Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Mehran Rasouli

Efter 20 år på flykt har nu Mehran äntligen hittat hem 

 


Namn: Mehran Rasouli

Läser: Läser SFI Uppsala

 

Efter 20 års kamp för ett liv i säkerhet fick Mehran och hans familj till slut stanna i Sverige. Idag bor han i Uppsala och njuter av livet. Han studerar nu SFI på Hermods och trivs mycket bra.


 

 

Efter all kamp har jag äntligen fått ett riktigt hem för mig och min familj, säger en glad Mehran. 

Mehran Rasouli beskriver sig som en livsnjutare som älskar fest och musik. Han tar lektioner i svenska på Hermods och går gärna på språkcafén och andra aktiviteter för att lära sig svenska. 
- Jag har gått till Röda korset i nästan två år. Jag går dit eller till Träffpunkten varje dag. Jag tror att det är väldigt viktigt att man träffar någon som pratar svenska om man själv vill bli bättre, säger Mehran Rasouli. 

Livet har varit en kamp 

Men livet har inte alltid varit som det är nu. Hans syn på religion och tro gav honom stora problem i hemlandet Iran. År 1994 flydde han till Istanbul, men problemen fortsatte. Irans regim tog alla hans ID-handlingar så han fick jobba och leva i Turkiet som en illegal flykting. 

År 1999 träffade han sin nuvarande fru och hans dotter föddes i Istanbul 2001, men hon kunde inte gå i skolan i Turkiet. 

De försökte lämna landet till Grekland och vidare till Europa, men det var svårt utan ID-handlingar. 

- Vi greps av Greklands gränspolis och skickades tillbaka till Turkiet. Men Turkiet ville inte heller ha oss där. Så de skickade oss fram och tillbaka i två månader, säger Mehran Rasolui. 

Tillbaka i Istanbul fortsatte han att arbeta tills han kunde ”köpa tillbaka” familjens ID-handlingar på den Iranska ambassaden. Med nya ID-handlingar kom de till Sverige 2009. 

- Jag minns att det var i september och att det regnade mycket, berättar Mehran. 

Men de fick inte stanna i Sverige för Migrationsverket. Samma sak hände i Norge och då var han nära på att ge upp. 
- Efter många års kämpande var jag så trött, säger Mehran. 

Sverige blev tillslut räddningen 

Mehran reste tillbaka till Iran, landet han först flydde ifrån: 

- Polisen som ansvarar för religion och gränsbevakning grep mig direkt på flygplatsen i Iran. I sju och en halv månad satt jag inlåst i ett tomt rum. De misshandlade mig flera gånger. Jag var nära på att bli nedbruten, men jag gav aldrig upp hoppet. De tog även mitt pass och alla papper som jag hade kämpat för. Så i nästan två år var jag papperslös igen. 

Han återkom till Sverige 2013 igen, men Migrationsverket höll fast att han inte hade skäl nog att få stanna i Sverige. Men efter lång kamp fick han och hans familj tillslut stanna. 
Mehran har nu bott i Uppsala i tre år nu och känner sig hemma här. Han studerar och tränar på sin svenska varje dag. Han är intresserad av datorer och brukar hjälpa sina vänner om de har tekniska problem.  

- Efter all kamp har jag äntligen fått ett riktigt hem för mig och min familj, säger en glad Mehran.