Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Kaban Hussein

Kaban startade ett nytt liv i Sverige

 

Kaban Hussein kom till Sverige en kylslagen torsdag i februari 2009. Hon insåg snabbt att hon hade för tunna kläder med sig till sitt nya land, där hon planerade att stanna i två år. Vädret var dock bara en av många stora skillnader mellan Sverige och den irakiska delen av Kurdistan där hon är uppvuxen.Kanban berättar om sina studier på Hermods

– Min man bodde här sedan innan, det var därför jag flyttade hit. Vi träffades hemma i Kurdistan och jag bestämde mig för att testa på livet i Sverige. Jag tog tjänstledigt i två år och lämnade allt bakom mig, familjen, vännerna och kollegorna, berättar hon.

Nu har det gått sex år och idag bor Kaban tillsammans med sin man och deras två barn i Grimsta, i Stockholm. Den tillfälliga flytten blev permanent och för Kaban innebar det många utmaningar.

– Hemma i Kurdistan var jag utbildad jurist, jag jobbade i domstol som assisterande domare. Jag arbetade också som chef på en organisation som tar hand om föräldralösa barn och deras ärenden. Här i Sverige fick jag börja om, min juristexamen behöver kompletteras med två års studier. Jag kanske gör det lite längre fram men det är väldigt tuff konkurrens om utbildningsplatserna.

SFI-undervisning på Hermods

Bara en månad efter att Kaban satte fötterna på svensk mark klev hon in i Hermods lokaler i Alvik för första gången. Att hon ville lära sig svenska var självklart. På Hermods läste hon SFI-kurser och senare även kurser i svenska som andraspråk.

– Det var tufft faktiskt, framför allt sen när jag fick barn. Men utbildningen var jättebra och den hjälpte mig mycket. Jag lärde mig inte bara språket, utan även mycket om kulturen och samhället. På Hermods träffade jag dessutom människor från hela världen som var i samma situation som jag. Vissa har jag fortfarande kontakt med.

– Att lära sig svenska är svårt, framför allt å, ä och ö, men det blir lättare efterhand, det gäller att kämpa, säger hon.

Med grundläggande kunskaper i svenska började Kaban fundera på sin karriär. Och efter ett tag beslutade hon sig för att byta yrkesbana, ett svårt beslut som hon tog för att lättare kunna få jobb i Sverige. Juristkarriären lades åt sidan, åtminstone tillfälligt. Till sommaren är hon färdigutbildad tandhygienist.

– Jag behöver ju ett jobb så jag kollade på olika utbildningar och tyckte den här lät intressant. Det yrket finns inte ens i Kurdistan. Jag tror att jag kommer tycka om det, för man möter många människor i jobbet och det gillar jag. Jag tror att jag gjort ett bra val faktiskt.

”Obekvämt i början”

Vägen in i det svenska samhället är sällan spikrak. För Kaban, som bara kunde lite engelska när hon kom hit, var det en stor omställning.

– Jag visste nästan ingenting om Sverige innan jag kom hit. Jag hade hört att det var kallt här och att dagarna var korta på vintern. Det var en stor utmaning med ny kultur och nytt språk, det kändes lite obekvämt i början.

Hon har också upplevt att kontakten med svenska myndigheter kan vara omständig.
– Det är mycket pappersarbete, med exempelvis försäkringskassan. Det finns så många instanser och för mig var det något helt annorlunda. Det tog lite tid att lära sig allt.

– När det gäller integrationen i Sverige tror jag att det vore bättre om människor snabbare fick besked om de får stanna eller inte. Ibland hör man om människor som skickas hem efter att de bott här i två år, det känns fel, säger hon.

Idag ser Kaban Sverige som sitt land och hon är glad att hon bor här.
– Om man exempelvis pratar om jämlikhet är det stora skillnader. I Kurdistan är kvinnor andra klassens medborgare, så är det inte här. Där är det inte heller många kvinnor som utbildar sig, även om det nog har blivit fler på senare år.

– För mina barn är Sverige ett bättre land att växa upp i, inte minst nu när det är mer oroligt i Irak. Här finns bra skola, sjukvård och ett socialt närverk. Jag älskar Sverige och jag ser fram emot att börja jobba. Kanske köper vi ett hus i framtiden, jag vill att mina barn ska få ett bra liv här, säger hon.

Läs mer om SFI och integration på Hermods