Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Leila Behri

Att lära sig språket är viktigast

 

När Leila Behri flög in över Sverige för första gången, och tittade ut genom flygplansfönstret, såg hon mörker och kyla. Sin hemstad Rabat i Marocko hade hon lämnat bakom sig för att starta ett nytt liv - i ett land hon knappt visste någonting om.

-Jag trodde inte att jag skulle trivas här. Leila Behri har studerat på Hermods i MalmöJag visste ganska lite om Sverige, jag flyttade hit för att min man redan bodde här. Folk hade berättat för mig att det var ett bra land och nu vet jag att de hade rätt. Här är det lugnt och tryggt och man har stor frihet att göra det man vill. För mina barn är Sverige ett bättre land att växa upp i, säger hon.

SFI på Hermods

Hon bor i Malmö och läser SFI-kurser på Hermods. Hon trivs både i staden och med utbildningen.
-Det är jättebra lärare här och jag trivs väldigt bra. Grammatiken är svår, jag är duktig på att prata men det är svårt att lära sig språkets olika regler. Jag kan prata franska, det har hjälpt mig en del. Men det är roligt att studera och svenska är ett väldigt vackert språk.

Hon minns den första tiden i Malmö som svår. Nytt land, nytt språk, ny kultur.
-Jag kände mig faktiskt socialt handikappad, jag kunde ju ingenting. Jag var tvungen att ha en tolk med mig och det var inte roligt. När jag hörde språket tänkte jag "detta lär jag mig aldrig" men sen insåg jag att det nog skulle gå, berättar hon.

Efter ett tag i Sverige satte hon upp två mål - lära sig språket och ta körkort.
-Jag tog mitt körkort i somras och nu fortsätter jag att läsa kurser i svenska så jag ska bli riktigt duktig. Det är jätteviktigt att kunna språket och jag vet att jag har ett ansvar själv, jag måste kämpa. Jag brukar prata mycket med mina grannar, de har alltid underlättat för mig genom att prata enkelt så jag förstår.

Hårdare samhällsklimat

Leila är 38 år och har tre barn, alla är födda i Sverige. Hon är orolig över att klimatet i samhället håller på att förändras och funderar mycket på sina barns framtid.
 
-Sverige är fantastiskt på många sätt men jag märker skillnad mot hur det var för ett eller två år sedan. Det är hårdare idag och det finns många som inte tycker att mina barn är svenska, att de inte borde vara här. Det är tråkigt, för vi har ju vårt liv här. De ska växa upp i Sverige, studera här och skapa sig en framtid, säger hon.

-För mig handlar det om respekt som måste finnas åt båda håll. Vi som kommer till Sverige måste respektera landet men vi måste också få respekt tillbaka. Respekt och ansvar är viktigt, sen tror jag också att många är rädda för det som är främmande. Jag är också rädd ibland men om jag inte känner att Sverige är mitt land så är det svårt att bidra till att göra landet bättre. Alla måste börja lyssna mer på varandra, säger Leila.

Vill bli florist

Leila berättar att hon har energi, mål och drömmar. Hemma i Marocko jobbade hon som förskollärare i många år men i Sverige har hon sikte på en annan karriär.
 
-Jag vill inte leva på socialbidrag, jag vill ha ett bättre liv. Min dröm har varit att starta ett konditori men med tanke på arbetstiderna är det kanske inte så bra när man har små barn. En annan dröm är att bli florist. Någon sa till mig att det är ett jobb bara för svenskar, men så kan det ju inte vara, säger hon.

Just nu har hon fokus på att bli ännu bättre på svenska, bland annat med hjälp av Hermods utbildningar.
-Jag läser SFI på D-nivån nu. Att jag lär mig svenska är viktigt för mig själv men också för mina barn. De kommer behöva min hjälp med läxor så jag vill vara duktig på att prata, skriva och läsa. Jag tycker att språket är det allra viktigaste för att kunna integreras i samhället.