Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Tatiana Leushina

Tatiana har läst allt från SFI till Komvux på Hermods!

Namn: Tatiana Leushina
Studerat: SFI, SAS Grund och gymnasiekurserna Svenska som andraspråk 1, 2 och 3 på Hermods i Uppsala.
Ålder: 32 år


 

När jag började på Hermods förändrades mitt liv, jag fick träffa så många fina människor, hade gemenskap, gick på utställningar och umgicks i skolan.


 

Hur kom du först i kontakt med Hermods?

Jag flyttade till Sverige i mars 2014 och i mitten av maj kom jag till Navet (Kommunens Vuxenutbildningscentrum) för att anmäla mig till SFI. Jag fick en lista med olika skolor och valde via den listan Hermods då skolan hade bra läge och låg centralt i Uppsala, jag hade bra cykelväg till skolan eller kunde ta mig dit smidigt med bussen.

Jag började läsa SFI och sedan fortsatte jag med grundläggande svenska och efter det svenska på gymnasial nivå.

Berätta lite kort om din tid hos oss på Hermods?

I början av min studietid så besökte jag skolan och lektionerna nästan varje dag och det var jätteroligt. Jag pluggade mycket, de andra eleverna hade precis som jag höga ambitioner och lärarna var duktiga på att undervisa.

Nu studerar jag på distans och det fungerar jättebra, det är bekvämt och jag kan planera min studietid. Jag jobbar i butik nu och när jag inte arbetar kan jag plugga och lägga upp min studietid så att jag inte känner mig stressad. Jag har också möjlighet att gå till lektionerna om jag känner att jag behöver.

Berätta lite kort om din bakgrund?

Jag kommer från Ryssland och där har jag bott hela mitt liv. Jag kom till Sverige 2014 för kärleken. I Ryssland pluggade jag på universitet och studerade språk. Sedan jobbade jag som språklärare och jag har även arbetat med logistik, import och export.

Vad är det bästa med Hermods?

Det bästa med Hermods är att jag träffat så många härliga och underbara människor via skolan. Många av mina bästa vänner har jag träffat på Hermods under min studietid, det är jag väldigt tacksam för. När jag började på Hermods förändrades mitt liv, jag fick träffa så många fina människor, hade gemenskap, gick på utställningar och umgicks i skolan.

Sedan har jag haft bra lärare. Jag gillar mina lärare Cornelia, hon är jättebra. Lärarna på Hermods är hjälpsamma och som elev kan du fråga vad som helst. Man kan fråga saker som inte har med lektionerna att göra utan frågor kring hur man gör saker i Sverige. Till exempel frågade jag hur jag ska göra när jag går till vårdcentralen.

Lärarna på Hermods hjälper också till med jobbansökan. Min lärare Cornelia gav mig information om olika program för invandrare som söker jobb, och jag fick väldigt goda råd av henne och hjälp med mitt CV – vilket blev jättebra. Jag kan säga att jag fick mitt första jobb i Sverige tack vare Cornelia!

Vad har dina studier på Hermods gett dig?

Att studera på Hermods gjorde att jag började prata svenska. Jag studerade på egen hand lite svenska innan jag läste SFI men när jag besökte Hermods så lärde jag mig mycket mer. Sedan fick jag träffa andra elever som inte heller pratade svenska och vi lärde oss av varandra. Jag har också fått kära mig hur man studerar i Sverige vilket är bra att ha med sig om jag senare vill studera vidare på universitet. Jag har till exempel lärt mig hur man gör källhänvisningar.

Via Hermods fick jag också träffa några av mina bästa vänner som jag har idag.

Hur känner du för framtiden? Vad gör du om ett par år?

Framöver kommer jag inte jobba med det som jag gjorde i Ryssland utan jag har börjat arbeta i butik och trivs jättebra med det och vill fortsätta inom den branschen. Jag får träffa och umgås med människor som jag trivs bra med.

Jag kan verkligen tänka mig att studera vidare inom den branschen, läsa ekonom eller försäljning. Men just nu njuter jag mest av mitt jobb som jag har där jag trivs så bra!

Vad gör du på fritiden, har du några speciella fritidsintressen?

På fritiden så gillar jag att sticka, brodera och göra olika typer av handarbeten. Jag gillar att träna, cykla och gå till gymmet. Jag tycker också om att åka skidor på vintern, i Uppsala finns det många trevliga platser att åka på.

Sedan läser jag också mycket och lånar böcker på biblioteket. Jag gillar författaren Stig Larsson som jag fick kännedom om från Hermods. Hans böcker läser jag även fast jag inte har det som uppgift i skolan längre utan för att dem är så bra och spännande.