Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Khatia Chikhladze

Khatia läste SFI på Hermods och har nu blivit antagen vid Lunds universitet 

 


Namn: Khatia Chikhladze

Ålder: 24 år
Läser: Läst SFI i Malmö

Hermods var de första som visade till mig att jag var välkommen i Sverige. Jag kände att alla på Hermods trodde på mig och det betydde mycket. Jag kommer alltid att vara tacksam till alla som jobbar där för deras respekt, värme och vänlighet. 

 

Khatia kom till Sverige 2013 som utbytesstudent. Hon började studera SFI på Hermods i Malmö 2016 och trivdes mycket bra. Nu är hon bosatt i Sverige och ska börja studera språkvetenskap vid Lunds universitet. 

Berätta vem du är?
- Mitt namn är Khatia jag och kommer från en liten stad i Georgien som heter Gori. Där växte jag upp och sedan jag var liten har mitt favoritämne i skolan varit språk.  Jag har studerat engelsk filologi på Grigol Robakidze University i Georgien och på Malmö Högskola i Sverige. Jag är engelsk lärare och översättare/tolk. Att arbeta med översättning är mitt huvudsakliga uppgift och jag älskar det. 

När kom du till Sverige?
- Jag kom till Sverige år 2013 som utbytesstudent på Malmö högskola. Där träffade jag min nuvarande man.

Hur kom du i kontakt med Hermods?
- När jag kom till Sverige, visste jag att nyckeln till integration med samhället skulle vara att lära sig språket så snabbt som möjligt. Jag anmälde mig på vägledningscetrum och jag blev placerad på Hermods nära mitt hem. Jag studerade svenska (kurserna C och D) i 6 månader.

Hur skulle du beskriva din tid här?
- När man är nyanländ i ett annat land, behöver man mycket värme och stöd för att inte tappa hopp. Hermods var de första som visade till mig att jag var välkommen i Sverige. Jag kände att alla på Hermods trodde på mig och det betydde mycket. Jag kommer alltid att vara tacksam till alla som jobbar där för deras respekt, värme och vänlighet. 

Vilka egenskaper har du utvecklat under din tid på Hermods?
- Hermods hjälpte mig att behålla mitt självförtorende tack vare all undervisning.

Hur gör du för att strukturera upp studierna och nå bra resultat?
- Det är viktigt att fokusera först på det som är viktigt och sedan göra andra saker. Jag tror också att man måste vara väldigt intresserad av ämnet som man studerar för att nå bra resultat, annars förlorar man tid som annars kunde ha använts bättre.  

Vad gör du på fritiden?
- Jag har massor av hobbyer: jag gillar att läsa böcker, skriva poesi och korta berättelser. Skapa dekorativa saker för mina kläder eller för min lägenhet och dansa georgisk Ballet.

Framtidsplaner? 
- Jag har nyligen blivit antagen till Lunds universitet för att studera mitt favoritämne språkvetenskap, alltså lingvistik. Jag börjar mina studier, den 29:e augusti och jag ser fram emot det. Ett år av utmaningar och svårigheter avslutas nu på det bästa sättet.        

Vad krävs för att lyckas med sina drömmar?
- Svårigheter i livet får oss ibland att glömma våra drömmar eller får oss att inte längre tro att vi kommer att uppnå dem, men man får aldrig glömma det som man drömmde om i barndomen. Jag var tio år gammal när jag började studera engelska på skolan och bestämde mig att bli någon som forskar inom språk. (Då visste jag inte att en sådan forskare kallas ”lingvist”).