Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Issam Shaheen

Hermods är som ett hem för mig 

 

Namn: Issam Shaheen 

Läser: SFI i Uppsala 

 

För många innebär flykten till Sverige att man förlorar mer än sitt hemland. Man förlorar även sin plats i samhället, sitt sociala nätverk och därmed en del av sin identitet. Det kan skapa mentala hinder berättar Issam Shaheen som flydde från kriget i Syrien.
 Jag tror det är viktigast att man trivs i och utanför skolan. Att försöka trivas är väldigt viktigt när man är ny i ett samhälle. 

 

 

 

 Vad betyder Hermods för dig? 
- Hermods är inte bara en skola för mig, utan även som ett hem. Skolan har gett mig flera viktiga saker i mitt liv. SFI på Hermods har hjälpt mig att lära mig det svenska språket och det har varit jätte viktigt för att jag ska förstå svensk kulturen.

Vad är roligast med att studera svenska? 
- Jag tycker att grammatik är roligt. 
 

Han finner nya drömmar genom kamerans lins

I Syrien arbetade han bland annat med att animera barnprogram. 

– Jag gjorde saker som ansågs viktiga i mitt hemland. Jag jobbade, studerade och hade en bra lön. Det har jag inte i Sverige. Men jag tror att jag kan få det här också. Jag behöver bara mer tid.
 
Issam har insett att han inte kommer kunna jobba med exakt samma sak i Sverige som i Syrien. Inte inom den närmsta tiden i alla fall. Men denna insikt har inte gjort honom bitter. Istället har han funnit nya drömmar. Han ska fortsätta att arbeta med barn har han bestämt, även om det inte sker i en tv-studio. Han har också börjat fotografera. 

– Jag fotograferade inte i Syrien på grund av säkerhetsläget. Att gå omkring med en kamera och ta bilder skulle exempelvis fånga polisens uppmärksamhet och de skulle ställa massa frågor. Jag skulle bli väldigt stressad. I Sverige är det mycket lättare, säger han.
 
Länge hade Issam Shaheen inte råd med en systemkamera vilket fick honom att tvivla på huruvida han kunde börja fotografera. Men en god vän till honom som även han är fotograf övertalade honom att allt han behövde var sin mobiltelefon. 
 
Issam visar den första bilden han tog i Norge den 28 maj 2015. En skön naturbild föreställande det norska landskapet. Sedan visar han några bilder han har tagit på senare tid. Komposition, ljussättning, allt finns där. Han har bara fotograferat i två år men har uppenbarligen redan lärt sig massor.

– Det är stor skillnad mellan bilderna han tog i början och nu konstaterar Issam och tillägger att han tar hundratals bilder varje vecka. 
 
Är han inte nöjd med en bild så åker han tillbaka till samma plats nästa dag för att ta samma bild igen – fast bättre. 

– Det blev lite jobbigt när jag hade fotograferat i Gävle, säger Issam och skrattar glatt.
 
Hans bilder har vunnit priser i samband med olika tävlingar online, men även i lokala tidningar. Han känner att hans fotograferande skulle kunna nå en större publik, men att hans språknivå håller honom tillbaka. Det motiverar honom att fortsätta studera – och drömma.