Jobb

Utbildning

För arbetsgivare

SFI

Webbutik

Enis Demiraj

Enis varvar praktik med klassrumsundervisning på Hermods måleriutbildning

Namn: Enis Demiraj
Ålder: 26 år
Studerar: Måleriutbildning på Hermods i Malmö


Hur kom du först i kontakt med Hermods?

Det var en kompis som tipsade mig om just den här måleriutbildningen på Hermods.

Berätta lite kort om din tid hos oss på Hermods?

Jag är mycket nöjd med min utbildning på Hermods. Lärarna är själva riktiga målare och utbildningen är mycket praktiskt inriktad. Det gillar jag!

Vad är det bästa med Hermods?

Det bästa på Hermods är att alla bygglärarna, inte bara på måleriutbildningen, är så duktiga och dessutom så himla trevliga. Jag har lärt väldigt mycket av dem.

 


Som målare arbetar man med händerna och ser resultatet av hårt arbete. Det är väldigt kul att göra det fint där människor ska bo eller arbeta vilket gör att man känner stolthet över sig själv.

 

Du läser till Målare, berätta lite kort om utbildningen?

Vi är en liten grupp, vilket är bra. Malmö är ju inte så stort så flera av dem känner jag sedan tidigare. De första veckorna på Hermods hade vi teori, sedan fick vi börja i verkstan vilket var det alla såg fram emot. Vi fick lära oss att spackla, måla och tapetsera. Tiden går så himla fort när man har roligt. 

Vad har varit roligast under utbildningen?

Det bästa med min utbildning på Hermods är att både lärare och elever är så trevliga och roliga. Vi har arbetat tillsammans och kommit riktigt bra överens. Det kändes som man var i arbetslivet på riktigt. Alla var på samma nivå, jämlika liksom.

Hur är kontakten med din lärare?

Relationen med min lärare på Hermods är väldigt bra, man kan säga att den är både professionell och personlig. Jag kan ringa min lärare när som helst. Han har hjälpt mig massor med tips och råd när jag känt mig osäker, till och med när jag målat privat åt vänner och ringt på en lördag. Han känns mer som en arbetskollega än som en lärare. Det känns skönt att ha ett sådant bra stöd i början på karriären. 

Du har haft praktik, vad tyckte du om praktiken? Har den varit lärorik?

Efter ungefär en månad på utbildningen så fick jag min första praktikplats. Där fick jag bara göra väldigt enkla jobb och inte någon chans att utveckla mig, så jag var bara där en kort tid. Men tack vare min lärare på Hermods så fick jag en ny praktikplats på Stoby Måleri. Det var riktigt bra där och jag fick träna på i stort sett alla moment. Jag fick till exempel börja spackla direkt vilket inte är helt lätt, men jag hade talang för det. Jag är riktigt nöjd med min praktikplats. 

Jobbar du samtidigt som du studerar och praktiserar? Hur fungerar det?

På Hermods har vi varvat utbildningen med praktik. I början var vi på skolan en dag i veckan och under en period bara en gång i månaden. Det fungerar väldigt bra. Nu praktiserar jag måndag till torsdag och är i skolan på fredagarna. Jag har ganska lätt för teorin så jag ser fredagen lite som min vilodag. Och det är kul och träffa klasskompisarna och utbyta lite erfarenheter. 

Jämfört med mitt tidigare jobb som lokalvårdare så känns måleriyrket mycket mer tacksamt. Men jag städar fortfarande på helgerna för att försörja mig. Det är förstås tufft för kroppen både att måla och att städa, men jag är ju fortfarande ung så det fungerar bra.

Vad är det roligaste med målaryrket?

Som målare arbetar man med händerna och ser resultatet av hårt arbete. Det är väldigt kul att göra det fint där människor ska bo eller arbeta vilket gör att man känner stolthet över sig själv. 

Hur känner du för framtiden? Vad gör du om fem år?

Det är det här jag vill hålla på med så om fem år är jag absolut målare. Det är dessutom ganska bra betalt, inte minst jämfört med städbranschen. Jag är ju 26 år så nu börjar det bli dags för en fast inkomst och att planera för att skaffa hus och familj.

Skulle du rekommendera Hermods och utbildningen till andra?

Hermods måleriutbildning rekommenderar jag absolut. Allra mest på grund av de duktiga lärarna. De kommer att vara mina vänner ett bra tag till. 

Vad gör du när du inte studerar eller jobbar, har du några speciella fritidsintressen?

Jag tränar lite boxning. Och så har jag två hundar, en stor italiensk mastiff och en liten mops. De ser rätt roliga ut tillsammans. Självklart är det den lilla som är bossen.