kunskaper. Lärarna på Hermods är verkligen engagerade och när de märker att man har ambitioner hjälper de oss att exempelvis hitta information om jobb. Jag känner att jag får ett väldigt bra stöd här.

Hon tror att praktik är nyckeln till en bättre integration i Sverige.
- Alla som kommer hit har med sig olika saker i bagaget. Vissa flyr från krig och har såklart upplevt hemska saker. De kanske behöver lite mer tid på sig innan de kan börja studera eller jobba. Men det finns också många som är i min situation, som snabbt vill börja jobba, säger hon.

- Jag tror att det vore bra om man direkt när man kommer kan få en tillfällig praktikplats som gärna kan vara kopplad till ens utbildning eller tidigare karriär. Jag menar enkla praktikjobb, som gör att man får en uppfattning av hur arbetsmiljön är i Sverige. Då börjar man använda svenskan i verkliga situationer och man träffar människor och skapar nätverk.

Inget är perfekt

Bilden hon tidigare hade av Sverige och de andra nordiska länderna har förändrats sedan hon kom hit.

- Jag tänkte att länderna i Norden var de bästa i världen. Jag hade en rosaskimrande bild av att allt var perfekt. Nu inser jag ju att det finns problem även här. Men att alla får gå i skolan och har rätt till utbildning är väldigt bra, så är det inte i Mexiko. På grund av ekonomin och att efterfrågan är större än utbudet, är det inte alla som kan studera där, säger hon.

Hon har bott i Sverige i knappt ett år men hon vet redan att hon vill stanna. 
- Jag vill skaffa familj här tillsammans med min pojkvän, kämpa för en bättre framtid. Jag hoppas att det löser sig med min examen och att jag får tillbaka tryggheten i vardagen. Nu är jag ganska stressad och småsaker kan irritera mig, som när jag råkar ta sönder en kopp. Det blir en stor grej när man har mycket annat att tänka på. Jag ser fram emot att börja mitt riktiga liv, med egen inkomst.

Trots att hon gillar sitt nya hemland finns det saker som gör henne förbryllad. 
- Hemma i Mexiko kan man säga god morgon till människor man inte känner på gatan och önska dem en bra dag. Helt enkelt för att man verkligen hoppas att de ska ha en bra dag. Gör man det här i Sverige kan man få lite konstiga blickar.

- Och jag tycker nog att svenskar kan bli bättre på att tacka när man till exempel håller upp en dörr. Man behöver inte falla ner på knä, men ett leende kan man väl ge, säger hon och skrattar.

Läs mer om Yrkessvenska och andra Arbetsförmedlingstjänster på Hermods