Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Timothy Wakeham

Nytt liv på andra sidan jordklotet

Timothy Wakeham har valt att bosätta sig 1 300 mil från sin hemstad Newcastle i Australien. Nytt land, nytt språk och ny kultur. Flyttlasset till Stockholm gick i juni 2013 och för Tim, som han helst kallas, har livet förändrats på många sätt.

- Jag hade besökt Sverige två gånger tidigare, Timothy Wakeham lärde sig svenska på hermodsmin fru har bott här längre än jag. Det är en stor omställning att flytta till ett nytt land men jag tycker om Stockholm. Människorna är trevliga men en aning reserverade. Jag tycker om mixen av gamla och nya byggnader och att infrastrukturen är helt enastående, säger han.

Sedan första dagen i Sverige har Tim varit fast besluten att lära sig svenska trots att han klarar sig bra på sitt modersmål, engelska.

För mig handlar det om respekt. Om jag bestämmer mig för att bo i Sverige så ska jag lära mig språket. Det är inte bra för integrationen om folk från andra länder fortsätter prata sina egna språk. Jag har ju givetvis stor fördel av att komma från ett engelsktalande land, men jag upplever att Sverige jobbar bra med integration, språkundervisningen är känd och lättillgänglig.

Tillbaks till skolbänken

Hemma i Australien studerade Tim ekonomi och business administration. Nu sitter han i skolbänken och lär han sig grunderna i ett nytt språk.

Det är klart att det är en utmaning. Svenska är inte helt lätt heller, grammatiken skiljer sig från engelskan. Ordföljden kan vara svår och vokalerna låter ju likadant. Sen säger jag alltid "vill" istället för "ska", för det heter ju "will" på engelska.

Tim läser SFI på Hermods i Stockholm och han trivs med utbildningen.

Den är jättebra, lärarna hjälper alla väldigt mycket och jag gillar att det finns en tydlig struktur. De introducerar grunderna, sen ökar de svårigheten efter hand. Det är bra övergångar till nästa nivå och de har stort tålamod med oss elever. Dessutom är det bra att man alltid får testa själv först innan de hjälper en.

Viktigt att förstå kulturen

Att man, utöver språket, även får lära sig om kultur och historia, gillar Tim.
Jag är mycket intresserad av kultur och historia och det kan man ju se här i Sverige på ett annat sätt än i Australien. Det är också viktigt att förstå kulturen i ett land för att bli en del av det, säger han.

På fritiden spelar Tim amerikansk fotboll, något som också hjälper honom att bli bättre på svenska. Jag är från Australien, bor i Sverige och spelar amerikansk fotboll. Det är lite roligt, kan jag tycka. När vi umgås tillsammans i laget så brukar jag fundera lite. Vi kommer ju från alla möjliga delar av världen, precis som vi i klassen på Hermods. Vi har olika bakgrund, olika religioner - men inga problem att komma överens. Tvärtom. Då undrar jag varför det finns så många konflikter i vår omvärld som beror på just religion och etnicitet, säger han.

Fått jobb som lärare

Nästa steg för Tim är att börja läsa kurs i Svenska som andraspråk och slutföra sin MBA från Australien. Nyligen fick han även veta att han ska få ställa sig på andra sidan katedern
han har fått jobb som modersmålslärare för grundskoleelever.

Jag ska jobba med elever i åldrarna 7-14 år som går i internationella skolor i Stockholm. Det känns roligt och jag är utbildad att undervisa.

Hur länge Stockholm kommer vara Tims bostadsort vet han inte. Men han trivs i sitt nya hemland och en sak som han särskilt lagt märke till är att svenskar har ett speciellt förhållande till vädret.

När solen skiner rusar alla ut, då ska man utnyttja dagen. Det gör vi inte i Australien för där är vi mer vana vid att solen skiner. Men ni lever också efter ordspråket "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder". Svenskar är ute och motionerar trots att det snöar och är fem minusgrader, det är lite galet, säger han.

Läs mer om SFI på Hermods