Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Information uppdateras kontinuerligt.

Jobb

Utbildning

För arbetsgivare

SFI

Webbutik

Vuxenutbildning - Komvux

Läs mer

Hermods vuxenutbildning - Komvux

Genom vuxenutbildning - Komvux på Hermods kan du få fullständigt gymnasiebetyg, komplettera dina tidigare gymnasiebetyg, bredda kompetensen för ett yrke eller få behörighet till högskola och universitet. Vi finns på flera orter runt om i landet och erbjuder över 200 kurser och 70 yrkesutbildningar på distans eller i klassrum. Här kan du se vad vi erbjuder för kurser och utbildningar inom Komvux. Du ansöker till en komvuxutbildning via din hemkommun. Här är en steg-för-steg-guide till hur du ansöker.

Komvuxutbildning

Du kan läsa vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå. Du kan även läsa gymnasiala yrkesutbildningar vilket oftast innebär att du kan gå direkt från skolan ut i yrkeslivet. Vi tar dig vidare i livet mot högre utbildning och arbete!

Grundläggande nivå är motsvarande svensk grundskola. Det vill säga upp till årskurs 9. Kurserna för grundläggande nivå omfattar till exempel matematik, svenska och engelska. Grundläggande nivå är för dig som läst svenska för invandrare eller behöver läsa upp betygen från grundskolan för att kunna gå vidare för att studera på gymnasienivå. För att läsa på högskola eller universitet behövs gymnasiebetyg eller grundläggande behörighet.

Utbildningar på distans

Vi finns i de flesta större städer runt om i Sverige, men skulle det vara så att du inte har möjligheten att vara på plats under utbildningarna har vi ett stort antal utbildningar på distans. Det enda som krävs för att kunna delta i utbildningarna är en dator med internetuppkoppling. Distansutbildningarna kan ha moment med obligatorisk närvaro men de kan läsas utan fysisk närvaro.

Köp din kurslitteratur i Hermods webbutik

I Hermods webbutik kan du köpa kurslitteratur till din gymnasiekurs på Hermods. Kurslitteraturen i Hermods webbutik är digital, i form av e-böcker, som du läser via vår lärplattform Novo i din dator, smartphone eller surfplatta. Du hittar rätt bok till din kurs i vår Kurs- och littaraturlista.

Behörighet till högskola eller universitet

Grundläggande behörighet krävs för samtliga högskoleutbildningar oberoende vilken utbildningen är. Dessa krav kan dock skilja sig beroende på när du avslutade dina gymnasiestudier men är i grunden samma.
Det finns många utbildningar har vad som kallas för särskild behörighet. Ett exempel på särskild behörighet är att läsa till ingenjör på högskolan. Denna typ av utbildning kräver mer avancerade förkunskaper och har ett högre behörighetskrav i bland annat matematik än vad som ingår i den grundläggande behörigheten. Kraven på särskild behörighet är alltså beroende på vilken utbildning du söker.
Har du inte fullständiga betyg och vill läsa en högre utbildning är komvux ett mycket bra alternativ för dig. På komvux finns möjligheten att skaffa betyg för att bli behörig till högre utbildning, både för utbildningar som kräver grundläggande behörighet och för utbildningar som kräver särskild behörighet.

Läsa upp betygen – även med fullständiga gymnasiebetyg

Många har inte framtiden helt klar för sig under gymnasietiden och lämnar utbildningen med betyg som de senare upptäcker inte räcker till för den utbildning som de hoppats på. Även om du har fullständiga betyg från gymnasiet finns möjligheten att läsa upp betygen för att komma in på den högskoleutbildning du vill. 
Detta kan göras genom en prövning. I en prövning får du skriva ett slutprov för den kurs som du vill höja ditt betyg i. Inför prövningen är det upp till dig själv att vara förberedd. Hermods erbjuder möjligheten att köpa ett urval av gymnasiala kurser för att du på bästa sätt ska kunna förbereda dig inför prövningen. Vilka kurser du kan köpa kan du hitta här. Det finns inte några begränsningar för hur många gånger du får genomföra prövningen. Prövningen kostar 500kr per tillfälle och genomförs vanligtvis två gånger varje halvår.

Studera med CSN

Som studerande har du möjlighet att ansöka om studielån samt studiebidrag hos CSN för att bekosta hela eller delar av ditt uppehälle under tiden som du studerar. Studiebidrag innebär att du får ekonomiskt stöd under studieperioden och studielån är ett statligt finansierat lån som betalas tillbaka efter studietiden. Samtliga av Hermods Komvuxutbildningar är CSN-berättigade. Det är upp till dig som studerande att ansöka och administrera ditt studiemedel, läs mer om hur du går tillväga för att söka studiestöd och studiemedel på CSN:s hemsida.

 

Så funkar det

Elever berättar


Kontakta vår Kundtjänst
Telefon: 08-410 251 00
E-post: kundtjanst@hermods.se

Utbildning inom Barn och fritid

Välkommen till Hermods i Linköping

I Linköping kan du bland annat läsa barn och fritid samt vård och omsorgsklasser. Läs mer om våra utbildningar och ansök redan idag.

Nya kurser på Hermods

Stort utbud av vårdkurser

Intresserad av medicin och IT? Nu har vi nya kurser. Komplementärmedicin och IT- i vård och omsorg. Låter det intressant? Skicka oss din intresseanmälan redan idag.

Var och hur vill du studera?

Flex, distans eller klassrum?

Hermods erbjuder flera olika studieformer. Du väljer själv var och hur du vill studera. Kontakta oss så berättar vi mer.