Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Nahrin Bardavid

SFI är viktigt för integrationen


Nahrin Bardavid har arbetat som SFI - lärare sedan 2008. Hon brinner stark för att lära ut det svenska språket och tycker att SFI är en dynamisk undervisningsform där du får träffa många olika människor.  

Nahrin Bardavid arbetar som SFI - lärare på Hermods


 
Arbetar du som SFI-lärare känner du att du gör nytta för en människas liv, vilket är en skön känsla. 
 
 
 
 
- Jag har aldrig tråkigt i mitt yrke. Det är livligt och mycket diskussioner, berättar Nahrin. 
 
Nahrin är 37 år gammal och uppväxt i Södertälje. Under sin uppväxt har hon sett många människor som inte integreras i samhället eftersom de inte kan språket. Redan i unga år började hon arbeta ideellt inom assyriska föreningen i Södertälje där hon kom i kontakt med både unga och äldre invandrare som kände av de kulturkrockar som uppstod. Nahrin har alltid gillat att tala inför människor och har ett driv av att lära ut.


- Jag kände ganska tidigt att jag ville bli lärare så jag läste lärarprogrammet med inriktning religion och svenska som andra språk vid Uppsala universitet. 

”SFI är en rättighet”

Efter att ha studerat klart lärarprogrammet bestämde sig Nahrin för att börja som SFI-lärare i Stockholm. Hon förklarar att det skiljer sig att undervisa SFI jämfört med grundskola.

- Största skillnaden är att i grundskola kan alla språket från början. På SFI gäller det att vara mycket tålmodig då eleverna har olika skolbakgrund och har i vissa fall inte själv haft friheten att styra över sina studier. För mig är SFI en rättighet som alla nyanlända ska få men samtidigt ser jag det som en skyldighet för både samhället och dem själva. 

Under 2011 flyttade Nahrin till Göteborg och började arbeta som SFI lärare på Hermods. Idag arbetar hon också som pedagogisk ledare och trivs bra med sin roll.

- Jag älskar att undervisa och framförallt hjälpa människor med ett nytt språk. Jag har aldrig tråkigt på mina lektioner och jag lär mig själv mycket av mina elever som kommer från olika kulturer. Som pedagogisk ledare arbetar jag bland annat med vad vi lärare behöver göra för att få så bra undervisning som möjligt. Exempelvis olika arbetsmetoder, tankesätt samt kollegialt lärande där lärarna delar med sig utav bra och dåliga erfarenheter.  Sedan fungerar jag som ett bollplank där lärare snabbt kan få stöd och råd i en situation, jag är även mentor åt de nya lärarna där jag har mentorssamtal kring upplevelser, svårigheter och allmänna tankar om läraryrket.

När blir du stolt över en elev?
- Det är de små stegen och viljan bakom dem som gör mig så stolt. Så när de lyckas med det lilla, vet jag att det är ett stort steg mot en ny framtid.

 Varför är Hermods en bra skola?
- Vi har en bra pedagogisk modell för vår SFI-undervisning där vi kan anpassa utbildningen efter individen. Vi är flexibla med både dag och kvällsundervisningar. Vi har föreläsningar och stationer i att tala och skriva, som eleverna får välja mellan. Det gör det enklare för eleverna att kunna ha kontroll över deras kunskaper och vad de behöver träna på. Arbetar du som SFI-lärare känner du att du gör nytta för en människas liv, vilket är en skön känsla.