Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Katia Alwardi

Från SFI-elev till lärare på Hermods

Katia Alwardi är 37 år och kommer från Syrien. Hon började som SFI-elev på Hermods i Malmö 2015 och arbetar idag som modersmålslärare på Hermods.  

Katia Alwardi arbetar hon som SFI lärare på HermodsJag trivs mycket bra på Hermods. Jag känner att alla på Hermods tror på mig och det betyder mycket. Jag kommer alltid att vara tacksam till alla kollegor för deras respekt, värme och vänlighet.

 
Berätta lite om din bakgrund? 
- Jag är född och uppvuxen i Damaskus i Syrien. Vid Damaskus Universitet studerade jag psykologi och pedagogik. Jag är gift och jag har två barn. I november 2013 kom jag till Sverige med mina barn.

Tidigare utbildning och yrke?
- Jag jobbade som lärare både i Syrien och i Kuwait.
Fritidsintressen?
- Jag har många fritidsintressen, bland annat älskar jag att resa, läsa romaner, gå långa promenader, läsa sagor för mina barn och dansa med dem.
Vad är det bästa med att läsa svenska på Hermods?
- På Hermods fick jag arbeta mer med det svenska språket. Jag utvecklade mina färdigheter i att läsa, tala och skriva på svenska. Min upplevelse är att alla lärare på Hermods sammarbetade för att eleverna skulle lära sig svenska bättre. Stationsundervisning gör att vi som elever kan träffa och jobba med alla lärare som kan hjälpa oss på många sätt. Jättebra! Min lärare kunde hjälpa mig mycket med grammatik vilket ledde till att jag direkt kunde studera sv1 på gymnasieskola efter SFI.

Varför ska man läsa SFI?
- Eftersom språket är en av de absolut viktigaste nycklarna för att komma in i det svenska samhället på ett bra sätt och kunna få ett jobb i Sverige.

Hur har det hjälpt dig/vilka mål har du nått på grund av detta?
- SFI hjälpte mig att gå vidare med mina studier i Sverige. Jag kunde efter SFI studera på gymnasieskolan och där lärde jag mig så mycket svenska. Dessutom studerade jag en kurs som heter ” Snabbspåret för lärare.” Den hjälpte mig att nå mitt mål att jobba som lärare i Sverige. Jag studerade SFI på Hermods 2015 men nu jobbar jag som modersmålslärare här på Hermods och det var min dröm att få jobba som lärare här.

Hur är att arbeta på Hermods?
- Jag trivs mycket bra på Hermods. Jag känner att alla på Hermods tror på mig och det betyder mycket. Jag kommer alltid att vara tacksam till alla kollegor för deras respekt, värme och vänlighet.

Vad har du för framtidsdrömmar?
Jag vill studera vidare för att ta min lärarlegitimation.